ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Откриха отровен царски орел в района на Перущица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:46 / 10.06.2011Коментари (7)8261
©
Днес, 10.06.2011 г. беше открит отровен царски орел в района на Перущица. Птицата е била убита с отровна примамка, поставена от гълъбари. Орелът беше маркиран със сателитен предавател през 2009 г. от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на проект, финансиран по програмата LIFE+ на ЕК.

От 26 до 30 май GPS данните от предавателя се получаваха от една единствена точка в района на Перущица, което е нетипично поведение за мобилна птица като царския орел. Четири дни след това се включи датчикът за смъртност, който отчита, че птицата не е в движение, което потвърди съмненията на експертите от БДЗП, че птицата най-вероятно е мъртва. Това, което е установил екипът на дружеството, когато е намерил орела е, че той е ял от гълъб, вързан на скала, с поставена по него отрова. Орелът е намерен точно под примамката, което е доказателство, че отровата е много силна и е подействала веднага.

Това е първият регистриран случай в България на отровен по този начин царски орел и разкрива една нова заплаха за изчезващия вид, наред с бракониерския острел, токовите удари и отровите за наземни хищници. Гълъби-примамки се поставят от гълъбарите, като тяхната цел са големия ястреб и сокола скитник (също защитени от закона видове), които по-често се хранят с гълъби. Както се вижда обаче, жертва могат да бъдат всички видове дневни грабливи птици, в това число и световно застрашените царски орли.

Експертите от БДЗП подадоха сигнал в полицията и районната прокуратура в Пловдив, но към случая проявиха интерес и от Върховната Касационна Прокуратура и Главна дирекция Икономическа и Криминална полиция на МВР, които ще следят разследването на случая.

Това не е първи случай на заложени отровни примамки от гълъбари в района. Данните на природозащитниците показват, че това е широко разпространена практика в някои райони на страната, особено около Пазарджик и Пловдив. Гълъбарите от региона организират незаконни състезания с гълъби със залози, сумите при които могат да бъдат внушителни. Конфликтът между гълъбарите и грабливите птици е причината за залагането на отровни примамки, въпреки че дейността е незаконна и наказуема.

Загиналият орел беше последният оцелял от маркираните със сателитен предавател от БДЗП орли, излюпен през 2009 г. За него имаше големи надежди да оцелее, тъй като успешно прекара две зими в Сирия, прекоси огромни територии в Турция, Румъния, Молдова и Украйна, но в крайна сметка намери смъртта си в България.

Царският орел е защитен вид. Включен е в Червената книга на България и в Световния червен списък на застрашените видове. В момента в България има едва около 20 двойки орли, за тяхното опазване се полагат специални грижи и живота на всеки отделен индивид е от значение за опазването на българската популация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Doncho Tehanov
премахни филтъра

0
 
 
Много точно го каза колега,по груби сметки хищните птици погубват по няколко хиляди гълъба,и то гълъби който са отглеждани с любов и много грижи.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: