ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Пълна информация: Какво представлява PCR тестът и защо от носа и гърлото?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:27 / 16.10.2020Коментари (2)10895
©
Общо изследване на урината, на кръвта, биохимия - този набор от тестове ни е познат, тъй като именно те се предписват най-често от терапевтите. По-специфичните изследвания са ни по-малко познати - включително PCR тестът.

Коронавирусът промени ситуацията: уви, твърде много от нас са изправени пред необходимостта да се изследват и след това нервно да очакват резултата. Затова днес ще ви разкажем какво е PCR тестът и как работи?

Как означава съкращението PCR?

PCR е полимеразна верижна реакция. Може да ви се стори, че думите “верижна реакция“ се отнасят до нещо химично, ядрено и експлозивно, но нищо подобно. Този тест използва метода на ДНК веригата (дезоксирибонуклеинова киселина), откъдето идва и името му.

При лабораторен тест, използващ PCR, съвсем малка проба от ДНК може бързо да се превърне в милиони копия, за да бъде разпозната и проучена задълбочено. Ето защо PCR се използва за откриване на опасни патогени, които могат да се “скрият" от другите лабораторни тестове.

Полимеразната верижна реакция направи революция в началото на 80-те години, когато беше разработена за първи път. Създателят й, биохимикът Кари Мулис, получи Нобелова награда за химия за своята работа през 1993 г.

Как работи PCR?

1. Първата стъпка на PCR е създаването на праймери. Това са къси последователности от молекули, които съвпадат с краищата на ДНК пробата, която трябва да се открие. Например, ако тестовете са за COVID-19, тогава в проучването ще бъдат използвани готови “опашки" от РНК на коронавируса.

2. Следващата стъпка във верижната реакция на полимеразата е нагряване на пробата. Топлината кара двойната спирала на ДНК да се раздели на две единични нишки в процес, наречен денатурация на нуклеиновата киселина.

3. Температурата се понижава и се смесва разделената ДНК с праймерите. Тези, които съвпадат с краищата на веригите, бързо се свързват с тях, образувайки шаблон.

4. Следващата стъпка е ДНК полимераза - специален ензим, който участва в репликацията на ДНК. С други думи, това вещество се свързва с шаблона и създава негово копие. Имали сме една ДНК проба, а сега са станали две. В молекулярната биология това се нарича амплификация (от лат. аmplificatio - усилване, увеличаване).

5. Пробата се загрява още веднъж, ДНК веригите отново ще се разделят на две нишки - и целият процес се повтаря. От две вериги на ДНК получаваме четири, след това осем, шестнадесет - и така, докато количеството на генетичния материал е достатъчно. Обикновено са необходими 20 до 40 цикъла, за да се разбере дали е налице ДНК на прицелния патоген.

Всички етапи на полимеразната верижна реакция - денатурация на ДНК, прилагане на праймери и удължаване на ДНК, протичат при различни температури. Това означава, че след като се формира “изходната смес", стъпките могат да бъдат контролирани чрез процес, известен като “термично циклиране". Това означава, че температурата се поддържа на нужното ниво точно толкова, колкото е необходимо за завършване на всяка стъпка. С използването на специално оборудване човешкото участие е минимално, а точността на анализа е много висока.

Къде се използва PCR методът?

Обхватът на приложение на полимеразната верижна реакция е много обширен и не се ограничава само до определението на инфекции:

• клониране на ДНК за секвениране на генома

• клониране на ген

• филогенеза (изследване на историческото развитие на организмите)

• диагностика на наследствени заболявания

• изучаване на древна ДНК

• анализ на “генетични пръстови отпечатъци" (за ДНК профилиране)

• определение за родителство

• криминалистични изследвания и др.

Как работи PCR тестът за диагностика на коронавируса?

Изследването за определяне на коронавирусна инфекция е същото, както и при всеки друг патоген. Взема се намазка от назофаринкса, за да се определи дали РНК на вируса присъства върху лигавиците. Ако резултатът е положителен, болният е опасен за другите, което означава, че трябва да остане под карантина.

Как да се подготвим за вземане на PCR цитонамазка за коронавирус?

Три часа преди PCR теста не трябва да ядете или пиете, да миете зъбите си, да използвате вода за уста и спрейове, да дъвчете дъвка, да пушите.

Каква е точността на PCR тестването за коронавирус?

Проучване, проведено в Американския университет “Джон Хопкинс" и публикувано през август 2020 г., показва, че всеки пети извършен PCR тест е фалшиво отрицателен.

Степента на точност зависи от стадия на инфекцията, като най-висок е процентът на фалшивите негативи, регистрирани през първите четири дни след заразяването. Ако изследването се случи на осмия ден от инфекцията (обикновено, три дни след началото на симптомите), резултатите са по-точни.

За да оценят точността на теста, учените са анализирали данни от седем предишни проучвания, в които са изследвали 1330 назофарингеални намазки от пациенти. След това специалистите сравняват данните от PCR теста с историята на контактите и времето на поява на симптомите при пациентите. Ето колко са били фалшиво отрицателните резултати:

• на първия ден след заразяването - 100%

• на четвъртия ден - 67%

• на петия ден - 38%

• на осмия ден - 20%

След осмия ден точността на тестовете отново започна да спада. С други думи, при коронавирус PCR тестването е ефективно в доста тесен “прозорец" - ако изследването е направено твърде рано, няма да покаже нищо, както и тест, проведен твърде късно, дори ако има симптоми, пише "Блиц".

Ако знаете кога може да сте се заразили, опитайте да се тествате около 8 дни след тази дата или на третия ден след появата на симптомите. И ако резултатът е отрицателен при наличие на очевидни признаци на коронавирусна инфекция, тогава е по-добре да не рискувате и да си останете вкъщи, докато симптомите напълно изчезнат.

Защо PCR тестовете за COVID-19 невинаги са точни?

Специалистите посочват, че една от причините за големия брой фалшиво отрицателни резултати може да е вариабилността в изолирането на вируса. Ако изследването е направено твърде рано, вирусът може да няма време да се отдели в устата и носоглътката. Ако е направен твърде късно, вирусът е “слязъл" надолу, в бронхите и белите дробове.

Методите за вземане на проби също могат да бъдат неправилни. Например, ако цитонамазката не е взета достатъчно “дълбоко“ или ако пациентът е пил вода преди това. Проблемът може да е и в недостатъчно качествените реактиви.

Как се диагностицира коронавирусът, ако тестът се окаже фалшиво отрицателен?

В този случай на лекарите помага оценката на симптомите, търсенето на маркери на възпаление (като С-реактивен протеин), компютърна томография на гръдния кош и ензимно-свързан имуносорбентен анализ за антитела срещу коронавируса.

Въпреки че PCR тестовете не са на 100% успешни, те все още са от съществено значение за проследяване на нарастването на честотата и справяне с пандемията.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Според собствения ; създател, който миналата година удобно си отиде от този свят, PCR не става за вируси. Друго не е нужно да се знае за този евтин, но изключително неточен метод.
0
 
 
По скоро безчовечните безмозъщни безотговорни безсъвестни българи и 18 годишното малоумно българско поколение с своето малоумно дебелокожо безочие и не спазване на законите и правилата на нашата страна България се насраха и то много.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: