ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Хората в Гълъбово гневни на кметицата на Куклен. Писна им от лъжите й!
Автор: Цвети Тончева 10:18 / 01.06.2021Коментари (2)5684
Инициативен комитет от село Гълъбово, община Куклен, пише отново гневно писмо за пътя и кратерите по него. Хората изказват възмущението си от коментара на кмета на общината Мария Белчева във връзка с ремонта на ул. "Родопи“ – единствената Главна улица в селото.

В редакцията на Plovdiv24.bg пристигна писмо от жителите, в което те излагат фактите такива, каквито се виждат с просто око.

Хората са категорични, че ремонтът на пътя е некачествен, не е извършен по правилата и че нещо се прикрива.

Всъщност миналата година ВиК са подменили водопроводната тръба на част от тази улица, не на цялата. Първите кръпки на улицата обаче, след това асфалтиране, са били направени още на 3-я ден след това, което е било през месец декември. Според Инициативния комитет асфалтирането е било направено прибързано, докато основата на пътя е била още замръзнала. Затова и асфалтът е пропаднал (основата не е била добре слегнала, трамбована и валирана). Това е довело до образуването на големи кратери, в които е имало и пропадания на коли, дори цял джип.

Главната улица на Гълъбово от години има огромен проблем с фекалните и дъждовни води. Затова, преди асфалтирането, при обхода на улицата от общинските служители и фирмата изпълнител с тях са били и няколко местни жители. Директорът на фирмата изпълнител дори е кръстил село Гълъбово "вонеща канавка". Тогава на кмета са били предложени два варианта за решаването на проблема с "теча" по улицата - локално и да асфалтират веднага през месец декември, или да направят канавките напролет и тогава да асфалтират.

"Поради страх от медиите, кметът Мария Белчева е избрала първият вариант", твърдят от Инициативният комитет. Хората са молили и Белчева, и фирмата, да не асфалтират толкова скоро след изкопните работи, но те не са се съгласили с мотива, че искат да направят “добро" на хората от селото.

Загрижени за крайния резултат местните са писали писма до РДНСК, Прокуратура, Сметната палата, но засега отговор няма, казаха от Инициативният комитет.

Жителите на селото подозират, че се крият документи и че са отклонени средства.

Те казват още, че местен дарител също е помогнал за ремонта с около 35000 лева. Направеният ремонт обаче е некачествен и положеният асфалт е съвсем тънък пласт, извън изискванията за това.

Местните са притеснени и от твърдението, че кръпките, които се правили в момента, са част от ремонтите работи, които общината прави всяка пролет по улици в общината. В същото това време се съмняват, че ремонтът е глътнал много повече средства и изискват обществена поръчка.

Във Фейсбук страницата на общината, е поместена позиция на община Куклен, в която пише, че “Тиражираната през последните дни информация във връзка с ремонтните дейности на ул. "Родопи“ в с. Гълъбово е некомпетентна и невярна. Община Куклен нееднократно е изпратила писмени отговори до всяка институция, която е изискала такъв по казуса, в това число и до инициативния комитет подател на сигнала. Всички договори за обществени поръчки са публично достояние. Информацията за тях също е достъпна на сайта на Община Куклен.

Текущият ремонт на улицата е извършен съгласно нормативната уредба на Република България, в частност НАРЕДБА № РД-02-20-19 от 12.11.2012 г. за поддържане и текущ ремонт на пътищата, издадена от Министъра на регионалното развитие и благоустройството, и съобразно изискванията на стандарти и практики в областта на поддръжката на пътищата. Разликата между текущ ремонт и основен ремонт на улица, път или друго техническо съоръжение, се отнася както до различна технология за работа, така и до различен характер, обем и интензитет на полагане на необходимите материали. При прилагане на тези изисквания и съобразно лабораторните проби, приложени към строителната документация, асфалтовата настилка е с дебелина от 5,5 см.

Цитираните суми в сигнала са меко казано неистина. 72 000 лв. е сумата, която Община Куклен е осигурила за текущия ремонт на улица "Родопи“ в с.Гълъбово. Останалите средства за строително-ремонтните мероприятия са поети от ВиК- гр.Пловдив, фирмата изпълнител и дарители. Полагането на асфалтовата настилка е направено през месец ноември в дните, в които температурата на въздуха го позволява. Категорично НЕ при минусови температури. Ако компетенцията на сигналоподателите беше експертна, то същите щяха да са запознати с технологията за полагане на пътно покритие, която позволява да се извършва асфалтиране до 5 градуса по Целзий. За пример: мащабният проект от регионално и национално значение по реконструкцията и асфалтирането на Асеновградско шосе се извърши през месеците декември, януари и февруари.

Община Куклен е изискала замервания, обследвания и взимане на проби на въпросната улица, въпреки, че за този вид ремонти- текущи, такива не са необходими.

От цялата дължина от 750 м. на улица " Родопи“ в с.Гълъбово само в участъка от 150 м. предмет на сигнала, е регистрирано свлачище с високи нива на повърхностните и подпочвените води, стойностите, на които в зимните месеци се повишават. В тази връзка, Община Куклен с цел запазване на асфалтовата настилка, изгради бетонова канавка за улавяне на повърхностните води и под нея дренаж за улавяне на подпочвените води. На всички собственици на имоти попадащи в зоната на свлачището и високите нива на подпочвените води общинска администрация- Куклен е изпратила уведомителни писма за отводнителни мероприятия. Водите, които текат категорично не са фекални, а подчертаваме подпочвени и повърхностни.

За съжаление, през последните години ставаме свидетели на бум на фалшивата информация и на некомпетентни изказвания в области, изискващи специална квалификация и експертиза. Още по-притеснителна е тенденцията подобни твърдения да се подкрепят и/или изказват от обществени фигури, претендиращи за високо обществено съзнание, било то общински съветници или други.

Надяваме се, че сме били полезни на заинтересованите страни с предоставената информация, пишат още от общината. 

Но истината просто може да се види в снимките, които хората ни изпратиха!


Още по темата: общо новини по темата: 53
03.06.2023 »
18.02.2022 »
17.02.2022 »
29.12.2021 »
15.12.2021 »
14.09.2020 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
предишната кметица МИЧЕТО казваше -който иска тротоари да си ги прави -и си разхождаше костумчето 7 години напред назад и един метър няма след нея за следа поне. даже и средствата връщаше обратно !сега този братовчед трудно ще навакса-дайте му време малко !
0
 
 
Определено тая улица е голяма издънка, ама то нищо ново, хората трябва сами да се оправят по тези села.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1538) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (911) 10%
Славчо Атанасов (2465) 26%
Иван Тотев (2439) 26%
Здравко Димитров (827) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: