ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Уличен ретро фестивал "20-те години на ХХ-ти век в Станимака" ще се проведе в Асеновград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:43 / 09.09.2020Коментари (0)2397
©
Фестивал за културата и историята на Асеновград преди 100 години ще зарадва асеновградчани и гостите на града в края на месеца. То ще се проведе в рамките на две вечери (на 25-ти и 26-ти септември) в двора на НЧ "Св преп. Паисий Хилендарски -1997г." Организатори са сдружение "Станимашка фотографчийница".

Събитието е едно намигване към миналото и поглед към бъдещето, с апел за опазване на градското културно-историческо наследство и представянето му на поколенията.

Нашият близо едногодишен труд – ретро фестивалът в стил 20-те г. на XX-ти век, ще се  проведе в две вечери, обясни един от организаторите на феста, Атанас Кендев. "Планирали сме от 2 до 3 часа програма с представяне на нещата, които сме всички участници сме създали. Това са изложби, театрален етюд, концерт, ревю и др.

Четири изложби сме направили през годината, сега е времето да ги покажем. Една от тях ще е разположена на самата ограда на читалището, буквално на улицата, другите две ще са в самия двор, а четвъртата ще бъде в уникалния двор на Консулатото, в съседство.

Модно ревю на дрехи с модата от 20-те ще представят студентки от АМТИ Пловдив. Облеклата от онази епоха са създадени от самите тях.

Театралния етюд ще представят нашите приятели и спомоществователи в събитието – "Театрална работилница за мечти" Асеновград. Тематично той ще бъде свързан с дейността на сдружение "Станимашка фотографчийница" – култура и история. Ще е един поглед към 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов, но останалото ще оставим в тайна, за да бъде една приятна изненада за гостите.

Едната от изложбите е със стари снимки на града от този период, друга, много любопитна изложба ще е тази на Емилия Колева. Тя е открила стари семейни снимки на една неизвестна (за нас сега) асеновградска фамилия, в които са запечатани едни от най-важните моменти за едно семейство – годеж, сватба, ученици, излети и мн. други.

Две от изложбите ще са малко различни. Те ще са арт инсталации. Едната ще е оптични илюзии на стари сгради някога и в сегашното им състояние, а другата ще е на пощенски картички, които са пътували по света и представят Станимака от онзи период със своите пожелания, закачки, написани на гърба."

В края на септември дните чувствително се скъсяват, свечерява се по-рано, период идеален за кино на открито. Затова за тъмната част на ретро фестивала са предвидени и прожекции на два кратки филма, обясни Атанас Кендев. Единият е 30-минутен филм с документални кадри за тютюнопроизводството, най-силният отрасъл в историята на града. В него са включени и стари снимки и текстове. Той бе закупен от сдружение "Станимашка фотографчийница" от Държавен архив Пловдив и представя един от най-големите тютютнопроизводители – Анастас Куцооглу.

Другият филм, който ще завърши вечерта и фестивала, е филм за старата архитектура на града, изгубена за поколенията.

Обхванали сме всички възможни неща за периода от 1920-та до 1930-та година в Станимака, каза още той.

Задължително ще се спазят всички противоепидемични мерки при провеждането на събитието. Организаторите вече са закупили дезинфектанти и маски, самият фест ще бъде на открито, а гостите ще трябва да спазват препоръчителната дистанция от 1,5 м.

Всеки, който желае не само да бъде зрител на двудневния ретро фест, но и да се почувства част от него, може да се облече с дрехи в модната линиия на 20-те и да се включи при разходките в ретро дефилето между двете локации – Консулатото и читалището.

Събитията в двудневния ретро фест се осъществяват с помощта на Община Асеновград, осигурила част от финансирането; НЧ "Св преп. Паисий Хилендарски -1997г.", осигурило всички необходими за провеждането му условия; ресторант клуб Консулатото; ГБ "Паисий Хилендарски" в Асеновград, която помага с техника, клуб за възстановки, който ще осигури необходимия реквизит.

"Заповядайте да върнем времето назад, да усетим духа на 20-те и да създадем едно хубаво настроение!", приканват организаторите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мачове между Локо и Ботев сезон 2023/2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: