ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
От храненето през зимата зависи настроението през пролетта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:25 / 23.12.2007Коментари (0)1343
От това как ще се чувстваме през пролетта зависи как се храним през зимата, заяви Валя Радева, инспектор хранене към РИОКОЗ - Смолян. "Ако често имате лошо настроение и се чувствате отпаднали, слабост в мускулите, боледувате от хрема, кашлица и др. заболявания, в повечето случаи това се дължи на неправилното хранене през зимата, когато заради студа се заседяваме в къщи, а трапезата е богата на домашно приготвени ястия и хлебни изделия", добави още г-жа Радева. Храненето е еднообразно със значителен прием на консервирани храни, в които витамините са по-малко. Готварската сол и добавената захар са в значително количество. Според госпожа Радева обикновено диетата е по-бедна на бетакаротин, витамин С и фолиева киселина, три витамина, които са основна защита срещу инфекции. Тези витамини могат успешно да се приемат дори през зимния сезон, ако се консумира достатъчно количество тиква, моркови и цитрусови плодове и спанак и листни зеленчуци, които се намират през цялата година на пазара. Тя каза още, че източник на витамин С е киселото зеле, което поради голямото количество готварска сол трябва да се консумира в умерено количество. Валя Радева препоръча, да не забравяме, че пълноценният животински белтък е основен източник на аминокиселини и е основен фактор за биологичната защита. Освен от местни храни пълноценни белтъци можем да си набавим и от млечните и рибни продукти. Млечните продукти с ниско маслено съдържание трябва да се включват ежедневно в храненето. Трябва да се намали включването на животински мазнини в менюто и да се включат повече растителни източници на витамин Е. Салата от ряпа, моркови и зеле полети със зехтин са добър източник на витамини в оптимално устоими форми. Внимание заслужават и варивата- фасул, леща, грах, чрез които си осигуряваме и витамини, микроелементи и минерални вещества и те трябва да се консумират поне два пъти в седмицата. Вареното жито и овесените ядки, освен на полезни вещества са богати и на витамини от групата Д. Източник на незаменими аминокиселини, мазнини и витамини са ядките, но поради високата им калоричност трябва да се дозират, защото при честата им употреба те покачват телесното тегло. С шипковият чай си доставяме високи дози витамин С, като той е най-достъпното средство за профилактика на простудите. Можете да заредите организма си през зимата, като консумирате повече пресни плодове и зеленчуци през този сезон.

Източник: р. "Фокус" - Смолян







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2024/2025
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в София
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Трябва ли общините "Марица" и Родопи" да се слеят в Пловдив?
Да
Не
Не мога да преценя
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: