ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
COVID-19 - майстор на измамата, държи се като убиец в бягство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:24 / 27.10.2020Коментари (0)4998
©
Един прост вирус спря живота, както го познавахме. И преди сме се сблъсквали с вирусни заплахи, включително пандемии, но светът не спира за всяка нова инфекция или грипен сезон, анализира Би Би Си Нюз, цитирани от БГНЕС.

Е, какво ще кажете за този коронавирус? Кои са странностите в неговата биология, които представляват уникална заплаха за нашите тела и живота ни?

1. Майстор на измамата

В ранните етапи на инфекцията вирусът е способен да подмами тялото. Коронавирусът може да се разраства в белите ни дробове и дихателните пътища, но имунната ни система все още смята, че всичко е наред.

"Този вирус е брилянтен, позволява ви да имате истинска вирусна фабрика в носа си и се чувствате напълно добре“, казва професор Пол Ленер от университета в Кеймбридж.

Клетките на нашето тяло започват да отделят химични вещества - наречени интерферони - след като бъдат атакувани от вирус и това е предупредителен знак за останалата част от нашето тяло и имунната система.

Но коронавирусът има "невероятна способност" да деактивира това химично предупреждение, казва професор Ленер. "Той го прави толкова добре, че дори не знаеш, че си болен.

Когато разглеждате заразените клетки в лабораторията, не можете да кажете, че те действително са били заразени и въпреки това тестовете показват, че те "крещят“ от натрупването на съществуващ вирус. И това е само една от дивите карти, които вирусът може да играе, твърди той.

2. Държи се като убиец в бягство

Количеството на вируса в тялото ни започва да достига пик в деня преди да започнем да се разболяваме. Но отнема поне седмица, преди да достигне до степен, в която заразеното лице се нуждае от болнично лечение.

"Това е наистина брилянтна еволюционна тактика, защото не скачате веднага в леглото, а просто излизате и се забавлявате“, казва Ленер.

Така че вирусът е като шофьор, бягащ от мястото на инцидента: той е преминал към следващата жертва много преди да се възстанови или да умре. Говорейки ясно, "не се интересува“ дали ще умрете, продължава професор Ленер, "това е вирус, който ви удря и бяга“.

Контрастът с поведението на оригиналния коронавирус, ТОРС, който се прояви през 2002 г., е ярък. Той беше най-заразен дни след като пациентът се почувства зле, така че беше лесно да се изолира.

3. Нов е и телата ни са неподготвени

Помните ли последната пандемия? През 2009 г. имаше големи страхове за H1N1, известен също като "свински грип“. Въпреки това не се оказа толкова смъртоносен, колкото се очакваше, тъй като възрастните хора вече имаха известна защита. Новият щам беше достатъчно подобен на някои, които са били открити в миналото.

Има четири други човешки коронавируса, като всички причиняват симптоми на обикновена настинка. Професор Трейси Хюсел от Университета в Манчестър обяснява разликата: "Това е ново, така че не смятаме, че има много предишен имунитет."

Новостта на Sars-CoV-2, което е официалното му име, може да бъде "огромен шок за вашата имунна система“. Тази липса на предварителна защита е сравнима с тази, когато европейците занасят шарката в Новия свят със смъртоносни последици.

4. Изграждането на имунна защита от нулата е реален проблем за възрастните хора, тъй като имунната им система е бавна.

Да научите как да се борите с нова инфекция включва много проби и грешки от тази система. Но в напреднала възраст ние произвеждаме по-малко разнообразен набор от Т-клетки, централен компонент на имунната система, което затруднява намирането на такива, които могат да се защитят срещу коронавирус.

5. Прави особени и неочаквани неща за тялото

Covid започва като белодробно заболяване (дори там прави странни и необичайни неща) и в крайна сметка може да засегне цялото тяло. Професор Мауро Джака от Кингс Колидж в Лондон твърди, че много аспекти на Covid са "уникални" за болестта, всъщност "тя е различна от всяка друга често срещана вирусна болест".

Той казва, че вирусът не само убива белодробните клетки - той също ги корумпира. Виждано е, че клетките се сливат масово с други клетки, наречени синцитий, които функционират неправилно и изглежда се слепват.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: