ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Велинград фалира и осъмна със запорирани сметки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:50 / 05.02.2016Коментари (4)4896
©
Курортното спа градче Велинград фалира и осъмна със запорирани сметки. Общината от 35 хил. жители има почти 20 млн. дълг, което е национален рекорд, а на човек се падат по 570 лв. общински дълг. 

8 от над 19-те млн. дълг на Велинград са натрупани след скандални договори за чистота, за част от които дори не е проведен конкурс. Количествата изчистен боклук пък трудно се вписват в мащаба на града.

"На практика, ако това количество се извозва, ние трябва да имаме сметище от порядъка на сметището на Кайро", казва кметът на града Костадин Коев.

От осем години Велинград харчи почти два пъти повече пари за чистота, отколкото събира от такса смет.

Допълнителните милиони са за чистене на нерегламентирани сметища и корита на реки.

"1,4 млн. лв. събира общината от такса смет. За толкова чисти и частната фирма. Но какво се случва - пускат едни анекси, нерегламентирани сметища второ, трето пето и натоварват този бюджет с още 1 млн. лв. отгоре. Осем години по 1 млн. - ето ви ги 8 млн.", посочва общинският съветник Александър Гагов.

Част от договорите са били тайна за общинската администрация. Община Велинград плаща фантастични суми за сметопочистване на речните корита, но те изглеждат по срамен начин, особено за град, имащ претенциите да бъде спа столица на Балканите.

Хората са единодушни, че и почистването на града е не е особено блестящо.

"Не сме забелязали да приличаме на Карлови Вари и Баден Баден", посочва Гагов.

"Нещата не стоят добре. В никакъв случай с чистотата нещата не стоят добре и вие го виждате", добавя Златко Златанов, бизнесмен и бивш общински съветник в града.

Във Велинград се чудят имало ли е реално чистена на нерегламентирани сметища или милионът на година се е плащал за измислена дейност.

"Измислена, неизмислена... Факт е, че не можем ние с вас да седнем в заведение и да изхарчим два пъти повече отколкото имаме", казва Гагов.

Допълнителните поръчки за около 7-8 млн. лева са подписвани без конкурс.

"Кметът подписва. Той знае. Защо са тези допълнителни неразплатени дейности за 7 млн. лева? Какви са тези допълнителни дейности? Доколкото знам, е забранено да се разписват тези неща", коментира Златанов.

Всичките опити да открием бившия кмет Иван Лебанов се оказаха напразни.

Кристиян Динев, управител на почистващата фирма "Еко титан", потвърди, че лично кметът му е нареждал допълнителна работа. 

"Той ми заповядва да изчистя еди-кои си микросметища и аз ги чистя".

Само осем години преди финансовата катастрофа Велинград има своя общинска фирма за чистота.

"Имахме прекрасно предприятие - "Строй ком". То имаше абсолютно всички екстри, от които се нуждае едно предприятие за почистване - административна сграда, оранжерии за озеленяване, за да си отглежда общината сама цветята, техника, гаражи, сервизи.

Намесиха се едни политически сили, които и в момента са в местното управление. Те иззеха функциите на общинското предприятие, то фалира, продадоха го на безценица", разказва Гагов.

След като общинското дружество е оставено да фалира, атрактивните му имоти са продадени, а купувач е един от общинските съветници, гласувал за даването на чистотата

©
Иван Лебанов
на частна фирма - собственикът на един от най-големите и луксозни хотели във Велинград Златко Златанов.

"Всичко се мислеше да бъде за добро. Техниката на това дружество беше остаряла. Морално остаряла техника, дружеството вървеше зле. И тогава се мислеше дали не е по-добре това да се даде на фирма, която е специализирана в почистване. Градът е спа столица на Балканите и трябва да е перфектно чист", обяснява той.

"Общината загуби цяло предприятие, което струваше милиони, няма представа колко е взела, но надали е събрала повече от 300 - 400 хил. лева от продажбата на едни 5 - 6 етажни сгради, оранжерии и гаражи", казва Гагов.

"Нещата отидоха на търг. Преди това бях взел оранжериите под наем. Имах отстъпено право на строеж и започнах да строя. Когато това предприятие фалира, отидох при синдика и поисках да се оцени от независим оценител. Така се случи, че нямаше кой да го вземе - аз бях с най-добрата цена", обяснява Златанов.

Велинград е община с богати хора, спа хотели и много туристи. На теория хотелите трябва да са празни, защото собствениците им внасят символични приходи от туристическа такса в кметството, но реално спа комплексите са пълни и процъфтяват.

"Имаме по 1,20 лв. на легло курортна такса, която е гласувана от местното управление. Проблемът е, че всеки отчита толкова, колкото реши. Какво ще рече това? 

При сегашната ситуация, както работят хотелите, общината би трябвало да събира не по-малко от милион и половина курортна такса, а тя събира 200 - 300 хил. лв. максимум".

НАП и прокуратурата вече проверяват причините за фалита на община Велинград.

Източник: btv







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Владимир Неделчев
премахни филтъра

0
 
 
От алчност ще затриьт и себе си и останалите в града и на много други места е така... Не са само политиците крадливи, а и голямя част от народа, добре че се махнах от тякива и не мисля да се връщам, закони няма...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: