ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кметът на Асеновград към военнослужещите: Ние разчитаме на вас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:02 / 11.03.2020Коментари (0)4699
"Уважаеми воини, убеден съм, че Вашите командири са ви подготвили и ви готвят за мисиите, които ви предстоят. Вие сте нашите войници. Служите в нашата казарма. Вие сте част от нас – жителите на Асеновград. Ние разчитаме на вас. Аз, като административен ръководител съм ползвал два пъти помощта на военнослужещите от града. Веднъж – за подпомагане дейността на администрацията за справяне с тежки зимни условия и втори път – при огромен пожар. Поздравявам ви по повод празника. Искам да ви пожелая в личен план здраве, късмет и спокойствие в дома и много сили, за да защитавате честта на България." С тези думи кметът на Асеновград доктор Христо Грудев се обърна към военните от ВФ 24490 в града по повод празника им. Днес те отбелязаха Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия, 107 години от Одринската епопея и 92-годишнината от създаването на 4-ти Артилерийски полк.

Церемонията започна с минута мълчание в памет на техен колега, който внезапно е починал рано тази сутрин. После продължиха с награждаване на заслужили и изявили се военнослужещи по време на изпълнение на служебния си дълг. Заместник-командирът на формированието - подполковник Ташев изнесе кратко слово пред присъстващите. Той посочи, че съвременните артилерийски формирования трябва да бъдат модерни, мобилни и боеспособни. Защото те са тези, които помагат на населението при бедствия и аварии и в същото време опазват мира в страната ни. Пожела им здраве, за да постигат високи успехи в нелеката задача да бъдат защитници на България.

Поздравителни адреси по повод празника изпратиха различни официални лица на ръководни позиции. Поздрав към военнослужещите от трибуната отправи и генерал-лейтенант Димитър Илиев – заместник-началник на отбраната на България. "Във време на война качествата изпъкват повече. Но във времена на мир не е по-малко. Вашата задача е да се готвите за отбрана и да помагате на населението при бедствия и трудности. Хората имат нужда да знаят, че армията ги подкрепя. Убеден съм, че 4-ти Артилерийски полк се справя отлично със своите задачи", каза пред присъстващите генерал Илиев. Той ги увери, че държавната власт има визия и параметри за развитие на Българската армия и в момента се извършва стратегически преглед на ситуацията там и ще осигури всичко необходимо за нормалното й функциониране.

Официалните лица разгледаха параклисът в поделението, който носи името на Свети Георги - покровителят на воините. Храмът е построен по проект на архиерейското наместничество на Асеновград и е изписан от студенти от АМТИИ в Пловдив. В параклиса са изрисувани и всички символи на различните формирования от армията.

Ден по-рано заместник-кметът на Асеновград инженер Петър Петров връчи награди на изявили се в различни спортни съревнования военнослужещи от асеновградското поделение. След това, той положи венец от името на общината пред паметника на загиналите 111 смели воини в Балканската война. Венец от името на Общински съвет - Асеновград положи и председателят му - Драгомир Георгиев. Паметникът е построен през 1922 г. и през 1923 г. започват службите пред него. Последва водосвет за здраве на армията, отслужен от асеновградски свещеници пред параклиса "Свети Георги" в двора на поделението. Всички официални гости в двудневните тържества отбелязаха, че Асеновград е пример за топли отношения и сътрудничество между местната власт, армията, бизнеса и духовенството.

Традиционно, на 11-ти март в гарнизона в града се провеждат тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, честването на 107 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и на 92-годишнината от създаването на 4-ти артилерийски полк. На 11-ти март 1913 г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. В тази връзка, съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и заповед на министъра на отбраната на Република България от 1992 г., 11-ти март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празника се чества през 1993 г., а от 2001 г. гарнизон - Асеновград и 4-ти полк са домакини на празника.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: