ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Ясно е наказанието на кметския шофьор, погубил другар при ПТП край Пловдив
Автор: Георги Василев 20:46 / 11.09.2020Коментари (0)9823
© Plovdiv24.bg
33-годишният Янко Здравчев, бивш шофьор на бившия кмет на Асеновград Емил Караиванов, днес чу присъдата си за причинената от него на пияна глава катастрофа с служебния "Грейт Уол Н6", при която загина неговият приятел - 60-годишният Александър Николов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Мелето стана в ранните часове на 25 май м.г. край село Тополово, където живее Здравчев. По това време шофьорът бил удари две бири и тръгнал да се прибира към селото с комшията си Александър. По пътя загубил контрол над автомобила, който се обърнал в крайпътна канавка.

Веднага след катастрофата Здравчев оказал първа помощ на Александър, тъй като преди това бил шофьор на линейка, уверил се че другарят му има пулс и се обадил на 112. Александър се обърнал към него с думите "хайде да тръгваме“, но Здравчев му отвърнал "не може, чичо Сашо... катастрофирахме“. Малко по-късно на мястото пристигнали екипи на полицията и бърза помощ. Двамата били откарани в болница. Здравчев бил тестван с дрегер, който показал наличие на алкохол – 1,11 промила.

Подсъдимият бил изписан от лечебното заведение няколко дни по-късно, но състоянието на неговият другар било по-тежко и трябвало да бъде опериран два пъти. Янко Здравчев и жена му Мария продали колата си и част от имуществото си, за да могат да платят операциите и здравните осигуровки на Александър, за да получи той най-адекватната грижа в лечебното заведение. Сумата била около 10 000 лева. Семейството редовно посещавало пострадалия в болницата. По-късно Александър също бил изписан и се върнал вкъщи. Здравчев го посещавал през ден и му носил вкусни домашни гозби, приготвени от жена му за по-бързо възстановяване. За нещастие Александър починал на 3 август м.г.

Днес в съдебната зала беше братът на Александър – Никола Николов. Той беше конституиран от съда като частен обвинител по делото срещу Здравчев.

"Искам да се обърна към чичо Кольо! Съжалявам за случилото се, не съм искал да го направя, но се случи – обърна се каруцата. Направих всичко, което можех и съжалявам. Сега съм по-нисък от тревата. Една година не мога да спя, четири месеца бях на успокоителни“, заяви подсъдимия Здравчев пред магистратите.

Той призна изцяло фактическата обстановка от обвинителния акт и поиска делото срещу него да бъде гледано по съкратената процедура – без разпити на свидели и вещи лица, като по този начин си гарантира редукция на наказанието с 1/3.

Пред съда говори и съпругата му Мария, която трябваше да хвърли светлина върху характера на Здравчев. Жената го описа като съпруг мечта – пере, чисти, готви и мие чинии. По думите ѝ Здравчев е грижовен баща на две деца – син на шест години и дъщеря на три, а семейството разчита предимно на неговата заплата – в момента той е служител в КЦМ.

"Този човек няма да има мира до края на живота си заради причинената смърт, нека да не му бъде утежнявано допълнително положението като бъде изпратен в затвора. В селото всички ще разберат и ще гледат на него с друго око, а това би нанесло и травма на детската психика“, заяви пред съда адвокатът му Росен Димитров.

Съдът беше снизходителен към Здравчев и му наложи условна присъда от 3 години, която беше редуцирана на 2 заради съкратената процедура. Присъдата е с 4 годишен изпитателен срок, а подсъдимият ще остане без книжка също за 4 години. Той ще трябва да заплати 1500 лева на частния обвинител и малко под 3000 лева – разноски по разследването.

Присъдата може да бъде обжалвана.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1481) 16%
Спас Гърневски (1274) 14%
Д-р Иван Чомаков (867) 10%
Славчо Атанасов (2349) 26%
Иван Тотев (2317) 26%
Здравко Димитров (788) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: