ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Труд настръхна!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:55 / 30.01.2019Коментари (2)13022
©
Решението на Административен съд по казуса с централата в Труд ще бъде жалено от всички заинтересовани страни (община и гражданите на с. Труд), съобщиха от Сдружение Бъдеще за село Труд. В началото на януари АС Пловдив позволи разширяването на суровинната база на централата в селото, без оценка за въздействие върху околната среда.

"За нас е необяснимо как при наличието на ясна нормативна база по отношение на необходимостта от ОВОС, стотиците възражения на живущи, отрицателното становище на Министерството на здравеопазването и сигналите за неспазени изисквания към настоящия момент, може да се допуснат още видове отпадъци до площадката, която така или иначе не отговаря на редица стандарти и към днешна дата. Предписанията на РИОСВ за покриване на всичко открито продължават да "висят" без да се санкционира оператора" коментира председателят на сдружението Галина Тошева.

Добре е да уточним, че не става въпрос за разширяване на дейността като капацитет, а допълване на нови видове органични отпадъци, което само по себе ще доведе до нови и още по-неприятни обгазявания, твърдят живущи в района.

Междувременно, въпреки забраната на двама министри (министерство на земеделието и МОСВ) и на директора на БАБХ за наторяване с азотосъдържащи торове,цистерните обслужващи централата продължават ежедневно да заливат землището на Труд.

"От РИОСВ, Агенцията по храните, Земеделието и Басейнова дирекция Пловдив, които са пряко отговорни за спазването на закона, всячески избягват да влязат в ролята си и да докарат решаването на проблема докрай, като умело си подават топката. Да не говорим, че част от отговорите им са буквално "това не ни засяга"... Фактът, че цистерните продължават да заливат едни и същи проверявани земеделски земи, а институциите си прехвърлят отговорността, признавайки, че има проблем, красноречиво говори за това" добавя Станимир Тончев от Сдружен "Бъдеще за село Труд".

Тежката ситуация с претоварената главна улица и потърпевшите живущи на нея остава нерешена. От местното сдружение сигнализират, че операторът събира огромни количества течна тор, утайки и други и залпово превозва по няколко хиляди кубика в рамките на няколко дни.Това е ад за живущите по тази вътрешна артерия. Причините за това са вибрациите, шумът и миризмите до обществено значими обекти - детска градина, ясли и училище...

Вече трета година упорито и постоянно населението търси защита на правата и здравето си, минавайки от всички регионални звена, през всички министерства, до премиер и президент. Припомняме, че през ноември бе подаден сигнал в комисията по петиции на Европейския парламент. В настоящия месец трите организации с общ проблем (Нова Загора, Царевец и Труд) внесоха допълнителни материали и аргументи до Европейския парламент, касаещи нередностите покрай конкретните производители, чиито бизнеси на местно и национално ниво към настоящия момент видимо са над здравето и нормалния живот на потърпевшите данъкоплатци и жители на засегнатите райони.


Още по темата: общо новини по темата: 49
15.03.2022 »
18.11.2021 »
13.04.2021 »
05.01.2021 »
09.11.2020 »
06.11.2020 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо очаквате да ви се решат проблемите.Тук държавата няма интерес и защо да губи време и ресурси. Демек - оправяйте се сами?Или по-точно - не се хабете.За съжаление понякога е така.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: