ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Ски сезонът в Пловдивска област пред провал
Автор: Георги Кирилов 10:34 / 02.11.2020Коментари (7)10138
©
Ски пистата за начинаещи скиори в местност "Копривките" на хижа "Здравец“, на която са се обучили десетки хиляди деца, може да не работи тази зима. Причината е, че няколко частника ограждат парчета от нея и искат да строят върху самата писта.

Съоръжението съществува от 80-те години. През последните 22 години се стопанисва от ски клуб "Копривките" с председател Димитър Николов. Разчита се на подкрепата на фирми и организации и на община Куклен. Пистите в лесопарк "Родопи" на хижа "Здравец" и "Бяла Черква" са единствените близки и финансово достъпни за хората в Пловдивска област, които имат желание да спортуват през зимата.

"За първи път ски сезонът е под въпрос и се опасявам, че може да разочароваме стотици деца, които с нетърпение чакат първия сняг, за да дойдат при нас", споделя Димитър Николов.

"Ежегодно през плаца за начинаещи преминават стотици любители на планината, деца, ученици, студенти и възрастни. Голяма част от тях са по програми на ски клуб "Копривките“ и на община Куклен, на чиято административна територия попада пистата. С подкрепата на спонсори на клуба, благодарение на които все още работим, деца се извозват до Копривките, получават нужното оборудване и биват обучавани в т.нар. първи стъпки в ски-спорта." 

"От няколко месеца обаче парчета от пистата се заграждат с опасна за здравето на туристите бодлива тел. Пистата е разкопана от собственици на имоти, въпреки че община Куклен е издала заповед за забрана на строителството на ски пистата с цел да я запази в сегашния си вид."

"Апелираме администрацията на община Куклен, както и областната управа на Пловдив да реагира навреме с оглед настъпващата зима. Всички стари ски писти в ски зона "Бяла Черква "и ски зона "Здравец“, в която попада и "Копривките“, са с върнати в реални граници земеделски земи и гори. Поради тежката административна процедура, за съжаление, досега те все още не са обезщетени.

"През 2019 година започна процедура от община Куклен за оправяне на проблема. Собствениците и наследниците на имотите обаче се активизираха и спънаха процеса. Последствията могат да са необратими за развитието на туризма в района".

"За много семейства мястото е единствена възможност да се обучават на зимния спорт. Причината е, че ски зоните тук са с обществена и социална насоченост и най-важното  - финансово достъпни. Именно те са в основата на развитието на туризма в лесопарк "Родопи".

"Надяваме се собствениците на имотите върху пистата да проявят здрав разум и разбиране. Надяваме се да не провалят ски сезона и развитието на района, познат на всички като Пловдивската "Витоша“.

"Вярваме, че въпросът ще се реши в най - скоро време и то в полза на децата и ски спорта. Все пак обществото категорично заяви чрез подписка, че има нужда от такава спортна инфраструктура. То няма нужда от поредната вилна зона. Сега, в условиятя на пандемия, обстановката е сложна. Спортът и планината са здраве, допълни Николов".


Още по темата: общо новини по темата: 417
10.12.2021 »
26.04.2021 »
23.04.2021 »
15.04.2021 »
08.04.2021 »
07.04.2021 »
предишна страница [ 1/70 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Вие, знаете ли че тази въпросна писта е незаконна, дали се деклрарат тези пари, които вие плащате(такса за ползване)... къде отиват тези пари... ако се поискат документи на "собственика" на пистата дали ще ги предостави. За толкова много години дали е минавала проверка от контролиращите органи.... ски влека дали отговаря на условията и нерадбите за ползване... тези заведения които са там дали отговарят на хигиенните изсквания.пп Ако имота е ваш няма ли да си го заградите или ще оставите, някой да печели!?
+1
 
 
Тъжна е тази ситуация, не само за мен, но и за децата които имат желание да практикуват ски спорта в свободното си време. Лично аз за пръв път карах ски на Копривките преди 4-5 години и условията са чудесни за начинаещи скиори и хора които просто искат да опитат нещо ново. Надявам се да има справедливост и да се разреши тази ситуация по начин по който да не се "осакатява" ски спорта в област Пловдив.
+2
 
 
Наистина е грозна картина и опасна с тази бодлива тел. Не мислят за природата и най вече за децата. Това е едно прекрасно място да тичат децата на воля, да се учат да карат ски. Човешката алчност ще закрие планетата. Защо община Куклен не се вземе в ръце да свърши нещо стойностно?.
-4
 
 
Не мога да опиша радостта си не заслужават да работят
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: