ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Унгария излиза от ЕС?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:34 / 20.08.2021Коментари (2)4501
©
Унгарският проправителствен вестник "Модяр Немзет“ често се използва като един вид лакмус - там се лансират теми, по които премиерът Виктор Орбан и неговото правителство искат да сондират общественото мнение, без сами да взимат отношение. Точно това се случи и тези дни: вестникът поде дебат по една тема, която досега се смяташе за табу - излизането на Унгария от ЕС.

"Западът подменя християнските ценности с едно безлично общество"

"Крайно време е да поговорим за Укзит“ (Унгария+екзит): това беше заглавието на версията на коментара на немски. Текстът предизвика истински шок: почти всички по-големи медии подеха темата, опозиционни политици изказаха възмущението си, коментатори дадоха глас на тревогата си. Нищо чудно, като се има предвид, че независимо от дълбокото политическо разединение в страната, винаги досега е съществувал консенсус относно членството на Унгария в ЕС.

Ето, че сега за пръв път от 2010-а - годината, в която Орбан пое властта, се говори за излизането на Унгария от ЕС, и то съвсем неприкрито и сериозно. Нещо безпрецедентно. В унгарската версия на статията пишеше следното: "Крайно време е сериозно да помислим за евентуално излизане от един съюз на държави, който кърви от всички страни, демонстрира империални симптоми и се отнася пренебрежително и арогантно към източноевропейските страни-членки“.

Обяснението, което изданието дава в тази връзка, гласи: "Нашите пътища се разделиха. Докато Западът съвсем съзнателно се разделя с християнските ценности и морал, подменяйки ги с едно космополитно и безлично глобално общество, което се базира на ексцесивното самоопиянение и самоунищожение на индивида, ние - унгарците, поляците, централноевропейците - продължаваме да държим на нашите хилядолетни културни и религиозни традиции“.

Автор на статията е политологът Тамаш Фрич, прочул се с радикалните си и често пъти крайнодесни позиции. Той обаче не е случаен човек - фигурира в ръководството на някои близки до Орбан организации, сред които "Форум на гражданското обединение“, който периодично организира "походи за мир“. Тези походи са всъщност демонстрации на сила от страна на Орбановото правителство, на които обикновено се произнасят остри речи срещу ЕС. Тъкмо поради това може да се предположи, че правителството е било запознато с позицията на Тамаш Фрич за излизане на Унгария от ЕС. Възможно е дори тази позиция да е била съгласувана.

"ЕС е духовна морга"

В края на юли пък министърката на правосъдието Юдит Варга парафразира думи на германския политик Петер Гаувайлер, обявявайки във Фейсбук, че ЕС "вече не е спасително лоно, а духовна морга“. И Виктор Орбан неведнъж е споменавал, че "разбира се, има живот и извън ЕС“. В сегашния дебат обаче той не се е изказал. Независимо от това в последните години Орбан все по-открито и агресивно застъпваше курс на конфронтация с ЕС, като последният повод беше остро критикуваният от Брюксел закон, забраняващ т.нар. пропаганда на хомо- и транссексуалността пред малолетни. По този повод унгарският премиер отново подчерта, че отхвърля ЕС в сегашния му вид.

Засега обаче не е в интерес на Орбан да напусне ЕС, твърди унгарският политолог Петер Креко. "Но е в негов интерес да насъсква общественото мнение срещу ЕС и така да повишава потенциала за изнудване на Брюксел. В този смисъл може да се каже, че неговата цел е да подклажда враждебността към ЕС.“

В същото време обаче, добавя политологът, голямото мнозинство от унгарците си остава със стабилни проевропейски настроения. Затова би било тактически грешно, ако в навечерието на парламентарните избори идната пролет Орбан прекали с антиевропейската пропаганда. Според Креко това би могло да накара колебаещите се проевропейски настроени избиратели да се ориентират към опозицията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво Умни хора,следва Италия!
+2
 
 
Поне един умен Министър Председател,само така може да ги изнудва да му дадат повече пари...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: