ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Преобразиха къщата музей "Иван Вазов" в Сопот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:55 / 09.11.2016Коментари (0)4678
Къща музей "Иван Вазов" в Сопот - недвижима културна ценност от национално значение, вече е изцяло обновена, след като Министерството на културата осигури необходимите средства за извършването на ремонтни, консервационни и реставрационни дейности на родния дом на Патриарха на българската литература.

Ремонтът на емблематичната сграда в подбалканския град, който приключи преди броени дни, бе изпълнен по силата на договор, сключен между Министерството на културата и Община Сопот. В рамките на изпълнението на проекта бе извършен цялостен ремонт на покривната конструкция на музея с пренареждане и подмяна на счупените керемиди, направена бе и нова шпакловка на стените и таваните в помещенията, като те бяха и пребоядисани, фасадата на сградата също бе изцяло освежена и обновена. Извършена бе също така и обработка, консервация и импрегниране на всички дървени части и повърхности в къщата светиня.

"По покрива на родната къща на Иван Вазов не бяха извършвани ремонтни дейности от години, а това доведе и до течове в помещенията на музея. Затова и не може да не ни радва това, че с подкрепата от Община Сопот и с осигуреното финансиране от страна на Министерството на културата бяха извършени всички тези консервационни и реставрационни дейности, които бяха наистина неотложни и необходими, а резултатът днес е, че този основен ремонт наистина промени облика на къща музей "Иван Вазов" и сега се готвим да посрещаме още повече посетители в родния дом на народния поет", отбеляза Стефан Филчев, директор на къща музей ,,Иван Вазов" в гр. Сопот.

Необходимите средства за ремонта на къща музей ,,Иван Вазов" в гр. Сопот бяха осигурени в рамките на Програмата на Министерството на културата за финансиране на консервационно-реставрационни дейности по недвижими културни ценности през 2016 година.

Припомняме, че през месец юли 2015 г., когато гр. Сопот бе домакин на националните тържества, посветени на 165-тата годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов, в родния град на писателя отбелязаха и 80-годишнината от създаването на къщата музей "Иван Вазов".

Патриархът на българската литература Иван Вазов е роден на 9 юли 1850 г. в Сопот в старата къща на своя род, построена през XVIII в. от неговия прадядо. Тя е опожарена през юли 1877 г. по време на Руско-турската освободителна война. През 1920 г. в навечерието на юбилейните тържества в чест на 70-годишнината от рождението и 50-годишната литературна дейност на поета сред Сопотската дружба в София възниква идеята за възстановяване на родния му дом. 

В деня на Вазовия юбилей - 24 октомври 1920 г., е създаден "Комитет за постройка паметник и къща музей на народния поет Иван Вазов в гр. Сопот". Започва и събирането на средства. 

Проектът за възстановяване на родния дом на поета е изработен от архитекта на Археологическия музей в София Александър Рашенов въз основа на указания на генерал Георги Вазов и Вазовата сестра Въла Фетваджиева. През 1920 г. по молба на художника Георги Черкезов, Иван Вазов прави скица на бащиното си огнище, която също е използвана за възстановяването му. 

През 1930 г. италианският професор по български език и литература в Римския университет Енрико Дамиани посещава Сопот, придружен от писателя Николай Райнов, като двамата препоръчват да се побърза с възстановяването на Вазовия дом. Строежът на къщата започва през 1931 г. 

Вътрешната уредба на дома е направена под ръководството на директора на Етнографския музей в София - Ст. Л. Костов, и на основа на сведения на Вазовите братя и Въла Вазова-Фетваджиева. 

Като източник за възстановка на интериора е ползвано и Вазовото творчество, особено "Под игото". В една от стаите на къщата по идея на Ст. Л. Костов Етнографският музей в София възстановява Бръснарницата на Хаджи Ахил с Вазовите колоритни герои от разказа "Хаджи Ахил" и повестта му "Чичовци". 

На 6 юни 1935 г. къщата е открита тържествено като музей. Сопот е окичен със знамена, килими и рози. Пловдивският митрополит Максим отслужва водосвет, слово произнася проф. Михаил Арнаудов.
"Днешното тържество, освещение е първо по рода си в културната история на България.

Да беше доживял сам Вазов днешното тържество, той би трепнал от умиление и би ни приветствал като драги гости на тоя мил и тих дом. Виждам лицата от оня кръг, който ни излага с великолепен хумор авторът. Нищо от силно и почувстваното, дълбоко преживяното в младини не му е избегнало и той го е предал в незабравими видения. 

Литературното дело на Вазова отразява един цялостен и здрав мироглед, който трябва да се насажда в душите, да оплодява мислите и чувствата на новите поколения. И днес ние трябва отново да си дадем тържествен обет да тачим заветите на Вазов и да служим на род и отечество в духа на неговата национална идеология!" Това е част от изключително вълнуващото слово на проф. Михаил Арнаудов при освещаването на музея на Иван Вазов в Сопот на 6 юни 1935 г. 

Цар Борис III също държи реч пред възстановената родна къща на поета, реже лентата и я обявява за открита. 

През 1964 г. къщата музей "Иван Вазов" в Сопот е обявена за паметник на културата oт национално значение. По случай 120-годишнината от рождението на народния поет - на 8 юли 1970 г., е открита и експозиция за жизнения му и творчески път в построената до родния му дом сграда. Къщата музей "Иван Вазов" в Сопот носи атмосферата на възрожденската епоха със своя неповторим колорит, лъхащ от багрите на сопотските черги и китеници, тъкани от сръчните ръце на Вазовата майка - Съба Вазова. 

Тук, в кухнята с огнището около софрата, се е събирало многолюдното Вазово семейство.
На преклонна възраст в цикъла "Под Амбарица" на своята лебедова песен - стихосбирката "Люлека ми замириса" /1919 г./, Иван Вазов посвещава на родния си дом няколко поетични творби.

Къща музей "Иван Вазов" в гр. Сопот от десетилетия е свято място за всеки родолюбец, тя е истински храм на българщината, място за поклонение пред безсмъртното творчество на Патриарха на българската литература.

"Всички ние не само трябва да се гордеем като българи с Вазов, но и няма как да бъдем българи без Иван Вазов, защото неговото творчество е в основата и на българската идентичност. Наш дълг е да не забравяме за величието на този наистина голям българин, длъжни сме и да съхраним паметта за неговото величаво дело и да я пренесем към идните поколения", каза министърът на културата Вежди Рашидов на 5 февруари 2015 г. при откриването на впечатляващата експозиция "Обичаният Вазов" в Галерия "Средец" на Министерството на културата, с която започнаха честванията в национален мащаб на 165-годишнината от рождението на народния поет.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: