ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
По-висока такса "битови отпадъци" в община "Родопи"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:13 / 29.12.2020Коментари (5)3874
©
По-висока такса "битови отпадъци" предвижда общинското ръководство на "Родопи" от следващата година. Промяната ще засегне 15 населени места на територията на общината. Предложението е на кмета на общината Павел Михайлов и беше обсъдено на последната за тази година сесия на общинския съвет .

Увеличението е както за физическите лица и домакинствата, така и за юридическите лица. Най-сериозно се променя ставката в селата Бойково, Брестовица, Златитрап, Извор и Ситово. Там налогът скача с 3 промила. За Кадиево таксата ще е по-висока с 2, 8 на хиляда, в Първенец и Цалапица промяната ще бъде с 2,5 промила, в Крумово от догодина ще плащат с 1, 1 на хиляда, а в Марково – с 1,2 промила повече. Увеличение ще има още в Оризари, Скобелево, Ягодово и Дедово. В Браниполе, Брестник, Лилково и Храбрино ще плащат по-малко за сметосъбиране. На този етап размерът на таксата в Устина се запазва. Предложеното облагане е на база количество генериран отпадък и на база данъчна оценка/отчетна стойност.

Корекцията на таксата се налага, тъй като всяка година в бюджета на община "Родопи" се залагат близо 600 хиляди лева за дофинансиране на услугата по селата. Увеличението няма да покрие разходите за сметосъбиране, но ще ги намали значително. Във финансовия документ за 2021 година за дофинансиране са предвидени с 400 хиляди лева по-малко и сумата е около 200 хиляди лева.

"Парите, които всяка година залагаме, за да подпомогнем сметосъбирането в населените места са целеви и общината няма право да ги пренасочва за други дейности. А тези средства могат да бъдат вложени в инфраструктурни обекти. Пари, които се връщат в селата, но под формата на инвестиции", обясни мотивите кметът Павел Михайлов.

Въпреки по-високия налог в част от селата отново ще има дефицит и те ще продължат да бъдат дофинансирани в частта за сметосъбиране. "Няма как да натоварим едни населени места за сметка на други. Промените бяха направени много внимателно и коректно. Ако всеки гражданин си декларира реално имотното състояние тази тенденция ще тръгне в обратна прогресия", коментират от общинска администрация. Броят на жителите на общината непрекъснато расте затова ръководството трябва да отговори с адекватни мерки за доброто обслужване на хората.

Според разчетите, общо за дейностите по сметосъбирането, сметоизвозването, депонирането на отпадъците и издръжката на чистотата трябва да се съберат малко над 4, 2 милиона лева. В общинският бюджет се залагат с 62 хиляди лева повече за сметосъбиране и сумата възлиза на 1, 2 милиона лева. За нови съдове са предвидени 54 хиляди лева. В бюджета за 2021 година с 44 хиляди лева се намалява таксата за депониране на отпадъците. Предвидената сума е близо 1, 5 милиона лева.

На заседанието през декември общински съвет "Родопи" взе решение за промяна и на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба на Общинския съвет "Родопи" за определяне размера на местните данъци. Предложеното увеличение е в размера на данъка върху недвижимите имоти, като от 1,6 той става 1,8 на хиляда. Променя се и размерът на данъка при възмездно придобиване на имущество от 2,5 на 3,0 на сто върху оценката на прехвърляното имущество, а при замяна – върху оценката на имуществото с по - висока стойност.

"Основната цел на предложените промени е при запазване на процента на събираемост, да се повишат реалните приходи, което ще се отрази в положителна посока в приходната част от бюджета на общината. Измененията са свързани и с непрекъснато нарастващата потребност на населението за подобряване инфраструктурата, поддръжка на активи, необходимото собствено участие на общината при кандидатстване по европейски програми, образование, сигурност и много други", коментира вносителят кметът Павел Михайлов.

Промените предизвикаха реакции сред общинските съветници. Валентина Хаджиева от ГЕРБ коментира, че повишаването на данъците няма да доведе до увеличаване на приходите, а дори ще предизвика по-ниска събираемост. Рeфик Мухтаров от ДПС пък изрази позиция, че Общинският съвет е стопанин на "Родопои" и работата му е именно това – да привлича приходи за развитието на общината. Председателят на ОбС "Родопи" Герги Цанков подкрепи предложението, като каза, че общината се превръща в модерно предградие на Пловдив, а подчертаният инвеститорски интерес се определя от големия брой гласувани решения за промяна на ПУП – над 50 %.

"Вложихте емоция и ресурс да обясните как една атрактивна община няма право да се възползва от огромния интерес към нея. Увеличение с 0,2 на хиляда ще донесе едва около 100 хиляди лева приходи за общината. Но въпросът тук е принципен, а именно да решим искаме ли общината да се развива или не. Заявявам отговорно, че в ОбС "Родопи" има съветници, които открито работят за заличаване на община "Родопи", коментира заместник-кметът Владимир Маринов. Той припомни, че само за една година новото общинско ръководство успя да привлече близо 7 милиона държавни инвестиции. "Къде са тези пари за последните осем години", риторично попита Маринов.

Промените в двата налога бяха приети с 19 гласа "за" и подкрепени от коалиция "БСП –АБВ", Земеделски съюз "Алекасндър Стамболийски", местна коалиция ""Обединени земеделци" и ДПС.


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
И Крумово,все няма пари ,кой ги изяде.
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
Искаме канализация в кой век живеем, най близкото село до гр. Пловдив(с. Брани поле)
0
 
 
Виждал съм какво представлява сметосъбирането в Марково.. Трябва да си купиш кофа за боклук и едно тракторче с ремарке ти го извозва веднъж седмично. Уж най-желаното място за живеене около Пловдив а живущите във всяка къща п..аят в дупки или им се стича директно по улицата. Рай! В тази община нищо не е мръднало от 30 години
Aнонимен
на 29.12.2020 г.
0
 
 
Господа управляващи, искам да попитам когато липсват бобъри/кофи /за смет трябва ли да се плаща данък смет.На ул.Асен Христофоров няма нито една кофа, живеещите са половин квартал,информирал съм лично няколко пътиа сега говорите и ще го направите убеден съм ,да увеличавате данъците.Елате да погледнете как се строй,Вие нищо друго няма да направите,и ще ВИ ПОПИТАМ В ГРАД ЛИ СМЕ ИЛИ СМЕТИЩЕ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1549) 16%
Спас Гърневски (1349) 14%
Д-р Иван Чомаков (919) 10%
Славчо Атанасов (2492) 26%
Иван Тотев (2465) 26%
Здравко Димитров (838) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: