ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Общинската власт след Освобождението и първият кмет на Асеновград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:32 / 23.07.2020Коментари (0)2551
©
Реконструкцията на площада в Асеновград породи множество въпроси, които предизвикват все по-голям интерес с всяка следващо проучване. Градът на Цар Иван Асен II има многовековна история и традиции, които заслужават да бъдат разказани и съхранени за поколенията. Книгата на Ангел Кръстев "Общинските съвети и кметовете на Асеновград" разкрива интересни факти за управлението на града в миналото.

Първият кмет на Асеновград е Тодор Райчев. Той е назначен от руското командване в града, непосредствено след Освобождението на някогашна Станимака от османско робство - през януари 1878 г. Фамилия Райчеви е известна в село Петково, Смолянско. В периода след Кримската война от 1853 г. - 1856 г. бащата на Райчо Райчев се преселва с многолюдната си челяд в Асеновград. Настаняват се да живеят в "Нохто махала", в района на църквата "Свети Димитър“. Двама от синовете на Райчо - Иван и Тодор – учат абаджийския занаят и стават едни от известните терзии в града.

Оскъдни са сведенията за него през ранния период от живота му. Личността му изгрява в историята по време на подготовката на въстанието през април 1876 г. В неговия дом на 15.04.1876 г. се провежда първата среща на инициаторите за образуване на революционен комитет в присъствието на дошлия от Пловдив Отон Иванов. На следващия ден вече в дома на Павел Костов, в съседство на Райчовата къща, се събират съзаклятниците и образуват комитет, начело на който застава домакинът. Тодор Райчев е един от членовете му. Неговата задача е била да набави барут и да подготви нужните патрони. Недостигът на време не позволява на революционерите да извършат някаква особена дейност. Въпреки това, при потушаването на въстанието, обхванало значителна част от страната, в града са извършени арести. Братя Райчеви успяват да се укрият и дълго време не се прибират у дома.

Има сведения, че след Освобождението Тодор Райчев се включва в четата на капитан Петко Киряков в борбата против сенклеристите в Родопите. За това ни съобщава Христо Попконстантинов в статия, където е посочен списък на четата на Петко войвода. Под №71 е записан Тодор Райчев. Колко време е бил и кога е било това, няма точни данни. Кога се е завърнал също не е ясно. В статията, публикувана във вестник "Родопско ехо“, адвокатът Гено Шопов пише, че "Тодор Райчев е първият кмет на Асеновград“, определен от руското командване в града. На него се пада честта, но и отговорността с помощта на руските офицери да подготви почвата на бъдещото общинско управление. Сред първите хора, поели тежестта да изградят местните структури на властта, са и Павел Костов, Иван Райчев, Хаджи Димитър Стоилов, учителите Кръстю Стойчев и Георги Богданов, иконом Васил Аврамов, Стефан Торманов, Илия Белковски (също учител) и други.  Назначени са първите общински служители. Работи се по откриването на читалища и училища в града и селата. Най-отговорната и нелека задача на Тодор Райчев и новосъздадената администрация е да осигури прехраната на населението и да ликвидира последиците от войната, вследствие на която храните са разграбени и унищожени, липсва добитък, изгорени са къщи. С помощта му започва подготовката за провеждането на първите избори във вече свободния град.

Голяма е заслугата на руското командване при изграждането на местните структури на общинската власт. В управлението на общината намират място представители на всички етнически групи в Асеновград. Наред с българите, в ръководството влизат пропорционално на населението и представители на местните турци, гърци и евреи. Няма сведения за имената на тези лица. Знае се, че по това време старейшинските съвети продължават да играят важна роля в управлението на селата. Такива има във всички населени места в района. В много селища, където има компактно турско население, има създадени по два старейшенски съвета и по двама кметове – от двата етноса.

Липсват сведения каква е по–нататъшната дейност на Тодор Райчев. Знае се, че се разболява от туберкулоза и умира на 50-годишна възраст. Човекът, положил основите на местната общинска власт, е починал сравнително млад, но си е отишъл с изпълнен дълг към поколенията.

Източник: Книгата "Общинските съвети и кметовете на Асеновград" от Ангел Кръстев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: