ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
За да е достоверен PCR тестът, трябва да е 7 дни след контакт или поява на симптоми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:42 / 26.10.2020Коментари (0)4935
©
"По четири-пет хиляди пациенти тестваме месечно, както беше и през лятото, но сега все повече от тестовете са положителни". Това каза пред БНР д-р Веселина Колева, началник Клинична лаборатория в болница "Токуда".

Д-р Колева изтъкна един основен проблем пред пациентите, дали положителна пробра за коронавирус. Няма отделно звено, медицински център или доболнична помощ, където да се направят допълнителните изследвания за тези пациенти, които са в лека клинична симптоматика, но искат да си направят рентгенова снимка или други изследвания, без да се смесят с останалите пациенти.

"Така хората се лутат, защото няма ясно уредени алгоритми къде да отидат, без да нарушат карантината. Трябва да има ясен път за насочването им".

Д-р Колева поясни, че последните седмици идват все повече хора, които са със симптоми за коронавирус или са контактни на хора с коронавируса.

"Два са основните потоци от хора, които се тестват - самонасочилите се и с оплаквания или такива, на които фирмите плащат. Много малко са хората, които идват с направление, одобрено от РЗИ с бланка №4 А, още по-малко са тези, насочени за PCR тест през НЗОК чрез специалист от доболничната помощ". 

Д-р Колева е категорична, че вече се е доказало, че бързите кръвни тестове за антитела не могат да откриват пациенти с коронавирус в ранната фаза на болестта.

В момента на пазара са навлезли нови бързи тестове, които са подобни на PCR тестовете, защото се взема също назофарингиален секрет, но това може да стане и в домашни условия, и при личния лекар, разликата е, че резултатът излиза за 20 минути. Тези нови тестове установяват антиген, това е белтък в обвивката на вирусните частици. В това е и разликата с PCR тестовете, при които се определя рибонуклеиновата киселина на вируса.

Но и двата теста, за да бъдат достоверни - и PCR тестовете, и новите бързи, трябва да се вземат последните 48 до 72 часа преди изява на клиничните симптоми, тоест, поне 7 дни след евентуален рисков контакт и първата седмица от изява на клинични симптоми.

"Тоест, ако вие се чувствате неразположен и имате температура, бързият антигенен тест е добрият скринингов тест, който за половин час с голяма достоверност може да покаже дали вие сте болен от коронавирус, или от някакво друго заболяване. Тези тестове не изискват специфична апаратура и затова са добър вариант за малките населени места, те могат да се правят до леглото на болния или при личния лекар - добра алтернатива на PCR тестове. Важно е пробата да се вземе правилно. Това са домашни антигенни тестове. Но има и домашни тестове за определяне на антитела, които аз абсолютно не препоръчвам за скрининг за определяне дали сте инфектиран, или не сте".

Специалистът посочи още, че на пазара вече има и комбинирани тестове, които с вземането на една проба да установят дали сте заразен с коронавирус, или с друг грипен вирус - кой тип точно, аденовирус или друг вид коронавирус. Има и бързи комбинирани тестове за коронавирус, грип тип А и тип Б. 

"Ако сте болен с грип и се тествате за коронавирус, това няма да промени резултата, защото тестовете за коронавирус са достатъчно специфични и улавят само коронавирусния причинител".

Д-р Колева уточни, че на регулация и за бързо известие към РЗИ, а оттам по веригата до Националната информационна система, подлежат само положителните PCR тестове.

В Единната информационна система се докладват и данните от тестовете за антитела и антигени и на национално ниво се събират данни от положителните тестове, но в статистиката влизат само положителните PCR тестове. 

Въпреки това не може един пациент да бъде преброен два пъти от единната система като положителен, ако се е тествал в няколко лаборатории, защото системата веднага го засича по ЕГН. Той се рапортува с първата дата от първия му положителен резултат. 

"Не е голяма бройката на фалшиво положителните тестове, по-голям е броят и рискът от фалшиво отрицателните тестове. При кръвните тестове може да има фалшив резултат, ако твърде рано сте взели проба. Тогава един отрицателен резултат не изключва вие да сте заразен. Ако вие сте болен от две седмици, може чрез кръвен тест да се провери дали е коронавирус", поясни още специалистът.

По думите ѝ PCR тестовете са златният стандарт за поставяне на диагнозата - това е одобрено от Международната федерация по клинична химия и от Центъра за контрол на инфекциозните заболявания в САЩ. 

"Ние използваме външна система за оценка на качеството на тестовете. От април участваме в немска система за оценка на качеството. Това ни дава сигурност в диагностиката за този коронавирус".


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: