ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Директорите във Варна с право на бърза реакция при болен ученик или учител
Автор: Пламена Николова 15:38 / 08.10.2020Коментари (0)3350
©
Директорите на училища във Варна и областта ще имат право да поставят под карантина даден клас или паралелки, в които има доказан случай на заразен с коронавирус учител или ученик, без да се чака специално нареждане от РЗИ-Варна. Решението е взето на заседание на Областния кризисен щаб във Варна, съобщи за Varna24.bg областният управител Стоян Пасев.

Местните правила за бърза реакция са взети, за да бъде избегнато забавянето при констатиран случай на заразен възрастен или дете в училище.

"Практиката до момента беше, ако родител установи, че детето му е с коронавирус, той се обажда на класния ръководител, който от своя страна информира директора, директора уведомява РУ МОН-Варна и от там сезират РЗИ-Варна. Едва тогава здравната инспекция прави проверка и дава предписания за поставянето под карантина на дадения клас, няколко паралелки или цялото училище.

С решението ни максимално улесняваме процедурата, така че за 24 часа директорите на училищата да могат да обявят, че ще се извършва дезинфекция и да освободят засегнатите ученици и учители, които са контактни на заразени с вируса. Досега имаше забавяне от един ден, а родителите не могат сами да вземат решение да оставят децата си у дома на дистанционно обучение. Сега директорът ще разпуска учениците под карантина преди да е дошло предписание от РЗИ-Варна. Здравната инспекция се отзовава при първа възможност и дава предписания какво да се прави, но докато това се случи, вече са взети мерки от директора. 

Направихме организация за максимално бързо връчване на предписанието за карантиниране, което ще се извършва онлайн от директора. Ако хипотетично едновременно се констатират случаи в десет училища на територията на областта, а РЗИ-Варна разполага с трима инспектори, те не могат физически да успеят своевременно да връчат тези предписания лично на място. За да не ангажираме полиция и кметове на общини, бе взето решението за електронното връчване на тези предписания. 

Ако недай Боже има бум на заразени, не можем да насмогнем с наличния състав служители на РЗИ-Варна да връчим всички предписания. Затова това е много важна нова мярка, която ще приложим. Ще пуснем стандартни бланки, всеки родител ще може да изтегли от сайта на здравната инспекция протокола, да попълни и върне сканиран с подпис документа, че е информиран. Защото зачестиха делата срещу РЗИ-Варна за неправилно връчени протоколи за предписания. Когато детето се върне на училище ще предаде оригинала на учителката, а тя по надлежния ред. 

На този етап нямаме сериозни огнища на разпространението на вируса на територията на областта, но превантивно трябва да сме готови и за бум на заболелите. 

Направихме и запитване до МОН при колко класа в училище, ако са карантинирани, трябва да бъде затворено цялото училище и да премине в електронна форма на обучение. Очакваме отговора, за да знаем как да действаме. Не може половин училище да е онлайн, а другата не. Често един учител преподава на няколко паралелки", коментира Стоян Пасев

Той допълни, че във всички големи болници във Варна има разкрити отделения за прием на болни с коронавирус, но се работи и за допълнителни такива в областта. Водени са вече разговори с болницата в Девня.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: