ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Двойки с репродуктивни проблеми участваха в среща в Община "Марица"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:59 / 22.11.2012Коментари (10)2165
©
Близо 20 двойки с репродуктивни проблеми от Община "Марица" и от няколко съседни общини откликнаха на поканата на ГЕРБ Пловдив Област да участват в среща по въпроси, свързани с държавната и местната политика по случая. Заседателната зала на Община "Марица", която домакинстваше срещата, се изпълни и с представители на местната власт от "Марица", Сопот и Карлово, както и с медицински специалисти от София и Пловдив.

"Няма човек, който да не знае, че този проблем е отдавна. Чест прави на Община Марица, че не го крие, а се опитва да го реши. Чест прави и на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, че е тук с нас". Това каза в началото на дискусията областният управител пред препълнената зала и подчерта, че именно правителството на ПП ГЕРБ обръща внимание на двойките с репродуктивни проблеми и от 2009-та година насам започва да работи по него. 

Дори само заради едно проплакало бебе през 2013 година в Община "Марица", тази инициатива си струва - приветства от своя страна срещата и проектоправилника за двойки с репродуктивни проблеми, внесен от групата на ГЕРБ в Общинския съвет, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. Тя съобщи, че и в други общини подемат подобни инициативи и предизвика аплодисменти с думите, че в Русе например вече резултатите вървят и говорят. 

По информация от Център "Фонд за асистирана репродукция", чиито директор - д-р Николай Лалев - също участва в срещата и отговаряше на въпроси - от създаването на Фонда през 2009-та до 20 ноември тази година има стартирани 3400 броя процедури. От 2009-та до 2011 година родените бебета са 1752, а до месец юни тази година са проплакали още 436 деца. 

Едва ли в цифри може да се изрази всичко, което има зад тях. Защото Фондът не е едно раздаване на пари. Ние не сме болни хора - ходим на работа, плащаме си данъците. Фондът прави политиката на тази Държава по отношение на младите хора - включи се в дискусията и Радина Велчева, президент на Фондация "Искам бебе". В отговор на въпрос от дама, преминала 3 процедури по инвитро без резултат, тя съобщи, че в подобни случаи двойките могат да изпращат електронни писма със своите случаи до Фондацията и при възможност, да бъдат подпомагани за допълнителни опити. 

Инициативата в Община "Марица" тръгна от съветниците на ПП ГЕРБ и аз казах, че заставам зад нея, защото ние затова сме избрани - да помагаме, каза и домакинът на дискусията кметът Димитър Иванов. Той съобщи, че Община Марица отделя 8 хил. лв. за 2013 година в бюджета си, които ще отидат за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми и изрази увереност, че съветниците ще гласуват сумата.

В срещата взеха участие още д-р Георги Стаменов, специалист по инвитро. Присъстваха депутатът от ГЕРБ от 17 МИР Пловдив Област Силвия Хубенова, главният експерт от Минситерството на здравеопазването д-р Тодор Юнаков, съветници от Община "Марица", председателят на ОбС Сопот Мариана Кацарова, председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Карлово Данка Зидарова-Люртова. 

Днес на сесия на Община "Марица" проектоправилникът за двойките с репродуктивни проблеми беше гласуван с пълно единодушие от 25 гласа. Така през 2013-та година пълнолетните жители на Общината с постоянен адрес 3 години на територията й и с доказани репродуктивни проблеми ще могат да кандидатстват за финансово подпомагане пред местната администрация.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Пламен Костов
премахни филтъра

+1
 
 
Ти си пълен идиот с това изказване!По тая логика ако проблема е в теб женати да отиде при комшията.Не си страдал и за това така пишеш!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: