ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Чудотворна икона бе въдворена в храма на Катуница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:16 / 06.01.2020Коментари (2)3592
На Богоявление църквата "Св.Никола" в асеновградското село Катуница получи скъп дар - копие на чудотворната икона "Света Богородица - Кикотиса" от енориашите на отец  Димитър Кирев, семейство Йордан и Мария Иванови. Светинята е била поръчана в съседна Гърция специално за храма в село Катуница, където с тази нова икона се отдава още по-голяма почит на Божията майка.  Тя е изработена със сребърен обков и богато украсена, и е точно копие на оригинала.

"Иконата "Св. Богородица - Кикотиса" (или "Св. Богородица - Кико") датира от дълбока древност, и според преданието е рисувана от св. Лука, за когото се знае, че е бил лекар и иконописец. По-късно византийските императори, почитайки иконата и получавайки благословение от нея, са направили масивен сребърен обков и завеси, с които иконата е обградена отвсякъде, за да не бъде гледана от "зли погледи".  Чрез идването на тази икона Света Богородица ни доказа на практика, че не ни е забравила, че иска да е близо до нас и е готова на нея да възлагаме своите проблеми и да просим от тази велика застъпница", каза отец Димитър в своята проповед, след въдворяването на светия образ в храм "Св. Никола" в село Катуница. Иконата бе донесена и на река Чая, където бе хвърлен кръстът.

Чудотворната иконата води началото си от Кипър. Съгласно една от версиите наименованието й идва от храста Κύκκου и датира от византийската епоха. Според друга версия названието на иконата се свързва с името на планината Кикос и светинята води началото си от края на 11 век. Много е писано за тази икона, прототипът на която се твърди, че е излязла изпод ръката на св. апостол и евангелист Лука. Светата икона е известна още и като "Пресвета Богородица – Елеуса" (т.е. източник на милосърдие). На нея е изобразена Пресветата Дева, държаща Христос с дясната ръка.

Тази икона е свидетелство за огромната почит, с която се ползва Пресвета Богородица сред православните народи. През 1576 г. иконата е била покрита със сребърен и златен обков. Новият обков е бил направен през 1795 година. Той покрива изцяло лика на Пресвета Богородица и това покритие, по волята на император Алексий не се маха никога, за да внушава светинята по-голямо почитание. През 1669 г. Александрийският патриарх Герасим се усъмнил и понечил да повдигне обкова, за да види лицето на Божията Майка, но бил наказан за своето кощунство и принуден със сълзи на очи да проси прощение от Господа. Руският цар Василий - Барский посетил манастира през 1735 г., пише, че монасите смъквали покрова от иконата само в периода на суша, като предварително я пренасяли на съседния връх, известен под названието "Престол", където отслужвали съответния молебен.

Правели това, без да гледат нейния образ, който обръщали към небето. Народът изпитвал дълбока любов към светата икона. Съществуват много народни песни, в които се възпява Божията Майка - Кикоска, както и исторически свидетелства, че по целия остров са оказвани големи почести на светинята. В храма може да се видят свидетелства за чудесата на иконата. Веднъж един чернокож нечестивец се опитал да открадне иконата и ръката му изсъхнала. Благодарение на силата на светата икона по време на суша е валял дъжд, бездетни са раждали и болни са оздравявали.


Още по темата: общо новини по темата: 19
31.12.2020 »
10.01.2020 »
08.01.2020 »
06.01.2020 »
06.01.2020 »
06.01.2020 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Къде е това асеновградско село Катуница, че не се сещам?! Справка от EKATTЕ дава информация само за едно село Катуница : Село Катуница, област Пловдив, община Садово.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: