ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
На 30 километра от Пловдив: Най-загадъчната българска крепост пази тайните на траките
Автор: Георги Василев 16:00 / 29.11.2020Коментари (3)45236
Една от най-мистериозните и загадъчни крепости в България, към която се смята че има изградено древно светилище, се намира само на 33 километра от Пловдив. Въпреки че обектите не са били официално изследвани от българските археолози, мнозина туристи твърдят, че усещат силна енергия на мястото в Родопите, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Крепостта "Щуда града“, още позната като "Щута града“ или "Щутград“, се намира на по-малко от час пеша от пловдивското село Ситово, а посещението ѝ е идеален вариант за еднодневна разходка в планината. Смята се, че крепостта и скално-култовият комплекс са свързани с военния и религиозен живот на траките и са изградени от тях през Бронзовата епоха. Според местните хора "Щуда града“ означава "непревземаема крепост“, но на този етап липсва научно тълкувание.

За да посетите "Щутград“, първо трябва да стигнете до Ситово. Пътят минава през селата Първенец и Храбрино, подминава се отбивката за село Бойково и ловното стопанство Тъмръш. След село Плочник пътят става черен, но само за няколко километра. По продължението на трасето са изградени няколко чешми с чиста планинска вода. След още няколко километра се стига до разклона за селата Ситово и Лилково, където се хваща пътя за Ситово. Тук отново настилката става асфалтова.

Преди селото може да се отбиете до Ситовския надпис, който е на над 8000 години.

Щом стигнете до Ситово, трябва да карате до края на селото, където може да оставите автомобилите до старите стопански постройки. От там се тръгва пеш, като преходът е лек и е с продължителност под един час. Първоначално пътеката върви нагоре, а селото остава от дясно. Разкриват се уникални панорамни гледки към старите къши с покриви от тикли и построената през 1848 година църква "Света Петка“.

Първо се преминава през вилната зона за Ситово. На няколко места има указателни табели. За нещастие като ориентир се използва и т.нар. "поляна с боклуците“. Там пътеката тръгва надолу и води туристите през гориста местност, с причудливи скални образувания. Не след дълго мераклиите за енергийно зареждане и приключения достигат до самата крепост.

Мястото е стратегическо, тъй като то него се наблюдават и двата пътя – този за Ситово и този за Лилково. За да бъде по-лесен достъпът до скалния феномен, има изградена дървена стълба. Крепостта е разположена на два хълма. На единият от тях местните са направили два малки каменни параклиса.

На мястото се усеща силна енергия, а панорамните гледки могат да пресекат дъха и на най-запалените планинари. На много места в скалите могат да се видят лица и странни образувания, които сякаш не са дело на човека. Местна легенда разказва, че преди години иманяри са разрушили изображения на квачка с пиленца и змия издълбани в скалите, които са сочели към Ситовския надпис.

Независимо дали търсите силни енергийни източници или искате просто да се отпуснете сред природата, Щудаграда е идеално място за еднодневна разходка – един чудесен начин да забравите за грижите на натовареното градско ежедневие.

Как изглежда крепостта може да видите в нашата галерия!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Chinko Boxa Ignatievo
премахни филтъра

0
 
 
балгарска крепост глупости.Пазела таини на Траките
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: