ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Павел Михайлов: Местният референдум е израз на пряка демокрация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:18 / 09.10.2019Коментари (1)3572
©
Интервю с Павел Михайлов, кандидат за кмет на община "Родопи", издигнат от местна коалиция БСП за България – АБВ:

- Казвате, че ако спечелите изборите в община "Родопи", ще управлявате чрез местни референдуми?

- Местният референдум е израз на пряка демокрация. Местният референдум е повече от решение по един или друг проблем. Той е повод за разговор, чрез него се предизвиква дебат. Референдумът търси аргументи и ражда дискусия. И ако в България повечето местни референдуми са средство за колективна самозащита, в страни с развита пряка демокрация те решават проблеми на самоуправлението, включително данъци, поемане на дълг и публични проекти. В България според закона, чрез местен референдум не могат да се решават въпроси относно размера на местните данъци и такси например.

Референдумите по места по правило са нежелани от представителната власт, тъй като изземват функциите й. Също и партиите губят значението си, защото се обезсмислят негласните политически договорки. Въпреки процедурните пропуски и административните пречки, хората се въодушевяват при местни референдуми, защото те събуждат в тях заспалото общностно чувство и гражданското самочувствие.

- Имат ли хората желание да участват в местни референдуми?

- Засилва се желанието на хората за участие в процеса на управление, много по-голяма бдителност има към решенията на общинските съвети и разходването на местния бюджет. Пасивността на хората постепенно се превръща в активност. Дори и пряката демокрация у нас да е в най-ранна фаза, желанието за участие е налице. Аз вярвам, че жителие на Ягодово биха участвали в местен референдум, в който да изразят становището си "за" или "против" са по отношение желанието на кмета на Община "Родопи" Пламен Спасов, който е жител на същото село, да изгради компостираща инсталация за растителни отпадъци в близост до населеното място.

Само преди няколко месеца беше проведено събрание в Ягодово и се чуха мнения за това, че тази компостираща инсталация ще бъде изградена само на около 300 метра откъм подветрената страна на селото и миризмите, които ще се носят ще бъдат непоносими или пък че това ще бъде предпоставка за разпространение на гризачи, което е меко казано смущаващо. Хората имат право да гласуват "за" или "против" са кариерите в землищата на Белащица и Брестовица. Това е реална възможност хората да участват пряко в управлението на общината.

- Каква е процедурата по провеждането на местен референдум?

- Процдедурата не е толкова сложна. Произвеждане на местен референдум става по предложение на поне една пета от общинските съветници, кмета на общината или кметството или от инициативен комитет чрез подписка. След това се взима решение за произвеждане на местен референдум от общинският съвет, а кмета осъществява подготовката и информира гражданите. Референдумът е инструмент за окончателно решаване от суверена на даден въпрос на управлението.

Тази му функция е възпрепятствана от законови пречки – изискванията за високо ниво на избирателна активност в националното законодателство, макар, че преди няколко години бяха гласувани промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които са в положителна посока.

От тези промени става ясно, че предложението, предмет на референдума, е прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто от гражданите с избирателни права в съответната община и с "да" са отговорили повече от половината от участвалите в референдума избиратели или когато референдумът е произведен едновременно с общи избори за общински съветници и кметове, предложението, предмет на референдума, е прието, ако с "да" са отговорили повече от половината от подадените действителни гласове в съответната община в изборите за общински съветници.

Местните референдуми са силен инструмент за гражданско участие и изграждане на гражданска култура. Тази демократична институция крие огромен човешки заряд. Без значение кой е силният на деня, той е обречен, ако умишлено пречи на народа да изрази своята воля.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.10.2019 г.
0
 
 
Тази снимка е уникална. Всички тарикати през 60-70 години се снимаха по този начин когато са се сдобили с нов часовник рџ‘Њ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: