ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Бременни от Карлово: Ще раждаме в линейките на път за Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:44 / 13.08.2018Коментари (1)6131
Ще раждаме в линейките по пътищата. До Пловдив са 80 километра и няма как да се стигне навреме при започнало раждане. Страшно ми е да си го помисля, ако закрият АГ отделението. Добри или лоши са условията в болницата в Карлово, за мен няма значение. Важното е, че в Карлово докторите са компетентни. Аз раждах тук преди три години и съм много доволна от всичко – от докторите, от акушерките и сестрите до санитарките. Такова внимание получих, че не мога да си представя да е така в частна болница. Тук, в Карлово, ми се случи най-хубавото нещо – роди се синът ми. Думите са на Румяна Христова от подбалканския град, която в понеделник бе дошла, заедно с 3-годишния си син, на протеста срещу закриването на АГ отделението към МБАЛ "Д-р Киро Попов" в Карлово.

На същото мнение бяха и десетки майки от подбалканския град и съседните села, които също бяха на протеста и повечето от които са раждали преди броени седмици в старото АГ отделение. Според тях, а и според Стоян Тодоров от Карлово, местната болница умишлено била водена към фалит, за да бъде после купена от частник на безценица.

"Миналата година закриха хирургичното отделение. Сега е на ред АГ-то, а след това сигурно ще е Вътрешно отделение и ще останат само джипитата. Хората ще идват за направления и ще ги изпращат в Пловдив. Какво правим? Някаква далавера. Искат да закрият болницата и да я направят частна", предположи Стоян Тодоров от Карлово. По думите му и той, и жена му, и дъщеря му са раждани в това АГ отделение, което не трябва да бъде закривано.

Слухът, че общинското здравно заведение умишлено се води към фалит, за да бъде дадено в частни ръце, бе опроверган от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

"По отношение на общината никога не сме имали такива намерения и както виждате, правим всичко възможно да запазим болницата. Категорично не е вярно това", заяви градоначалникът по време на протеста. Той уточни, че ако държавата иска да има общинско здравеопазване, то трябва да има политика на подпомагане.

"Общинските болници не могат да конкурират частните или университетските болници. И не това е задачата им", каза още д-р Кабаиванов. Той подчерта, че е обжалвал в Административния съд решението на НЗОК да спре финансирането по 12 клинични пътеки на АГ отделението. Миналия четвъртък съдът е спрял заповедта на Касата, но оттам могат да обжалват в 14-дневен срок това решение пред ВАС.

"Карловската болница обслужва над 100 000 пациенти от карловска, сопотска, павелбанска и хисарска общини. Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 000 лева. И още по-важното е, че лишава 100-хилядно население от здравни грижи", каза Кабаиванов. По думите му от здравни осигуровки само от жители на община Карлово държавата прибира на месец около 1 милион лева. В същото време за 70 общински болници в страната са отпуснати около 15 милиона лева. "Общинското здравеопазване не е феодално влияние на общините. То е част от общото здравеопазване в държавата", обясни още кметът. Той и колегите му призоваха управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев да дойде в Пловдив, за да се запознае с работата на колегите от регионалната структура, а министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов, да преосмислят политиката на финансиране на общинските болници в страната.

В момента АГ отделението на карловската болница не е закрито и в него продължават да се раждат деца. На протеста бяха дошли и кметовете на Клисура, на село Розино и на други населени места, жителите на които също се обявиха против закриването на АГ отделението.

Мотивът на НЗОК да спре финансирането за АГ отделението е, че трябва да бъдат осигурени 4-ма анестезиолози на щат. В болницата има само 1 анестезиолог на 8-часов трудов договор и трима други, които работят на по 4 часа.

Източник: Агенция Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Кмета на община Карлово, д-р Емил Кабаиванов си живее в Пловдив. За какво му е да има болница в Карлово? И на работа не ходи, само на някой празник посещава подопечната му община.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (796) 14%
Д-р Иван Чомаков (546) 10%
Славчо Атанасов (1456) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: