ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Мистични места на 55 км от Пловдив, които трябва да посетите
Автор: Гено Петров 17:40 / 22.01.2023Коментари (0)14724
Слънчева врата над с. Розовец
Община Брезово се намира в североизточната част на Пловдивска област с площ 446 кв. км.  Северната граница минава по билото на Сърнена Средна гора, тук са най високите върхове връх Братан -1236м., връх Самодивец и връх Сливово Градище. Колкото се отива по на юг релефът става по-равнинен и прелива в Горно тракийската низина. Общината се състои от един град – Брезово и 15 села.

В последните години множестo мистични мегалитни паметници в района на Брезово привличат туристи от цяла България. Един от най- посещаваните обекти е Люляковото светилище, което се намира на 5 километра след село Бабек. Люляковата гора, в която се намира, дава и наименованието му.

"Люляковото светилище" с т.нар. слънчева стела е двуметров каменен блок, издялан преди хиляди години с математическа прецизност във формата на пламък, насочен на юг. Камъкът съдържа слюда и когато при лятното слънцестоене, слънцето го огрее, той блести по особен начин", споделя пред БНР Радню Шопов от Туристическия център на Брезово.

"Целият район е новооткрит за тракологията. Допреди 12 години никой не знаеше, че тук има мегалити“, казва още той.

"През месец декември 2018 г., докато се разхождахме с мой приятел, попаднахме случайно на "Слънчевата врата“. Тя беше увита в огромен храст. Разчистихме я и се отвори този проход. Ние минахме през него и когато видяхме издялания слънчев диск насреща, буквално онемяхме. На следващата година заведохме проф. Валерия Фол на мястото и тя каза, че това е уникално съоръжение. Траките са вярвали, че човек може да мине от нашия свят към отвъдния през врата, която се отваря в определен ден на годината. По този начин Орфей преминал от единия към другия свят и намерил Евридика“ – разказва Шопов.

Неотдавна бяха открити четири нови мегалита. Първият от тях е недалеч от с.Розовец и носи името "Пещерата на посветените“. Местните го наричат "Кораба“, тъй като едната странична скала стърчи като мачта. Това е огромен мегалит, висок 6 метра, входът му е почти 3 м, а в дълбочина достига 14 м. Отстрани са грунтови скали, а отгоре е захлупено с огромна плоча. Повтаря конструкцията на долмените, които имитират пещери, каквито в този район няма. Следващият новооткрит мегалит е наречен “Лицето“. Той представлява голям овален каменен блок, наподобяващ човешко лице.

Според проф. Фол това е олтарна скала за възлияние.

В землището на с. Свежeн в близост до познатия мегалит "Яйцето на змеицата“ се намират другите другите две открития: Ритуалният кръг “Давам, за да дадеш" е с два олтара – единият за възлияния на течности, другият – за поставяне на дарове. Според проф. Фол хората, които са вървели по античния път, са спирали на това място, за да дарят боговете и да получат тяхното покровителство. Втората находка е “Големият жертвеник", който се намира на около 100 метра северно от “Яйцето на Змеицата". В основната скала, ориентирана изток-запад са издълбани три големи овални жертвени ями с улеи за оттичане.

За мегалитите в Сърнена Средна гора се заговори едва неотдавна, благодарение на проучвателната работа на местни краеведи и траколога проф. Валерия Фол. Благодарение на това сътрудничество става ясно, че Сърнена гора пази свидетелства за една високо развита цивилизация с познания и инженерни умения, които едновременно удивляват, но и поставят много въпроси.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1533) 16%
Спас Гърневски (1336) 14%
Д-р Иван Чомаков (909) 10%
Славчо Атанасов (2458) 26%
Иван Тотев (2432) 26%
Здравко Димитров (826) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: