ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Брестовица: ВЕЦ в нарушение трови водата ни
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:21 / 05.11.2020Коментари (0)2858
ГС "Живот за Брестовица" се свърза с редакцията на Plovdiv24.bg за да изрази своето становище около най-наболелия проблем на пловдивското село, а именно - качеството на водата.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

"Уважаеми дами и господа,

Проблемът с водата на Брестовица не е от вчера. И не от вчера брестовичани се опитват да се доберат до полагащата им се според Закона за водата питейна вода. Големият шок обаче дойде, когато през февруари гръмна новината за наличие на завишени количества манган във водата ни. Нека поясним какво може да предизвика приемането на манган в завишени дози:

- халюцинации,

- забрава,

- симптоми на Паркинсон,

- белодробна емболия,

- пневмония,

- бронхит,

- стомашни заболявания,

- увреждане на нервите и импотентност

- УМСТВЕНИ МАЛФОРМАЦИИ В НЕРОДЕНИТЕ НИ ДЕЦА.

Кметът на селото ни организира една среща с институциите, които на местно ниво са ангажирани с питейната вода. Присъстваха Областната администрация в лицето на г-жа Каназирева, Асоциация ВиК към Областната администрация в лицето на г-н Митко Стойчев, кмета на община Родопи г-н Михайлов, г-жа Чопкова от Басейнова дирекция в Пловдив и инж. Гълъбов от страна на ВиК Пловдив ЕООД. На срещата г-жа Каназирева се ангажира лично с проблема, а г-н Гълъбов ни се скара, защото не сме благодарни, че плащаме толкова евтина вода, която по наше мнение не бива да се нарича питейна.

Г-жа Каназирева действително започна разследване по темата. Установи се, че ВЕЦ Кадиево е надхвърлил заявеното инвестиционно намерение 20 пъти. В резултат лонгозната гора на Кадиево е изгнила, а водното огледало стига на 30м от водоизточника ни, с което е наружена санитарната зона. За непопадалите в такава ситуация ще поясним, че манганът е продукт на гнилостни процеси на органични материи.

С цялата ни благодарност към г-жа Каназирева и екипа и, които продължават проучванията, ние, членовете на ГС “Живот за Брестовица“ решихме, че е крайно време да предизвикаме отговорните институции да си свършат непосредствените задължения, а именно да ни осигурят питейна вода. Проучванията безусловно са нужни, но докато текат процедурите, ние продължаваме да наливаме от чешмите си черна вода, кафява вода, жълта вода, като в в кошмарна приказка. И никой не знае кога ще се появи следващата партида от нея. А ние не желаем да завещаем на децата си този нерешен проблем.

Като председател на ГС “Живот за Брестовица“ искам да подчертая, че ценим отношението към проблема ни, демонстрирано от г-н Михайлов, кмет на община Родопи, с решението да се заделят 80хлд лева от бюджета на общината за проектиране на нов водопровод на селото ни. Голяма част от мътилката наистина се дължи на затлачената с манган водопроводна система, която е амортизирана и наистина компроментирана.

Прилаганото от ВиК Пловдив ЕООД аериране на водата ни видимо не е в състояние да изчисти водата от вредни примеси. Със или без обещаният от ВиК Пловдив до края на септември и все още не ясно дали монтиран филтър за твърди частици, водата ни продължава и ще продължи да е негодна за консумация и хигиенни нужди. Проблемът по наше мнение може да се реши само с нов водоизточник или пречиствателна станция. За момента обаче течащото хидрогеоложко проучване не излязло със становище за причината за наличието на манган и няма как да се гарантира, че една евентуална пречиствателна станция няма да се окаже с недостатъчен капацитет в бъдеще.

В село Брестовица тече подписка срещу фактурирането и заплащането на настоящата вода като питейна, каквато тя не е. Сдружението подготвя среща на институциите, ангажирани с питейната вода, за намиране на бързо решение на проблема. Ние категорично отхвърляме твърдението на ВиК Пловдив ЕООД, че водата ни е нормите. Готови сме да покажем на всеки заинтересован какво всъщност получаваме срещу исканата от ВиК сума от 1,5лв на кубик за питейна вода. Не приемаме и становището на ВиК Пловдив ЕООД, че мътна вода тече само, когато има авария и можем да го докажем. Непрофесионално е да се очаква, че вода, постъпила по затлачената с манганови налепи водопроводна система на селото, ще тече чиста и годна за пиене.

За да бъде наистина в нормите, водата ни се нуждае от нов водоизточник и нова водопроводна система заедно. Само едното от тях ще компроментира отново водата ни. А продължаващите твърдения на ВиК Пловдив ЕООД, че водата е годна за пиене означат, че ВиК Пловдив ЕООД всъщност съзнателно или по друга причина трови близо 4000 души, жители на село Брестовица."


Още по темата: общо новини по темата: 55
16.04.2023 »
11.01.2023 »
26.05.2022 »
10.05.2022 »
02.03.2022 »
25.02.2022 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: