 © | Трябва да се избягва консумацията на термично обработени храни през летния сезон, особено през светлата част на деня. Това каза д-р Александър Калайджиев, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари. По думите му колкото по-малко топли храни се приемат по време на горещите дни, толкова това е по-добре за организма. В тази насока се препоръчва приема на зеленчуци и плодове, които са по-добрия вариант за отводняването му. "Трябва да се консумират по-пресни продукти, които се продават на пазара, а не по големите търговски вериги", коментира д-р Калайджиев.
На въпрос от какво най-често се оплакват пациентите през летните месеци, специалистът отговори, че преобладават чревните неразположения - болки в корема, повръщането и други. Сред основните заболявания се нареждат ушни инфекции, полово предавани инфекции и инфекции на пикочната система, които са най-често свързани с посещение на басейни.
Източник: радио "Фокус" - Пловдив |