ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Скандал: Съветници искат да изсекат близо 8000 декара гори!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:34 / 07.04.2014Коментари (6)4937
©
Пламен Спасов
Скандално решение се готви да приеме новото мнозинство в Общинския съвет на община "Родопи". В дневния ред на извънредната сесия днес е залегнала точка, с която по предложение на група общински съветници 7695 декара гори трябва да се прехвърлят за стопанисване и управление на единствената губеща към момента общинска фирма "СО Спектър" ЕАД. 

Неин изпълнителен директор е бившият заместник-кмет на община "Родопи" Георги Гачев по времето на управлението на Йордан Шишков. Той е един от основните виновници за тежкото финансово състояние на общината, което остави наследство от 14 милиона лева дългове и беше дясната ръка на стария общински кмет. 

Самият Гачев бе умишлено назначен за изпълнителен директор на общинската фирма от новото мнозинство в лицето на ФОРОР, БСП, ДПС, "Новото време" и бивш общински съветник от ГЕРБ Атанас Кулин, заради когото се случи преврата в местния парламент, вследствие на което за председател беше избран Георги Цанков.

"Готвеното решение е скандално и незаконосъобразно", твърди кметът на "Родопи" Пламен Спасов. Той се готви да сезира с писмо прокуратурата.

Две трети от горите са публична общинска собственост, а според Закона за общинска собственост подобни имоти се предоставят безвъзмездно за управление на юридически лица и звена на общинска бюджетна издръжка. В случая тази фирма не отговаря на този член.

"4541 декара от тези гори сме успели да ги спасим от продажба на безценица заради стари дългове натрупани по времето на Йордан Шишков и Георги Гачев, а сега искат отново да ги вземат и унищожат", твърди заместник-кметът на "Родопи" Таня Бочукова.

Опасенията на администрацията са, че горите ще бъдат изсечени, като голяма част от дървения материал ще бъде продаден "под масата".

Друго безпрецедентно за България предложение залегна в дневния ред на общинските съветници от община "Родопи" за днес. То касае начинът, по който може да бъде сменен председателят на местния парламент Георги Цанков. Месец и половина след избирането му, съветниците се готвят да гласуват, че не може да се правят предложения за прекратяване на правомощията на председателя по-рано от 6 месеца след избирането му. Първият сред равни няма да може да бъде заменян и 6 месеца след обсъждане на предложение за смяната му. 

Друг парадокс е процедурата, по която може да се случи това. Ако някой реши да внесе предложение за предсрочното му освобождаване, то искането ще влезе първо в постоянната комисия в местния парламент по "Законност и ред" и ако тя прецени, може да отхвърли подобно предложение или да го приеме и тогава да го внесе за гласуване в Общинския съвет. 

"Наблюдаваме нещо невиждано, безпрецедентно и незаконно", твърдят юристите на община "Родопи". Те ще сезират областният управител Венцислав Каймаканов, ако решението бъде прието. 

Напрактика по този начин наскоро назначения за председател на Общинския съвет в "Родопи" Георги Цанков става несменяем. 

Самият Цанков беше избран за шеф на местния парламент, въпреки че беше отстранен като общински съветник с две решения на Върховния административен съд.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Stoyan CaSpar
премахни филтъра

0
 
 
А не искат ли тях да ги посадим под горите ? Малоумници , само знаят да унищожават, а едно цвете дори не са посадили. Ей малоумници прости с 3 пъти дневно гладене на мозъците си. Искам да дишате само въглерод като сте толкова големи акъли. Взимате заплати за 4 работни дни, Нагледци
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: