ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Розовият домат, отгледан за първи път в пловдивско село, губи битката със смъртоносен враг
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:04 / 01.03.2023Коментари (0)7339
©
Розовият домат е известен още като "голям бабин". През 1896 г. в Куртово Конаре се отглеждат първите ранни червени домати в България, пренесени от Цариград, благодарение на агронома Александър Димитров, наричан от местните дядо Александър. Легендата разказва, че е пренесъл доматеното семе в бастуна си. Същият е известен с приноса си в стопанската история на България. Смята се, че и семето на розовите домати е донесено от него и от началото на 20 век се разпространява сред местните хора. Първоначално доматите са се отглеждали за лична консумация, но през последните години, благодарение на нарасналата им популярност се отглеждат и за пазар.

Розовият домат е в Световна съкровищница на вкусовете на международната организация. 

Той се отглежда в района от над 125 години, но сега губи битката с миниращия молец. Гъсеницата на Tuta absoluta може да унищожи на 100%  доматената реколта и не е само български проблем, а и на фермерите в Испания и Италия.

“Появи се преди няколко години заради нестриктния фитосанитарен контрол при нерегламентиран внос", обясни за Euractiv.bg доц. Десислава Димитрова от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Доматът от Куртово Конаре, макар и не така плодовит като останалите сортове и с крехка ципа, която го прави труден за транспортиране, има други предимства. Микробиологични изследвания показват, че сухото вещество в него е много високо – 6.5%, за разлика от други сортове, което го прави и по-издръжлив и дори и след 10 дни не гние и запазва вкусовите си качества.

Появата на миниращия молец и климатичните промени, които увеличават вредността му, зануляват усилията на местната общност. Доц. Десислава Димитрова обясни, че ларвите на молеца успяват да презимуват в почвата и ако има люта зима, почвата замръзва и те умират, а популацията на следващата година не е толкова вредна. Но с климатичните промени популацията в Куртово Конаре, което е в низината, където е топло, става още по-голяма.

“От Разложко, което е на 700-800 м надморска височина, бяха взели разсад от Куртово Конаре – и там tuta absoluta не е разпространена. Виждате как климатичните промени изтласкват културите от по-ниското към по-високото, където са новите условия подходящи за тях", каза Димитрова пред Euractiv.

“След юнските дъждове следват засушавания, което означава и много поливане и отглеждането става много трудоемко", разказва за Euractiv и Емилия Шушарова от Куртово Конаре, “все по-трудно и отчайващо е да запазим автентичния розов домат, който не е така устойчив на климатичните промени и вредителите".

За доц. Димитрова случаят с розовия домат налага извода, че климатичните промени са повсеместен проблем, който предполага мобилизиране на усилията на цялата общност. Наблюденията ѝ показват, че липсва лична емоционална връзка с храната, с продуктите.

“В Италия щеше да е различно, цялата общност, за която този домат е в кръвта им, ще се изправи и обедини за спасението. Не само в Куртово Конаре, но и навсякъде в България тази липса на емоционална и професионална ангажираност с даден продукт почти не се среща, на личностно, но не и на общностно ниво. Дори ако има опция за по-добри добиви и печалби".

Въпреки че пестицидите не помагат, Държавен фонд “Земеделие" подпомага земеделски стопани, като финансира разходите им за мерки срещу миниращия молец. За 2022 г. бюджетът на програмата е 500 000 лева (около 256 000 евро) и за участие в нея могат да кандидатстват фермери с оранжерии от над 1 декар.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
ДЮШ на ВК Марица
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1724) 16%
Спас Гърневски (1507) 14%
Д-р Иван Чомаков (1034) 10%
Славчо Атанасов (2802) 26%
Иван Тотев (2761) 26%
Здравко Димитров (936) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: