ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Павел Михайлов: Референдум да реши за нова детска градина в Крумово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 07.03.2022Коментари (0)1211
Чрез допитване по Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление жителите на село Крумово да решат искат ли нова детска градина. Това предложи кметът на община "Родопи" по време на събрание с крумовци. До срещата се стигна, след като проект за изграждане на нова и модерна детска градина в парка до жп гарата на селото предизвика дискусия сред населението.

На събранието присъстваха още кметът на селото Румяна Самоковарева, заместник-кметът на общината Емилия Иванова, председателят на ОбС"Родопи" Георги Цанков, общинските съветници Николай Гачев, Ангел Драганов, Илия Илиев и Боряна Бръзкова, гл.арх. на общината Атанас Недевски, специалисти от общинска администрация, директорът на детска градина "Снежанка"Диана Младенова, както и авторът на проекта арх. Косев.

Да се запознае лично с проблема в Крумово беше и Владимир Маринов, член на Постоянната комисия по бюджет в 47-мото Народно събрание и бивш заместник-кмет на община "Родопи".

Кметът Павел Михайлов обясни нуждата от изграждане на нова детска градина в Крумово с нарастване на населението с млади семейства.

"Всяка година десетки деца остават извън приема в детската градина, защото капацитетът на групите се запълва. Тенденцията е за увеличаване на броя на децата в Крумово и ние трябва да отговорим на изискванията на родителите. Затова сме длъжни да работим и да създадем необходимите условия", коментира Михайлов. Статистиката сочи, че на прием тази година подлежат 105 деца, а капацитетът на действащата детска градина в момента е 84 деца.

"Това означава, че молбите на родителите на повече от 20 деца ще останат неудовлетворени."

Сградата на детската градина в Крумово е над 100-годишна и е силно амортизирана. В годините тя е ремонтирана и поддържана, но има недостиг на места и тя не може да поеме още деца. Поради това и групите в нея са смесени.

Крумовци се обединиха около идеята, че селото има нужда от нова детска градина, но къде да бъде тя предизвика сериозен дебат.

"Специалистите посочиха терена в парка около ЖП гарата като най-подходящ за строителството. Обсъдена е реконструкция и преустройство на сградата на съществуващата детска градина, двора на училището и площта на парка зад кметството. Но се оказва, че съществуват редица пречки тези пространства да бъдат обособени за осъществяване на проекта", обясни кметът.

Депутатът и член на комисията по бюджет в Народното събрание Владимир Маринов обясни, че в новия държавен бюджет Министерството на образованието ще разполага със средства за реконструкция и строителство на детски и учебни заведения. По думите му е важно общините да имат готови идейни проекти, които да бъдат подадени навреме в министерството.

Според проекта на община "Родопи" детската градина в Крумово ще бъде с капацитет за 120 деца, разпределени в 5 групи- четири градински и една яслена група. Проектът дава възможност при необходимост да бъде разкрита и допълнителна 6-та група. Всяка група ще има собствена детска площадка, отделно в двора ще бъде изградена спортна площадка и вътрешна зала за спорт и празнични инициативи. Предвидени са помещения за топла и млечна кухня, перално и котелно.

Желанието на хората да се организира Общо събрание на населението, където да упражнят правото си на пряка демокрация е много голямо Важно е обаче и колко хора реално ще отидат да гласуват, ако местният референдум се проведе.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (874) 16%
Спас Гърневски (778) 14%
Д-р Иван Чомаков (531) 10%
Славчо Атанасов (1432) 26%
Иван Тотев (1455) 26%
Здравко Димитров (480) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: