ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Изхвърлен фас от цигара е причината за огнения ад край Хасково?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:41 / 10.08.2020Коментари (1)2529
©
По въздух и земя гасят огромния пожар, който бушува край границата с Турция. Пламъците са обхванали близо 100 000 декара треви, храсти и земеделски земи. Днес пламнаха близо 15 нови пожара на територията на Хасковска област. В Свиленград се запали сметище, изгоряха и няколко бараки в квартал "Гебран".

Снощи огромният пожар заплаши къщите в Маточина. Трима души бяха отведени кметството на съседното село - Сладун.  Днес в района на селата ситуацията беше спокойна.

"Няма пряка опасност за хората. Това беше и нашата задача - да опазим живота на хората", обясни Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.

Последният фронт на пожара е в посока турската граница. Там се включи помощ и по въздух.

"Не говорим вече за трудно контролируем пожар. От три страни пожарът е ограничен, не е допуснат до населените места", обясни комисар Николай Николов, директор ГД ПБЗН.

На място пристигна и премиерът.

"Останах с впечатление, че е изгоряла границата, че е изгоряла държавата. Да, голям пожар, прекрасно се справят колегите", заяви Борисов.

Огънят, който тръгна преди 3 дни от района на граничен пункт "Лесово" и измина повече от 20 километра, е причинен от изхвърлен край пътя фас. А на територията на региона днес пламнаха още куп пожари, включително и в сметище и бараки в Свиленград. Освен това големите пожари освен растителност, унищожават и биораазнообразието, което в Сакар е уникално.

"На много места след огъня се виждат места от костенурки, гущери, змии, които не са успели да се укрият, тези жертви на огъня са в основата на хранителната верига", коментира Градимир Градев, "Зелени Балкани". Възстановяването на флората и фауната след подобни пожари отнема десетилетия.

В борбата с огромния пожар до турската граница се включи и хеликоптер от авиобаза "Крумово". За първи път военната ни авиация вдигна във въздуха  хеликоптер "Кугър" за гасене на пожари от високо. Бойната машина около 18:00 часа се върна от границата с Турция. Хеликоптерът е оборудван със специална система за вода, която може да пренася до 2 тона за горящите местности.

Преди огънят да прехвърли граничната бразда с Турция, пилотите Йордан Йорданов и Марин Тасков  успяват да потушат пламъците по въздух. Кошмарът за пилотите се оказва силно пресеченият терен. Тяхната задача е била да обливат отделните огнища, разпалили се на различни и труднодостъпни места.

За пилота Марин Тасков това е първа мисия за гасене на пожари по въздух. Разказва, че рискът е огромен, тъй като на места пламъците се извисяват на 20 метра над горящата гора. До обед хеликоптерът не успява да изпълни мисията си, тъй като горивото свършва и вертолетът отлита към базата в Безмер, за да презаради. След като се връща, изхвърля над горящия фронт над 80 тона вода. Утре сутринта хеликоптерът отново ще обходи по въздух целия район, за да провери дали има още тлеещи огнища. В авиобазата в Крумово са в готовност да вдигнат и хеликоптер Ми 17 за гасене на пожари.

Равносметката сочи, че само през вчерашния ден пожарникарите са гасили 127 огнища. Все още е в сила бедственото положение в общините Тополовград и Свиленград. В Шумен са изгорели близо 800 декара гора. Спасени са хиляда декара горски площи. Потушен е пожарът до крайграничното село Лесово. Огънят вилня в продължение на две денонощия и обхвана площ от 11 000 декара, основно сухи треви и храсти.

А метеоролозите предупреждават, че в 13 области има повишен риск от пожари. Това са Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Разград, Русе и Търговище, пише още "Нова ТВ".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 13.08.2020 г.
0
 
 
Кой кой беше.Воиника с непоръбиния шинал.Супер заключение на експертите.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: