ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проф. Кантарджиев съветва: Водата за уста и содата убиват вирусите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:46 / 25.10.2020Коментари (2)9764
© Нова тв
"От уважение към околните трябва максимално да стоим на закрити места с маски, защото така намаляваме риска за тяхното здраве. Маската държах и тук до последно не заради себе си, а за да пазя вас. Вие имате семейство и близки. Това е форма на уважение", това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, член на Националния оперативен щаб.

"Преди доста хора ползваха маски и август и септември нещата бяха добре. Нещата вече са изпуснати обаче", призна той. 

"Целият български народ си спомня, че късната пролет, ако не бяха абитуриентските балове и християнските събирания, щяхме да имаме съвсем безпроблемно лято", каза експертът. 

"Съвсем спокойно още юни предупреждавахме за това в момента. Съжаляваме, че се сбъдват лошите прогнози. Много хора казват, че докторите вкарват хора нарочно в болниците. Постоянно обаче чуваме вече, че болници не приемат хора, защото нямат място", обясни той.  "Не виждам в общопрактикуващите лекари желание да въведат бързи тестове", призна проф. Кантарджиев.

"Преди години, когато цели поколения учехме медицина, беше за да помагаме на хората. Когато следвахме, знаехме, че рискуваме нашето здраве и това на близките си, в името на това на обществото. Добре е колегите да си го припомнят това и, че медицината не е бизнес. Образованието също стана бизнес, както и спортът и това не са хубави неща", каза той.

"Колегите от Щаба не затваряме и отваряме нищо. Ние просто даваме медицински препоръки. На сайта на Националния център качих едно изследване на Тексаския университет. Изводите разкриват какво е рисковото поведение и къде може най-много да се зарази човек", поде той.

"Най-големият риск за зараза с К-19 са питейните заведения, а малко след тях по опасност е градският транспорт. Трябва човек да пази себе си и семейството си", заяви проф. Кантарджиев. По думите му, ако има болен в семейството, мерките трябва да се повишат двойно.

"Добре е да има повече дезинфектант у дома, ако има възможност проветряване и често миене на ръцете", препоръча той. "40% е вероятността да се заразиш, ако има болен в твоето домакинство, според германско проучване. Ако обаче болният носи маска и се спазват нужните мерки, вероятността спада на 30%", обясни професорът. Той бе запитан дали учениците трябва да минат на онлайн обучение отново: "Не трябва да си затваряме образованието и икономиката заради тази инфекция, трябва да сме внимателни с мерките. Те трябваше да са навременни и да се спазват. Лошо е да се правят и половинчати мерки. Ако в трамваите се беше следяло всички да са с маски, сега нямаше да е такова положението". "Като ме видят в градския транспорт с маска, хората вече ме познават и ми викат "Абе, професоре, стига вече с тия маски". Ама, като е стига, виждате, че са по 1500 случая дневно", заяви Кантарджиев.

"Сега най-важното е да не се изпада в паника. На закрито мерките трябва да се спазват много стриктно, дезинфекция и разстоянието също", каза той и добави: "Важно е правилното хранене и пиене на витамини. Редно е да се въоръжим с търпение. Цифрите няма да спаднат за два дни. Може поне след две седмици да видим по-малко случаи, ако се спазват мерки и не се прави напук".

"Витамин Д и Витамин Е са антиоксиданти, но първият има и отношение към имунната система и към клетките, произвеждащи антитела. Хубаво е да се взима неголямо количество сега, когато има по-малко слънце", обясни той.  Кантарджиев призна, че водата за уста, както и содата убиват вирусите.

"Колкото повече увеличаваме хигиената на устата си, рискът от заразяване намалява. Добре е и да се смучат бонбончета с етерични масла", каза той.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 25.10.2020 г.
0
 
 
И как така реши, че медицината не е бизнес? Този в България ли живее :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Женски футбол
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: