ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Напрежение в училището в пловдивско село
Автор: Цвети Тончева 08:53 / 15.07.2021Коментари (0)8774
© Plovdiv24.bg
Родители на ученици от ОУ "Христо Смирненски" село Житница протестират срещу едноличното управление на директорката Надка Петрова. Те настояват за нейната оставк и за пълна ревизия на дейността й. Хората са възмутени от нейното високомерно и арогантно поведение и недоумяват, че учителите в училището не смеят да се опълчят срещу нея.

В сигнала си до редакцията на Plovdiv24.bg те твърдят, че са поставени пред труден избор дали децата им да останат да учат в училището в родното село, или да продължат обучението си в друго училище. Родителите описват подробно някои от проблемите там.

“Чувстваме се обезверени, тъй като директорът Надка Петрова управлява училището като лична собственост. Учениците стоят на студено през зимата, климатиците се спират в 9.30 -10.00 часа, което само по себе си е недопустимо, защото повечето от учениците са целодневна форма на обучение. Имаме видеоклип, който показва, че учениците са в класната стая и се провежда учебен час при температура на въздуха 10 градуса. Учителите са принудени да попълват чек листове с температура между 18 и 21 градуса, температури при които се провежда учебен час. Но реалността е съвсем различна - децата са принудени да стоят на студено. При разговор с директора тя ни уверява, че е топло дори много топло и учениците буквално се разхождат голи, което въобще не отговаря на истината. Директорът също обяснява, че стъклата са четири сезона и вътре е много топло пък и изложението на стаите е такова, че просто е много топло. А дистанционните на климатиците се събират в 9.30 - 10.00 часа по нареждане на противопожарната безопасност.

Учениците закусват навън, независимо от температурата. Учениците не се допускат да закусват в стиловата по нареждане на Надка Петрова. Обядът се доставя от фирма "Ронго 1" ООД. Заплащането става "на ръка" на помощния персонал на училището, без да се получава никакъв финансов документ за това. По думите на директора Надка Петрова няма как да се издаде документ за заплатената сума за обяда, защото също по неясни причини закуската на учениците от начален етап на обучение не се дава на учениците. А по думите на директора Надка Петрова сумата се пренасочва към обедното хранене.

Физкултурният салон не се използва, отново по нареждане на директора. Учениците осъществят часовете по физическо възпитание на игрището, което е в окаяно състояние.

Текучеството на учителите е "запазена марка" на училището. Учители идват, но много от тях бързо напускат заради лошото отношение на директора към подчинените си.", пишат родителите в сигнала си до медията ни.

Те са изпратили колективна жалба до РУО Пловдив и МОН.

След подаване на жалбите директорката е започнала да се опитва да "оправи положението". Но това се е случило като е привиквала родителите индивидуално, за да ги пита от какво са недоволни, при положение, че през учебната година не е проведена нито една родителската среща. Проведени са били само две родителски срещи с психолог по проекта "Подкрепа за успех".

Също така в последствие са били “скалъпени" квитанции за такса храна, раздадени на учениците на 20.06.2021 /неделя/ и 21.06.2021 /понеделник /за цяла учебна година на куп.

Към съответните жалби родителите са прикрепили и подписка на близо 70% от родителите на учениците от ОУ "Христо Смирненски", в която се заявява категоричното им нежелание Надка Петрова да продължи да бъде директор.

При проведената проверка от РУО Пловдив само е бил "хвърлен прах в очите" на родителите, твърдят те.

Община Калояново също е запозната със случая. Проведена е среща с родители, общински съветници, директора и кмета на общината. Във връзка със създалата се ситуация е поискана оставката на Надка Петрова, но тя категорично заявява, че тя няма да подаде оставка, защото имала дипломи. Според родителите Надка Петрова е съгласна да бъде затворено училището, заради масовото напускане на учениците, но не и да напусне тя самата.

Родителите очакват справедливо решение на МОН, за да може децата им да продължат да учат в същото училище.

Те недоумяват как така учителите са принудени да "мълчат като риби" и да говорят единствено и само в защита на директора.

РУО пък са провели анонимна анкета на учителите, в която на теория нещата в училище са перфектни, но практиката показва, че това не е така.

Протестиращите родители разполагат и със сигнал от бивш служител на училището, че през 2019 година е спечелен проект за оборудването на стая за интереси за учениците от 5 до 7 клас, но такава стая няма, а парите са усвоени.

“Ние родителите на учениците от ОУ "Христо Смирненски" очакваме МОН да разкрият цялата истина за нередностите, които се случват и справедливостта да възтържествува. В противен случай едно българско училище ще остане в историята", пишат те.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: