ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Общинският съветник Димитър Димитров: Давам отличен на работата на Общинския съвет. Лично аз винаги съм се стремял да взимам решения, които са в полза на гражданите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 23.09.2023Коментари (0)4032
©
Димитър Димитров е на 39 години. Получава професионално образование в областта на земеделието. Два мандата общински съветник в Общински съвет-гр. Куклен. Голям привърженик на футбола. Свободното си време посвещава на спортни състезания и турнири.

-Г-н Димитров, на последната извънредна сесия на ОбС- Куклен, се прие бюджета на общината за 2023г. Как оценявате новата финансова рамка?

Общински съвет гласува и прие бюджета за 2023 година, тъй като е необходимо да се одобрят средствата за увеличенията на заплатите на учителите и служителите на администрацията. Процесът на обсъждане на финансовите средства на общината за тази година не беше особено ритмичен, тъй като дълго време се забави приемането на държавния бюджет от парламента. За съжаление администрацията не успя навреме да подготви нужната информация по всички финансови въпроси. Въпреки това ние успяхме да предложим нови, актуални и необходими промени, които да са в интерес на местната общност.

Предложихме и се осигуриха средства за изхранване на децата от новообразуваните предучилищни групи в училище СУ "Отец Паисий", защото в първоначалния бюджет, такива средства нямаше.

Важно да се подчертае, че се потвърди гласуваната през май месец програма за капиталови разходи, като се допълни с планиране на средства за улица "Дружба" в града и улица "Войнишка Слава" в Гълъбово. С това наше решение ще има финансова възможност да се извършат ремонти още на улицата към гробищния парк в село Руен, улицата "Шипка" и ред други инвестиционни намерения, които без воля няма как да се случат.

-На гореспоменатата извънредна сесия общинските съветници приехте решение кой да заеме поста заместник -председател на ОБС -Куклен, тъй като г-жа Филева и г-н Мехмед влизат в надпреварата за кандидат за кмет. Тук спорове породиха ли се?

Действително е необходимо такова решение, за да сме коректни към законовата уредба. Бяха внесени две предложения, като колегите от ГЕРБ предложиха Албена Костадинова да заеме тази позиция, а нашата група предложи това да бъде Асен Аврамов. Драма нямаше, напротив, мнозинството в местния ни парламент определи Асен Аврамов да води сесиите на общинския съвет до сформирането на нов, през ноември месец. Нещо повече, дори самата Албена Костадинова подкрепи с гласа си Асен Аврамов. Така, че Общинският съвет остава в добри ръце.

-Г-н Димитров , Вие сте два мандата общински съветник в ОбС- Куклен. Какви бяха мотивите Ви да се кандидатирате и какви бяха предварителните Ви нагласи и очаквания?

Стремя се да бъда полезен на общината, в която живея, с различни инициативи. Прецених , че да бъдеш общински съветник е много добър начин да участваш в обществения живот и да отстояваш интересите на хората. Вярвам , че ако нещо не ти харесва в системата или искаш да я промениш, трябва да работиш вътре в нея , а не да стоиш отвън и само да критикуваш. Убеден съм че правилният начин е градивния, а не деструктивния. В този смисъл, общинският съвет е едно прекрасно място, откъдето можеш да помагаш и да бъдеш полезен.

Очакванията ми бяха свързани с това да има по добър консенсус между администрация на кмета и общинския съвет, но това не се получи, смея да твърдя и в двата ми мандата.

-По презумпция в дневния ред на Общинския съвет няма маловажни въпроси, но все пак кои от тях са с по-особена важност за общината?

Всяка точка от дневният ред на едно заседание е важна, защото няма маловажни проблеми. Всяка точка касае човешки съдби, тъй като решенията на Общинския съвет засягат и бизнеса , и гражданите. В повечето случаи решенията , които аз и моите колеги общински съветници взимаме засягат всички жители на общината. Общинските съветници са хора с различен социално положение и различен начин на живот. На тази база се стараем да вземем най-доброто решение по всеки конкретен казус, което да е в полза на всички. В нашата политическа група всяка точка е обект на предварително обсъждане, за да излезем с най-доброто решение.

Но да, има и особено значими въпроси, които трябва да се приоритизират и да се правят по големи крачки или компромиси в определена посока. С такъв характер са въпросите, например свързани с изграждане или подобряване на инфраструктурата, подмяна на тръбопроводите на питейната вода, цялостното завършване на канализацията в града и селата. Имам предвид решения, които засягат в по-голяма степан гражданите и бизнеса.

-Във всеки Общински съвет съществуват своеобразни политически полюси ляво-дясно, мнозинство-малцинство, които гравитират около някакъв своеобразен център. Как се чувства това през настоящия мандат?

Смятам, че съветниците в Общинския съвет са избрани не да политиканстват, а да решават проблемите на общността и как да подобрят стандарта на живот. Разбира се, че и при нас има разногласия, но това е нормално. Хубавото е, че решенията, които взима мнозинството винаги са адекватни и в полза на развитието на община Куклен.

-Вие сте секретар на комисията по "Здравеопазване, образование, култура, социална политика, младежта и спорта". Получава ли се синхрон или разногласията и търканията между участниците в тях преобладават?

Всички в тази комисия се стремим, до колкото позволява  правилника, да отпускаме помощи на най-нуждаещите се жителите на общината. Уверявам Ви, че с колегите се стараем да помогнем на максимално много хора в нужда.

-По време на самите заседания вотът протича сякаш по някакъв автоматичен режим на гласуване. И доколкото вземането на решения е доминиращо по докладни записки на кмета, то местният парламент може да се смята за едва ли не за някакъв придатък към общинската администрация. Така ли е ?

Някои наистина може да смятат, че това е така. Но то е привидно. Защото по презумпция Общинският съвет е коректив на кмета. И това произтича от Конституцията и от Закона за местното самоуправление.

Нека ви запозная с процеса, предхождащ всяко редовно заседание на ОбС, защото на много хора не им е ясно в какво точно се състои работата на съвета. Остават с погрешното впечатление , че ангажиментът ни е да се събираме веднъж в месеца за няколко часа, където гласуваме почти монотонно и с това отговорностите ни приключват.

Докладните и всички съпътстващи документи свързани с провеждането на предстоящата сесия се входират в деловодството на общинския съвет. Веднага след това те се изпращат на електронната поща на всеки един общински съветник. Всеки се запознава с предложенията и преценя до каква степен касае неговата компетенция и ако е необходима допълнителна информация и разяснения , всеки един от нас си ги набира самостоятелно.

След като всеки от колегите поотделно се е запознал с проблематиката, нашата група се събираме на политически съвет където отново обсъждаме всяка точка от дневния ред, но този път заедно.

След това следват редовните заседания на комисиите по различна тематика, където с колегите от другите политически сили дискутираме докладните и предложенията и най-накрая идва сесията на общинския съвет. Целият този процес предполага, че всеки е прочел, запознал се е, дискутирал и обсъдил всяко едно от внесените предложения и има позиция, която изразява с гласуване. Отстрани може да изглежда , че някак монотонно протича едно заседание на местният законодателен орган, но това всъщност е крайния резултат от задълбочена работа преди това.

-Вашата равносметка и оценка за свършеното досега от ОбС-гр. Куклен и вашият личен принос?

Колкото и нескромно да прозвучи давам отличен на работата на Общинския съвет. Лично аз винаги съм се стремял да взимам решения, които са в полза на гражданите.

Вижте, най-важното за развитието и подобряването на качеството на живот в едно населено място, зависи от годишният му бюджет, който се гласува именно от ОбС. Нека не се лъжем, че без пари нещо може да се случи където и да е. Ето защо моята най-главна задача, когато се обсъжда и гласува бюджета да успея да бъда максимално запознат с предложените от администрацията пера по него, за да бъда убеден и аргументиран в решението си как да гласувам.

-Кои са точките от Вашия дневен ред, които бихте искали да реализирате до края на мандата Ви?

На първо място това е завършването на уличната инфраструктура, това което е било заложено в плана за реализиране в този мандат на общинския съвет.

-Какво Ви казват хората , с които се срещате , т.е вашите съседи, съграждани в Общината? Търсят ли Вашето съдействие за проблемите си ?

Ролята на общинският съветник осъществява лесен контакт между гражданите и администрацията. Съветникът всъщност е проводник на нуждите и интересите на хората към общинската администрация. В тази връзка съм помогнал според силите ми на всеки, който ме е потърсил за съдействие.


Още по темата: общо новини по темата: 931
30.11.2023 »
28.11.2023 »
28.11.2023 »
27.11.2023 »
27.11.2023 »
25.11.2023 »
предишна страница [ 1/156 ] следващата страница


Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Детско-юношески футбол
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Слушате ли радио?
Да, в колата
Да, в къщи
Да, в офиса
Не
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: