ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Джипи: Не е етично да кажа "Имаш ли 100 лв. за тест?" на пациент със симптоми
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:12 / 06.10.2020Коментари (4)8636
©
Джипитата все още нямат право да издават направление за пациент със съмнение за коронавирус, за да си направи той тест. Към момента такъв болен си плаща от джоба по 100 лева за PCR тест.

Причината е липса на алгоритъм в доболничната помощ. Това разкри председателят на софийската колегия на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред NOVA, който поясни, че когато пациентът стигне до болницата, там всичко вече е ясно и алгоритъмът го има, но дотам няма яснота, а центърът за разпределение на covid-болните е само за най-тежките случаи, които са едва ли не вече на носилка.

Д-р Георги Миндов обясни, че има изготвен алгоритъм, но той е само на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас и са по-скоро препоръки. Според него Министерството на здравеопазването трябва да разпореди какъв е начинът на работа при пациенти с COVID-19.

Той е категоричен, че ни е нужен не просто алгоритъм, а такъв, който да бъде работещ, да е организирана цялата система, за да е спокоен пациентът. 

"Вие като пациент дошъл при мен със симптоми се чувствате зле, в този момент аз трябва да ви кажа - имаш ли 100 лв. Това не е етично към пациента.

Пациентите могат да разпознаят COVID-19, ако почувстват нещо много нетипично.

 "Всеки от нас е бил с грип по няколко пъти, но ако почувствате нещо нетипично - задух, по-силна отпадналост, нещо, което действително ви тревожи, това вече говори за вероятна коронавирусна инфекция", поясни той.

Трябва обаче да се избегне струпването пред кабинети на болни от сезонен грип и хора, заразени с коронавирус, а това към момента не е регламентирано как да се случи.

Според лекаря телефонните консултации, които се препоръчваха при съмнения за коронавирус, не са ефективни. "Аз не мога като прегледам пациент да разбера дали има COVID-19, а по телефона това е напълно невъзможно", заяви Миндов.

След като пациентът бъде прегледан, ще получи указания какво да направи, но не може да бъде издадено направление за изследване за PCR тест. Тестът не се плаща на лекаря, а на системата, но при всички случаи е от джоба на пациента. Лекарят смята, че те трябва да могат да издават направления за PCR тест.

Един от проблемите е, че личните лекари не могат да организират covid-кабинети и пунктове за пробонабиране, категоричен е Миндов.

"В София се откри Център за прием на пациенти с коронавирус, но там се карат само такива, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, а по техните критерии трябва да бъдете на носилка, да не можете да си стоите на краката, за да отидете там, да сте със сатурация и на кислород", обясни лекарят.

 "Ние сме с вързани ръце", алармира той. За самите пациенти също няма указание, за да знаят какво да правят.

Първичната помощ в момента е пренебрегната, птрябва да се стигне до болница и там вече всичко върви - там има екипи, анестезиолози и т.н. Системата в момента работи на само на 10%, поясни той.

В 99% от случаите хората са самоизлекувани, твърди специалистът.

Всеки от нас не си знае имунитета, затова нека да спазваме мерките, призова д-р Миндов. В България не се изследва този имунитет.


Още по темата: общо новини по темата: 17009
15.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
08.03.2024 »
06.03.2024 »
06.03.2024 »
предишна страница [ 1/2835 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защото всички си мълчим ни е неудобно затова ще ни задължават да плащаме по 100-200 а мже и колкото си искат да плащаме и наречените без платни тестове.
0
 
 
Нямам !!! Ще си ходя с COVID 19/20/21 ….. 99, той поне е безплатен !
-3
 
 
От март месец насам каквито и указания да прочете, никъде няма записан вариант, при който със симптоми отиваш пред кабинета на личния. Това би трябвало да го знае всяко джипи. Да не коментирам, че при установен чакал пред кабинета болен, РЗИ могат да му лепнат сериозна глоба и затворят мин. за дезинфекция. Отделно ако плъзне по практиката му, кой знае колко ще натръшка от по възрстните си пациенти. Този всичко това го знае, и вместо да ги консултира по телефона, къде да се прегледат (в Пловдив има специализирани кабинети) и ако се налага да им вземат проба, маже по медии празни приказки. Ами да облича скафандъра, да си осигури изискванията за разделяне на потоците, да се откаже от практиката си, и РЗИ ще му даде допуск за Ковид кабинет.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: