ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Наш лекар към премиера: Подлагате на риск здравето и живота на близките ми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:58 / 16.10.2020Коментари (13)18874
©
Днес премиерът Бойко Борисов разпореди карантината да се намали от 14 до 10 дни, въпреки увеличения брой на заразени с коронавирус през последната седмица. Това предизвика противоречиви реакции. Д-р Борис Таблов работи като анестезиолог в Германия. Представяме ви неговото мнение, публикувано в социалните мрежи:

Отворено писмо до министър-председателя на Република България


Уважаеми г-н Борисов,

Пиша това писмо в качеството си на разтревожен гражданин във връзка с излязлото в медиите съобщение, че цитирам : "Министър-председателят Бойко Борисов изненадващо обяви, че карантината на заразените с коронавирус в България ще бъде намалена от 14 на 10 дни. В изявление пред журналисти в Брюксел, където е на заседание на Европейския съвет, Борисов заяви, че е разпоредил тя да бъде съкратена. Минути по-късно в изявление, публикувано в профила му във "Фейсбук", вече се заявява, че карантината ще бъде намалена на 10 дни.".

В качеството си на лекар, следящ от близо темата COVID-19 смятам, че подобно решение може да бъде взето единствено от експертите имащи необходимите научни познания да интерпретират все още нееднозначните научни данни за вредите и ползите от подобно решение. При рязко растящ брой на постъпващи пациенти в здравните заведения, липса на адекватно обхващане на контактните лица на далите положителни проби, изразената позиция за присъствено обучение на учениците, въпреки множеството случаи на заболели учители и ученици в последните дни, което прави училищата идеална среда за нарастващо разпространение на вируса, недостатъчно еднозначни доказателства, че този срок на карантината е оптимален, подобно решение създава условия здравната ни система да рухне с всички негативи от подобен сценарий.

Същата здравна система, която пролетта се опитвахте да предпазите от претоварване с цената на далеч по-радикални мерки, въпреки значително по-малкия брой случаи.


В качеството си на син, брат, чичо, племенник, братовчед смятам, че с подобно решение подлагате на риск здравето, а индиректно и живота на близките ми. В условия на пандемия, отнемаща всекидневно живота на все повече хора, вашата основна задача би трябвало да бъде подчинена на ограничаване на косвените щети от нея, а не да налагате решения, които могат да доведат до увеличаване на директните загуби. Оставете решения за медицинската част на кризата на тези, които имат нужната компетенция и се концентрирайте върху проблемите в останалите сфери на обществения живот, които сигурен съм са не по-малко решаващи за справяне със ситуацията.

В качеството си на медик и колега, смятам че решението, което мислите да наложите подлага на пряк риск биологичното оцеляване на всеки български медик, участващ активно в лечението на пациенти независимо на коя линия работи. В деня, в който отбелязваме трагичната кончина на пореден български лекар, а статистиката отчита нови 43 положителни проби сред здравни работници, сте готов да разпоредите еднолично мярка, с потенциал да направи тази статистика още по-черна?

И всичко това на фона на все повече здравни заведения, алармиращи, че са достигнали максималния си капацитет, точно заради липса на персонал. Легла държавата може и да има. Но не те ще спасяват нуждаещите се.


Уважаеми г-н Премиер,

съдбата на държавниците е такава, че остават в историята не толкова с успехите си, колкото със значимите си провали. Последните месеци видяхме немалко примери на политици, компрометирали себе си със спорни решения, довели до загуба на човешки животи. Мъдрият ни народ е казал - седем пъти мери... Премерете добре, преди да отрежете. След това връщане назад няма.

С уважение,

Борис Таблов

П.п. Апелирам всички здравомислещи хора, съгласни с позицията ми, да намерят начин да изразят подкрепа с надеждата, че може и да ни чуят. Благодаря!


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Толкова е и лекар.Едно е да се мислиш за лекар,друго е хората да те признаят
0
 
 
В Австрия е също 10 дни. Едва ли премиерът сам е взел това решение без мнението на специалисти.
0
 
 
Разбирам управляващите, че не искат да затягат мерките, спазването на дистанцията, маските и хигиената са достатъчни. Но разхлабване, непочиващо на научни доказателства, а на хипотези, е абсолютно неоправадано. Подкрепям доктора, че се поема неоправдан риск. Кривата на положителните проби стана стръмна, опасявам се, че много бързо, буквално до седмици, медицинските ни кадри ще се пренатоварят и болните, при това не само от Ковид 19, няма да бъдат лекувани качествено! Такава се очертава да е реалноста още преди да е дошла зимата. От друга страна, достъпна ваксина за масова употреба до Нова Година е малко вероятна!
0
 
 
Който иска до живот да стои под карантина. Никой не ви пречи. Затворете се и недейте да работите. Лежете си удома. Само, че да не се наредите за помощи пред бюрата по труда.и за болнични,и За помощи. за парите дето ние безотговорните сме вкарали в държавата като данъци и осигуровки докато сме рабатили а вие сте се крили .
-1
 
 
Голяма грешка е намаляването на карантината
-2
 
 
А в D кромид -19,май беше с работно време и заразяваше до определена височина?рџ?Ѓрџ?Ѓрџ?Ѓ
+2
 
 
Няма угода на българския народ, болшенството не вярват и по този начин излагат на риск себе си и околните
-1
 
 
Абсолютно точно! Некомпетентни управници НЯМАТ право да решават съдбата на хиляди! Как така икономическите интереси станаха по-важни от живота!
0
 
 
99.99% Оцеляемост, хвърли си дипломата в кенефа, стига си панирал обществото. Ама за пари всичко се прави.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Футбол - други
Близки издирват Димитър Малинов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: