ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Положението с Ковид-19 в Европа става все по-притеснително!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:58 / 14.10.2020Коментари (0)4812
©
Италия регистрира днес ръст от 7332 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, което е абсолютен антирекорд от началото на пандемията, съобщи здравното министерство, цитирано от ДПА и Ройтерс. Това е и доста голям прираст в сравнение с отчетения вчера денонощен ръст от 5901 новозаразени. Същевременно днес са регистрирани 43 починали от Ковид-19, спрямо 41 вчера, което е много по-малко от стойностите през март и април, когато бе достигнат пик от повече от 900 смъртни случая за денонощие, предава БТА.

Предишният антирекорд от 6557 нови случая на COVID-19 е регистриран на 21 март. През същия ден починали обаче 793 души с коронавируса.

Въпреки че броят на смъртните случаи в Италия остава малък, този на пациентите в интензивните отделения трайно нараства. Тези пациенти бяха 539 днес, спрямо 514 предния ден, което е значителен ръст в сравнение с близо 40 през втората половина на юли.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви вчера, че е решен да избегне нова общонационална карантина, точно когато икономиката се съвзема от предишната. Някои от най-видните учени в страната обаче казват, че налагането на нова карантина може да е единственият начин да се спре разрастването на пандемията.

"Смятам, че карантината по Коледа е реалистична, тя би ни помогнала да регулираме системата чрез по-бавно предаване на вируса и засилване на проследяването на контактите", каза Андреа Крисанти, преподавател по микробиология в Университета в Падуа.

Румънското правителство одобри днес решение за удължаване на състоянието на тревога, обявено във връзка с пандемията от коронавирус, с още 30 дни, считано от 15 октомври, съобщи началникът на Депатртамента за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от Аджерпрес. Той уточни, че с новата наредба се въвежда задължително носене на предпазна маска във всички открити пространства в населените места, където случаите на Ковид-19 превишават 3 на хиляда жители.

В населените места, където случаите са под 3 на хиляда жители, носенето на предпазна маска е задължително на оживени места и на разстояние 50 метра от училищата. При над 3 на хиляда заразени се предвижда също затваряне на ресторантите, кафенетата, кината и други, посочи Арафат.

Румъния днес за първи път премина прага от 4000 новозаразени за едно денонощие. Същевременно премиерът Лудовик Орбан заяви, че частните събития като сватби, кръщенета и други групови тържества, са основен източник на разпространение на вируса, съобщи телевизия Диджи24. Той добави, че поради тази причина подобни събития ще бъдат забранени през следващите 30 дни.

По-рано тази седмица румънските медии съобщиха, че властите са спрели в събота сватба с над 350 гости в северозападния град Орадя. Съгласно действащите мерки се разрешават не повече от 100 гости на открито или 50 на закрито. Днес стана ясно, че булката е заразена с COVID-19 и всичките 356 гости на събитието ще бъдат поставени под карантина, съобщава в. "Адевърул". Младата жена си направила тест заедно със съпруга си, тъй като възнамерявали да заминат на меден месец. Патрицио Пецоти, епидемиолог в италианския Висш здравен институт.

Италианските власти се опитват да увеличат капацитета за тестване на фона на оплаквания от дълги опашки в центровете, където се извършват тестовете. Днес бе отчетен нов рекорд от 152 196 извършени тестове за денонощие.

Великобритания регистрира днес ръст 19 724 нови случая на Ковид-19 за денонощие, което е увеличение с 2490 спрямо предишния ден, сочат официални данни, цитирани от Ройтерс. Оповестяването на тревожните данни идва в момент, когато трябва да бъдат въведени нови местни ограничения в някои райони на страната за възпиране разпространението на инфекцията.

Данните показват също, че днес има леко намаление на смъртните случаи от COVID-19, които са 137, спрямо 143 вчера. Общият брой на починалите от заболяването причинявано от коронавируса в страната достигна 43 155 души, което е най-висок показател за Европа, а броят на заразените приближава 655 000 души.

В понеделник премиерът Борис Джонсън обяви поредното затягане на мерките за борба с разпространението на коронавируса и въвеждане на тристепенна система за ограничения, която ще бъде наложена в Англия. Най-строгите мерки започнаха да действат от днес в Ливърпул и графство Мърсисайд, където са затворени пъбовете, баровете, спортните зали, басейните, казината, игралните зали, а също така са забранени срещи между хора, които не са от едно домакинство.

Същевременно обектите за търговия на дребно, ресторантите, училищата и университетите остават отворени. Португалия ще въведе от утре по-строги мерки в опит да възпре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Те включват по-стриктни ограничения върху събирането на повече хора и по-тежки наказания за нарушителите.

"Зная, че много хора са уморени от рестрикциите. Зная също колко много хора, особено младите, имат погрешна представа, че рисковете от Ковид-19 са по слаби за тях. Но подобно схващане е илюзорно. Ковид-19 носи риск за вас, а също и огромен риск да предавате заразата на други", каза премиерът Антониу Коща. От утре не се разрешават събирания на повече от 5 души. По изключение на сватби и кръщенета се допускат до 50 души. Университетски купони се забраняват. Глобите за фирми, които не спазват ограниченията, се удвояват и горната им граница ще варира от 5 до 10 хиляди евро. Коща ще внесе също така в парламента предложение за задължително носене на маски на многолюдни публични места на открито, а използването на инициираното от правителството мобилно приложение за проследяване StayAway Covid става задължително за някои категории работници и служители. Премиерът посочи, че правителството няма да се поколебае да наложи още ограничения, ако разпространението на вируса не се забави.

Португалия, която е с население от 10 милиона души, на първия етап на пандемията имаше сравнително благоприятни показатели, за което бе похвалена, но в събота за първи път регистрира рекорден брой - 1646 - новозаразени за денонощие. Правителствената прогноза е, че икономиката ще се свие с 8,5 процента тази година заради коронавирусната криза. Босна и Херцеговина потвърди днес рекордни 482 нови случая на заразени с коронавирус за денонощие и 11 смъртни случая, предаде Ройтерс.

От началото на епидемията в страната с около 3,3 милиона население са регистрирани общо 31 655 заразени, от които 958 са починали. Рекордни бройки новозаразени днес отбелязаха и Хърватия /748 при население около 4 милиона/ и Словения /707 при население около 2 милиона души/, отбелязва Ройтерс. Броят на новите случаи на зараза с коронавирус в Швейцария отбеляза днес рекорден денонощен ръст, предаде ДПА.

Швейцарската служба за обществено здраве отчете 2823 новозаразени за последните 24 часа, което е близо двойно повече в сравнение с предишното денонощие. Предстои утре 26-те кантона на Швейцария да обсъдят обстановката с нарастването на случаите на коронавирус.

Френскоезичният кантон Женева обяви днес ограничения на броя на участващите в обществени прояви. Само до 15 души могат да се събират на обществени места. Посетителите на клубове и барове ще трябва да носят предпазни маски, след откриването на клъстъри на зараза на подобни места в последно време. Баровете и ресторантите в испанската област Каталуния ще бъдат затворени за 15 дни, считано от утре вечер, с цел да се възпре разпространението на епидемията от COVID-19, съобщиха днес местните власти, цитирани от Франс прес.

Обявяването на драстичните мерки дойде след частичното затваряне на област Мадрид и въвеждането на други рестриктивни мерки в областите Андалусия, Навара и Галисия за борба с ръста на новозаразените в Испания, където пандемията отне живота на повече от 33 000 души. Ресторантите и баровете няма да могат да обслужват клиенти на място, а само ще продават храна за вкъщи. Тежките мерки, взети, за да се избегне пълна карантина през идните седмици, бяха съобщени на пресконференция от Пере Арагонес, временен премиер на областта.

"Трябва да ограничим вечерите с приятели, излизанията през уикенда, срещите с приятели и роднини, както и хората които могат да участват и трябва да участват в тях", добави премиерът на Каталуния.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: