ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Веска Ненчева: Грижата на държавата за карловските села се изчерпва с разпределяне на дарителските средства 
Автор: Йоланда Пелова 11:05 / 17.11.2022Коментари (0)1771
©
Веска Ненчева, депутат от "БСП за България, в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"  

Г-жо Ненчева, как се погрижи за карловските села, които бедстваха неотдавна? 

Може да видите истинския отговор на въпроса, ако погледнете каква е ситуацията към днешния момент в Община Карлово. Реагирам емоционално, защото вчера следобед за пореден път имаше извънредна сесия на Общинския съвет, в която се разпределяха за пореден път, но не окончателно от 2 месеца насам средствата в дарителската сметка, която Община Карлово обяви, доколкото разбрах над милион. И с това общо взето се изчерпва грижата на общината и на държавата – разпределяне на средства от дарителска кампания, за която бяха призовани от страна на общината гражданите да продължат, тоест, българите да продължат да даряват. Така го виждам аз. Но на парламентарен контрол при изслушване на междуведомствената комисия, оглавявана от министър Дерменджиев, стана ясно, че има разпределени 9 милиона към Община Карлово, по какъв начин на никой все още не е ясно, защото 2 месеца хората, вече сме на прага на зимата, над 300 къщи са на пострадалите семейства, и никой нищо не е получил освен 375 лева от Социалната агенция. 375 лева за всяко семейства и разпределението на тези средства, които са дарения. Нищо конкретно от държавата аз не виждам.  

А къде живеят тези хора сега, които бедстваха?  

На някои от тях са раздадени фургони, но фургонът не е вариант за, знаете, нещата там са малко по-тежки като условия, те са малки, аз ги видях с очите си. Малко и тясно помещение, в което по някакъв начин ще преживеят. Но проблемите не се решават, трупат се един след друг. Миналата седмица беше на дневен ред проблемът с дървата, които хората беше обявено, че трябва да получат безплатно. Оказа се, че трябва да се намесим и като парламентарен контрол, за да се задействат министерствата, и будната съвест на гражданите, и вие, медиите, които сигнализирахте, за да има чуваемост на проблема. И преди няколко дни, 2-3 дни, проблемът със закриване на филиала на детската градина в село Каравелово.

Преди да поговорим и за това, г-жо Ненчева, на фона на това, че страната ни настанява украинци в държавни бази вече, справедливо ли е нашите сънародници, съграждани да получават такава помощ, да не е ясно как ще прекарат зимата? Въобще, как си обяснявате всичко това? Защо се допуска? 

Да, това, което наблюдавам и при коментарите, и при срещите ми с хората по населените места, защото аз съм от Карлово, и това са моите приятели, мои близки, мои роднини, които са пострадали, това, което трябва да избегнем, е противопоставянето на украинци и на българи, и въобще говоренето по този начин. Защото това, което трябва да се направи за пострадалите хора в региона, е съвсем елементарно. Имаме 3 пострадали села, и когато е концентрирана грижата, ние нямаме много разсъждения и противопоставяне.  

Преди 2 месеца държавата видимо гледаше към Карлово, всички се бяха мобилизирали.  

Тази мобилизация ви казах в какво се изразява – 375 лева на семейство, пострадало семейство и 2 месеца търсене на модел, търсене на формула за разпределение на дарени пари от българи, не от държавния бюджет, разбирате ли ме?  

Разбирам ви, но не разбирам защо се стига до такава ситуация. Къде е спънката?  

Аз мисля, че в крайна сметка всеки, който има пряка отговорност за решаване на този създаден проблем, огромен проблем, трябва да носи и своята отговорност и да мисли наистина държавнически за хората, които са пострадали. Тук почваме от ниво община, стигаме до ниво държава и междуведомствена комисия, минаваме и през областна администрация, защото не може това да бъде водеща новина – 2 месеца разпределяме дарени пари, а държавата с какво конкретно влезе с бюджета си и с финансова подкрепа за хората? Наистина е много сложна, много тежка ситуацията и аз благодаря на медиите, че отразяват, защото всичко ще бъде потулено, потушено и създадено едно усещане, че е спокойно, че нещата са както трябва, а нещата не са така. Нещата не са така. Аз започнах за детската градина да ви говоря. 5 деца или там 7-8 трябва да ходят до съседното село да пътуват без да има някакво конкретно становище на инженер, който може да коментира пригодна ли е сградата или не.  

Къде се намира тази сграда?  

Тази сграда се намира в село Каравелово. Това е сградата на детска градина, която е филиал към детска градина "Гина Кунчева“ в Карлово. И трябваше медиите да присъстват, трябваше да задам въпроса на парламентарен контрол, за да се реши в рамките на 24 часа, че тази сграда в крайна сметка ще бъде обследвана, ще бъде ремонтирана, защото първото становище беше, че трябва да бъде срутена. А това е солидна сграда, градена 1968 година, с 4 групи, но е със стабилни основи.  

А защо искат да срутят тази сграда?  

Ето това е вече големият въпрос. Без становище на компетентно лице се оказва, че трябва да я срутят, и когато се намесиха ние, медиите и гражданите, за да защитят детската си градина заради децата, които живеят в това село, то е безсмислено да обяснявам, че закриването на една детска градина или училище е пагубно за населеното място.  

Особено за малките населени места.  

Разбира се, особено за малките населени места. Така че концентрираме сили в неща, в битки, които трябва да вървят. Ние имаме един враг, и този враг е бедствието. Ние трябва да сме обединени, а не противопоставени в това. И аз недоумявам защо, на вашия въпрос кога ще се оправим – когато приемем, че сме един отбор и такова противопоставяне не ни върши работа, трябва да вървим в една посока срещу бедствието. Защото днес е природно в нашия край, но никой не е застрахован.  

Очевидно кризите в политиката влияят много на цяла България, малките населени места и малките кризи във всяка една община. Вчера вашата партия беше при президента на консултации. Как оценявате разговора с Румен Радев?  

Аз мисля от това, което наблюдавахме, че беше достатъчно конструктивен от наша страна и ясен, защото това, което винаги сме преследвали като политики, като позиции, сме били последователни. И не смятам, че по някакъв начин даваме различни сигнали тогава, когато става въпрос за подкрепа за редовно правителство с първи, втори или трети мандат, тогава, когато отстояваме и социалните си политики, тогава, когато е ясно, че тези социални политики могат да бъдат реализирани само през нов бюджет, и ако няма такъв, защото вие виждате, до 31 октомври служебният кабинет трябваше да предложи по закон нов бюджет. Уж имаше такъв подготвен – как го бяха обявили…?  

Проектобюджет. Да?  

Проектобюджет, който имаше в оптимистичен вариант, в песимистичен, в реалистичен, тоест, няколко седмици преди това беше обявена подготовката на такъв бюджет. В един момент решиха, че няма да вкарват бюджет, но това затлачва още повече тези процеси в ситуация наистина на кризи, на инфлация.  

Няма как да не обърнем внимание на вчерашния скандал в Народното събрание за въглищните централи. Закриването на 40% от мощностите на въглища излага на риск енергийната и националната ни сигурност. Как по-точно ще възстанови страната ни т.нар. "План за възстановяване“, г-жо Ненчева? Какво ще стане със Стара Загора, с Перник, с Кюстендил – трита района, които ще пострадат най-силно от евентуалното закриване на въгледобива?  

Точно така, и затова пак коментирам, не искам да звуча патетично или назидателно, но на 31 януари 2020 година по време на работата на 44-ия парламент, БСП направихме декларация в Народното събрание за задължаване на Министерски съвет, тогава министър на икономиката беше представител на ГЕРБ, защото управлението беше на ГЕРБ, и с тази декларация, която се прие в Народното събрание, включително и от ГЕРБ, призовахме за недопускане в дългосрочен план за прекратяване и ограничаване на производството на въглищните централи.  

Да, г-н Стойнев я припомни от трибуната.  

Да, това е важно. Защото сега новоизлюпени партии скачат за популизма: "Ние искаме да защитим работните места, капацитета на въглищната индустрия, на централите“, а това вече е взето като решение. Това вече е взето като решение чрез декларация, направена от БСП, подкрепена тогава от съществуващите партии в парламента. Така че тя не е дневен ред, и това е една от стратегическите ни дейности за запазване на… Ние тръгнахме тогава от презумпцията за запазване на работните места на хората в басейна, в тази индустрия, добивът на въглища, защото това беше подчинено и на Зелената сделка и т.н. Така че точно целенасочено и с мисъл дългосрочна направихме тази декларация, и няма нужда от повече коментар в тази посока, защото тя не е отменена.  

Според вас, може ли да бъдат предоговорени нещата или какво очаквате по Плана за възстановяване?  

Предоговорени в наш ущърб ли имате предвид?  

Да.  

Във всеки един процес, аз не мога, аз не съм експерт в тази сфера, както и вчера коментирахме. Принципно нещата винаги могат да бъдат преразглеждани, но въпрос на отстояване на държавническа политика, национална за запазване на тези позиции, които вече сме извоювали преди 2 години. Така че преразглеждането евентуално, ако имаме такова, казвам още веднъж, нямаме информация, но ако има такова, те да бъдат запазен в наш национален интерес, а не в наш ущърб.  

Оптимист ли сте, г-жо Ненчева, за 48-ия парламент?  

След толкова скоростното и краткосрочно живеене на 45-и, 46-и и 47-и парламент, като че ли ориентирът е много труден доколко може да бъде животът на следващия парламент, но това е въпрос на воля от страна на партиите, водени и подчинявани само на интереса, на националния интерес за добруването на народа ни. Всеки един от нас като отделен член на парламентарна група, всички заедно като парламентарни групи трябва да си дадем сметка, че времената и отговорностите, които носим всеки един от нас, са наистина тежки. И в дългосрочен план всяко едно решение ще отеква доста десетилетия напред във времето. И това трябва да ни прави отговорни.


Още по темата: общо новини по темата: 92
03.09.2023 »
02.09.2023 »
18.05.2023 »
22.04.2023 »
11.04.2023 »
14.03.2023 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: