ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Потресаваща гавра със 112! Мъж вдигна на крак всички спешни служби в Родопите
Автор: Георги Василев 08:50 / 09.12.2019Коментари (0)9439
©
За потресаваща гавра със сигнал за колабирало 7-годишно дете, подаден на телефон 112, научи репортер на Plovdiv24.bg. Случката е от началото на годината, но подробности около грозното престъпление изплуваха наскоро. Нарушителят подал лъжливия сигнал, вдигнал всички спешни служби на крак, в момент на бедствено положение, ще плаща 10 000 лева глоба за деянията си.

Драматичната случка се разиграла в Пампорово на 26 януари т.г. Заради обилните снеговалежи, на въпросната дата, в област Смолян беше обявено бедствено положение, проходите "Пампорово“ и "Превала“ бяха затворени, а ски зоните не работеха.

По това време семейство от Смолян били на почивка в собствения си апартамент, който бил в хотел в курорта. С тях била и 20-годишната им дъщеря, която предната вечер започнала да изпитва силни болки в корема.

Майката позвънила на 112, откъдето я упътили да потърси помощ в медицински център Студенец. Около 8.00 сутринта на 26 януари тя тръгнала, но не могла да стигне до центъра в дълбоките преспи. По пътя обратно била посипана със сняг от човек, който чистел пред един от хотелите с лопата. Това бил непознатия за нея нарушител. Той бил видимо пиян, хванал я за якето и я разтърсил, но от хотела излезли други мъже, които му направили забележка.

Нарушителят я попитал накъде е тръгнала, на което тя отговорила, че търси доктор за детето си, без да споделя никакви подробности, и се прибрала в хотела.

Провокиран от разговора с непознатата за него жена, мъжът позвънил на 112 с искане да бъде изпратен медицински екип за оказване помощ на седемгодишно момче, което е почти в безсъзнание. Сигналът за помощ подал от своя мобилен телефон, като отправил заплаха към оператора: “Ще ви побъркам, ако дойда долу!“ "Хеликоптер ще дойде, бе, еей!“. Впоследствие позвънил още четири пъти. В тези разговори, той изисквал обяснения защо линейката все още не е пристигнала на място и крещейки настоявал да бъде пратен хеликоптер след като предвижването на автомобил е затруднено заради снега.

След постъпване на първоначалния сигнал от Центъра за спешна медицинска помощ, към Пампорово били насочени линейка от Чепеларе и линейка с техника за реанимация от Смолян. Към мястото бил изпратен и екип на пожарната в Пампорово, който да съдейства на медиците и детето да бъде пренесено до линейката, която било невъзможно да стигне до самия хотел, поради натрупалия се сняг.

Първо пристигнали пожарникарите. На рецепцията им било отговорено, че не знаят нищо за подаден сигнал за дете в тежко състояние. Един от огнеборците позвънил в дежурния оперативен център и съобщил, че не открива подателя на сигнала в хотела. Предоставен му бил телефонния номер на нарушителя и той се свързал с него.

Пияният мъж се явил и обяснил, че детето не е в този хотел, при което екипът започнал да издирва детето в района. Впоследствие пристигнали медицинските екипи от Чепеларе и Смолян. Предвижването на линейката от Смолян било изключително трудно, тъй като пътят бил непроходим – наложило се други пожарникари да проправят път пред линейката, като премахвали паднали дървета.

За оказване на съдействие на медицинския екип бил насочен и такъв на Планинска спасителна служба, които осигурили ратрак, с който да се проправи път за предвижването на детето от хотела до линейката. Пристигнал и полицай от районното в Чепеларе.

Екипите за спешно реагиране се срещнали и с бащата на момичето с болния корем. Той разчиствал колата си, за да може да потегли към болницата с дъщеря си, веднага щом пътят бъде отворен. Той попитал пожарникарите с носилката дали са дошли на сигнал за момиче. Тъй като му отговорили, че са изпратени на сигнал за момче в кома, мъжът решил да не им споменава нищо за дъщеря си. Преценил, че случая, за който са изпратени, е по-сериозен и ги упътил.

При издирване местонахождението на детето, за което бил подаден сигналът, в няколко хотела, служителите на пожарната били съпровождани от нарушителя, който продължавал да пие. При търсенето от стая в стая в един от хотелите била установена майката на момичето. Тогава се изяснило, че нарушителят е подал сигнала за помощ за нейното дете – 20 годишна, която имала болки в корема.

Два дни по-късно постъпила жалба от директора на Центъра за спешна медицинска помощ в Смолян заради сигнала. На нарушителят бил съставен акт за това, че е подал грешен сигнал до телефон 112.

В акта било посочено, че повикването за дете почти изпаднало в безсъзнание се определя като критичен случаи с код червено и изисква незабавна реакция, поради което за сигнала са мобилизирани всички местни служби за спешно реагиране, тъй като на въпросната дата в област Смолян е обявено бедствено положение, поради силния снеговалеж, паднали дървета и затворени пътища.

Мъжът бил изправен пред съда, а магистратите го наказали с глоба от 10 000 лева по Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Решението подлежи на обжалване пред административния съд в Смолян.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: