ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Възстановяват дивата природа в Източните Родопи
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:43 / 20.01.2012Коментари (7)3182
©
През януари българско-холандският проект "Новото тракийско злато" продължава работа по възстановяването на дивата природа в Източните Родопи. Сред тарпаните (диви коне), които бяха реитродуцирани през септември 2011, ще бъде направена и втора реинтродукция - на благородни елени.

"Новото тракийско злато" и Националното ловно рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България започват сътрудничество в природния резерват "Студен кладенец". До края на януари 15 благородни елена ще бъдат доставени за разселване в ловно стопанство "Студен кладенец". След 40-дневен карантинен престой те ще бъдат преместени в оградена от площ от 20 ха. През юни елените ще бъдат пуснати в природата, като преди това ще им бъдат поставени GPS - GSM предаватели, за да се бъдат наблюдение къде се движат и какво правят. За бъде гарантирано опазването им Ловното стопанство ще осигури допълнителна охрана.

Целта на проекта е след десет години в тази част на Източните Родопи да има популация от минимум 50 свободно живеещи благородни елена.

Благородният елен е едно от често рисуваните диви животни в тракийските гробници. За съжаление е почти изчезнал от района заради бракониерство. В момента има запазени няколко десетки екземпляра по граничните части на Източните и Западни Родопи в Държавно ловно стопанство Женда.

Ловно стопанство "Студен кладенец" обхваща територия от около 5600 ха по южния бряг на язовир "Студен кладенец" в района на Бойник планина. Районът е известен със своето богато биоразнообразие. Стопанството подслонява популация от над 1000 елена-лопатара, които обитават района свободно. Стопанството е обитавано от стабилна популация от вълци. Има много орли и лешояди То е и последното гнездово находище на черния лешояд в България. Територията на стопанството се посещава от няколко хиляди чуждестранни екотуристи които са привлечени основно от възможността на наблюдават и снимат застрашени от изчезване животни като черни, белоглави и египетски лешояди.

Ловно стопанство "Студен кладенец" и проектът "Новото тракийско злато" работят по съвместна програма за екотуризма в района. Подпомагането на екотуризма е ключов елемент в програмата. 

Проектът "Новото тракийско злато":

"Новото тракийско злато" e петгодишен проект (2009-2014) за устойчивото развитие на Източните Родопи, изпълняван от холандските природозащитни организации АРК и Авалон, които имат голям международен опит в проекти за опазване на околната среда и биоземеделието. Проектът е финансиран от Националната пощенска лотария на Холандия.

"Новото тракийско злато" е уникален проект, съчетаващ в интегриран подход работата по трите компонента: дива природа, биологично земеделие и екотуризъм. Според екипа на проекта опазвайки и възстановявайки дивата природа на Източни Родопи и запазването на типичния мозаечен ландшафт чрез природосъобразно пашуване може да се създаде база за развитието на нова зелена икономика в района. Източните Родопи имат всички предпоставки да се превърнат в център за екотуризъм - уникална природа, изключително разнообразие на флора и фауна, богато културно наследство. Съчетано с екотуризма, биологичното земеделие не само дава качествена храна, но създава работни места, повишава жизнения стандарт на местните хора и намалява обезлюдяването на района.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Asia Ilieva
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Бум на коклюш в България
Лято 2024
Електронно таксуване в градския транспорт
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: