ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на община "Марица": Обичаме живота на село и не желаем присъединяване към Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:21 / 17.03.2022Коментари (6)15075
©
Само за първите 3 месеца на 2022 г. в община "Марица“ са планирани инвестиции за над 500 млн. лв. Това каза в интервю кметът на общината Димитър Иванов.

- Г-н Иванов, Вие сте кмет на община "Марица“ вече трети мандат. Какво се промени в общинската политика по време на Вашето управление?

- Най-важното, което успяхме да постигнем за тези 10 години, е изграждането на взаимно доверие между общинското ръководство, администрацията, местната власт във всяко населено място, жителите и бизнеса. Всъщност, причината за успешните проекти, които всички заедно реализирахме през годините, е именно доверието помежду ни, което с течение на времето става все по-голямо.

Построени бяха много предприятия, които дадоха препитание на немалко жители на община "Марица“. Само от началото на 2022 г. досега, на територията на селищната система са планирани инвестиции на стойност 500 млн. лв. Това е показателно за добрия бизнес климат в община "Марица“ и за вярата, която предприемачите имат в навременното, качествено и безпроблемно обслужване, което им предоставя администрацията. Фактът, че много фирми избират да преместят производството си тук, някои от тях - огромни корпорации, изнасящи продукцията си по цял свят, означава, че община "Марица“ продължава да се развива с интензивни темпове и се превръща в най-бързо развиващата се община в България.

- Фактът, че Ви преизбират за 3-ти път говори за доверие на Вашите избиратели към Вас? Това не завиши ли очакванията на хората към администрацията и конкретно към Вас като кмет?

- Още от първия ми мандат ръководството на община "Марица“ и администрацията вдигнаха много високо летвата на управление. Заедно с повишаването на доверието към нас, жителите на община "Марица“ увеличиха и изискванията си. Това е причината ние непрекъснато да се развиваме, да се усъвършенстваме и да се стремим с общи усилия да надграждаме всичко, което сме направили до момента.

Приоритетът, който си бяхме поставили в предишните два мандата, бе да създадем комфорт и да осигурим щастливо детство на най-малките ни жители. Построихме десет нови детски градини, спортни зали, десетки детски и спортни площадки, направихме ремонт на училищата и изградихме нови.

Сега пристъпваме към решаването на най-сложния казус – ремонт на пътната инфраструктура. При встъпването ми в длъжност като кмет в някои населени места заварих потънали в кал улици. С гордост мога да кажа, че за 10 години вече сме изградили над 40 км асфалт. Започнахме да реконструираме стратегически улици, които се използват от най-много хора във всяко населено място. Не се отказваме, въпреки че строителството на пътната инфраструктура от една страна изисква много средства, защото примерно с парите, необходими за една детска градина, можем да асфалтираме две-три улици, а от друга - инвестицията е по-незабележима, тъй като детското заведение се посещава от цялото село.

Аз искам да благодаря на всички правителства, помогнали досега на община "Марица“ за отпуснатите средства за подобряване на пътната инфраструктура. Администрацията разполага с проектна готовност за изграждане на улици и пътища, така че очакваме и занапред помощ от държавата. Естествено община "Марица“ използва всяка възможност да кандидатства по европейски и регионални програми, за да продължи със строителството на улици и пречиствателни станции.

- По какъв начин световната пандемия от коронавирус, която върлува през последните 2 години, се отрази на община "Марица“?

- Най-тъжното е, че загубихме много приятели и човешки животи, както и ценни кадри и служители в общинската администрация, които като експерти в своята област, помагаха на хората и бизнеса. Въпреки това ние не сме спрели да работим и да обслужваме населението по време на пандемията. Доволен съм, че бяхме единни и в най-тежките моменти продължихме да помагаме на възрастните хора и на жителите, изпаднали в беда.

Заради ограниченията, които се отразиха негативно на всички нас не успяхме да честваме нашите традиционни празници, които от векове съхраняват българския дух. Две години нямахме събори, а позитивните емоции, които носят събиранията ни, са от голямо значение за жителите на община "Марица“. Духът на хората тук е висок, те са трудолюбиви и всеотдайни във всичко, така че, когато трябва да работят - работят, но обичат и да се веселят и да се радват на живота по всякакъв начин.

Надявам се, с отшумяването на пандемията, да възродим традициите и всички ние отново да се радваме на уникалните български обичаи, песните и танците на нашите самодейци във всички населени места.

Общината не е спряла да работи през тези нелеки 2 години, макар и с по-бавни темпове, защото голяма част от служителите ни минаха през болестта. Така че се извинявам на бизнеса и жителите, ако се е наложило да изчакат повече време за съгласуването на определен документ. Стараем се всяка година да подобряваме административното обслужване, като целта, която сме си поставили, е то да стане изцяло електронно.

Разбира се ограничителните мерки дадоха отражение и върху икономиката в селищната система, като резултатът бе, че някои от инвестициите се случиха по-бавно. Община "Марица“ обаче успя да реализира в срок проектите по европейските програми и всички планирани инвестиционни намерения.

- Какви са най-важните инфраструктурни проекти, които се реализираха от началото на този мандат и кои все още предстои да се осъществят?

- Всеки един проект, реализиран в отделните населени места на община "Марица“, е значим за мен, независимо от размера на инвестицията. И малките, и големите проекти са важни за подобряване на жизнената среда във всяко едно от населените места. За удобството на жителите значение имат построените през последните 10 години детски площадки, мини игрища, стадиони и беседки. За комфортния живот на хората допринасят и мащабни инфраструктурни инвестиции, като изградените пречиствателни станции, нови водопроводи и канализационни колектори, училища, детски градини, спортни зали, кметства, пенсионерски клубове, културно-информационни центрове, читалища, здравни служби, реконструирани улици и тротоари, както и реновирането на почти всички общински сгради. Община "Марица“ разполага и с проектна готовност за надграждане на всички вече осъществени проекти.

- Бившият кмет на Пловдив Иван Тотев обяви, че до лятото ПГ на ГЕРБ ще внесе законопроект за присъединяването на близките села от общините Родопи и "Марица“ към община Пловдив. Как ще коментирате това?

- Ние сме заложили в нашата управленска програма, че първото нещо, което трябва да се има предвид при внасянето на подобен законопроект, съобразно закона за местното самоуправление, е мнението на хората. 80 на сто от тях не желаят община "Марица“ да бъде разпокъсана, унищожена и приобщена. Това е категоричната позиция, която са изразявали при многобройните ни срещи и разговори жителите, както и представителите на бизнеса и на различни политически сили.

Ние – хората от община "Марица“, обичаме живота си на село и искаме да живеем по начина, по който го правим и сега. За последните две години тук се заселиха над 300 семейства от големия град, които са предпочели спокойствието и сигурността на живота в община "Марица“.

Предимството на малките населени места е в това, че качеството и нивото на образователните институции по нищо не отстъпват на тези в големите градове, а административното обслужване е в пъти по-добро и експедитивно от това в регионалните центрове като Пловдив.

В момента, в който подобен законопроект бъде внесен в Народното събрание, сме готови да реагираме с референдум, за който са предвидени средства и е направена съответната организация. Ако някой спекулира с това, че административният ни център е в Пловдив, искам да кажа, че разполагаме с терен, както и с работещ и знаещ екип, който ще проектира и реализира нова сграда на община "Марица“. Вече имаме идеен проект, а с помощта на жителите, държавата и бизнеса, ще изградим самостоятелен общински център от европейски тип, такъв, какъвто в момента не съществува в цяла България.

Всички институции и услуги на община "Марица“ ще бъдат позиционирани на едно място, така че всеки жител или инвеститор, ще бъде обслужен бързо и качествено, без да обикаля различни сгради.

- Какви според Вас ще са последствията за българските общини от войната в Украйна? Има ли украински бежанци, които са потърсили убежище на територията на община "Марица“?

- Към настоящия момент на територията на община "Марица“ има вече няколко българо-украински семейства, които се прибраха в България, някои за постоянно, други - временно. Оказваме пълно съдействие на тези фамилии за по-бързото им адаптиране към живота в България и на територията на община "Марица“. В резултат на бързата реакция на администрацията, вече има деца, които са приети в училища и детски градини.

Най-съкровеното ми желание е войната да свърши колкото може по-бързо, с минимални щети и последствия за участниците в нея и най-вече за психиката на децата. След нелекия период на трудности, който преживяхме по време на пандемията, единственото, за което мечтая повече от всякога, е да има мир и спокойствие на тази земя. Очаквам с нетърпение и се надявам, всички ние възможно най-скоро да се върнем към нормалния си живот отпреди 2 години.


Още по темата: общо новини по темата: 146
28.12.2023 »
20.12.2023 »
18.12.2023 »
18.12.2023 »
17.12.2023 »
17.12.2023 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Twelve
премахни филтъра

+3
 
 
Защо не се попита същият този застинал в комунистическото си минало кмет - Какъв е административният адрес на общината обичаща живота на село?!Колко университета и колко болници има на територията на селската си община. Последният въпрос ми е - колко процента от жителите на посочената община работят в Пловдив?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: