ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
От храненето през зимата зависи настроението през пролетта | ||||||
| ||||||
От това как ще се чувстваме през пролетта зависи как се храним през зимата, заяви Валя Радева, инспектор хранене към РИОКОЗ - Смолян. "Ако често имате лошо настроение и се чувствате отпаднали, слабост в мускулите, боледувате от хрема, кашлица и др. заболявания, в повечето случаи това се дължи на неправилното хранене през зимата, когато заради студа се заседяваме в къщи, а трапезата е богата на домашно приготвени ястия и хлебни изделия", добави още г-жа Радева. Храненето е еднообразно със значителен прием на консервирани храни, в които витамините са по-малко. Готварската сол и добавената захар са в значително количество. Според госпожа Радева обикновено диетата е по-бедна на бетакаротин, витамин С и фолиева киселина, три витамина, които са основна защита срещу инфекции. Тези витамини могат успешно да се приемат дори през зимния сезон, ако се консумира достатъчно количество тиква, моркови и цитрусови плодове и спанак и листни зеленчуци, които се намират през цялата година на пазара. Тя каза още, че източник на витамин С е киселото зеле, което поради голямото количество готварска сол трябва да се консумира в умерено количество. Валя Радева препоръча, да не забравяме, че пълноценният животински белтък е основен източник на аминокиселини и е основен фактор за биологичната защита. Освен от местни храни пълноценни белтъци можем да си набавим и от млечните и рибни продукти. Млечните продукти с ниско маслено съдържание трябва да се включват ежедневно в храненето. Трябва да се намали включването на животински мазнини в менюто и да се включат повече растителни източници на витамин Е. Салата от ряпа, моркови и зеле полети със зехтин са добър източник на витамини в оптимално устоими форми. Внимание заслужават и варивата- фасул, леща, грах, чрез които си осигуряваме и витамини, микроелементи и минерални вещества и те трябва да се консумират поне два пъти в седмицата. Вареното жито и овесените ядки, освен на полезни вещества са богати и на витамини от групата Д. Източник на незаменими аминокиселини, мазнини и витамини са ядките, но поради високата им калоричност трябва да се дозират, защото при честата им употреба те покачват телесното тегло. С шипковият чай си доставяме високи дози витамин С, като той е най-достъпното средство за профилактика на простудите. Можете да заредите организма си през зимата, като консумирате повече пресни плодове и зеленчуци през този сезон. Източник: р. "Фокус" - Смолян |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Регионални новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Принцеса Шарлот 1:1 с принцеса Даяна
14:06 / 10.12.2024
Българин спечели 1 000 000 лева
20:58 / 10.12.2024
Пускат спокойни, но много опасни животни в Родопите
11:10 / 10.12.2024
Един от най-мощните ни бизнесмени днес става на 62
14:45 / 10.12.2024
Пестим от сметката за климатика, ако направим следните важни стъпки
09:19 / 10.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета