ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Безплатни компостери за домакинствата раздава община Раковски
Автор: Васил Динев 13:54 / 20.08.2019Коментари (0)2859
©
Общинска администрация- гр.Раковски подготвя проектно предложение по процедура "Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управление на отпадъците“ по Оперативна програма Околна среда 2014-2020 г.

Предложението включва закупуване на компостери за домашно компостиране, които ще се раздават безплатно на желаещите да се включат в инициативата.

Целта е да се стимулират гражданите към намаляване на крайния битов хранителен и зелен отпадък, както и да се насърчи стремежа към рециклиране на различни типове отпадъци.

Гражданите, които желаят да получат безплатни контейнери за домашно компостиране, могат да подадат заявка за това в в община Раковски, етаж 1, стая 1, в срок до 22.08.2019 г. Заявления за участие в кампанията могат да бъдат подавани както от граждани, така и от администрациите на училища, детски градини и детски ясли. Те могат да ги разположат в дворовете на къщите или кооперациите си, информират от общината.

Компостерът е съд за събиране на растителни отпадъци. Проектът е насочен към домакинства, които притежават и се грижат за поддържането на дворове.

Компостерите се предоставят безвъзмездно на отделните домакинства чрез приемателно-предавателни протоколи, като единственото условие е - използването им по предназначение.

Към всеки компостер ще бъде предоставен наръчник , с който ще могат да се научи повече за разделянето на хранителните от останалите отпадъци и тяхното третиране при превръщането им в хранителна среда за растенията. Наръчникът е  специално разработен с практични съвети, свързани с процеса на компостиране – разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване и възстановяване на органичната материя в почвите.

Всъщност Община Раковски положи  основите на дългосрочния  проект за "Градско и фамилно компостиране“ като природосъобразен начин на живот и добрите практики приложими в градска среда като още преди повече от година предостави компостери на 6 детски градини. Инициативата на общинското ръководство на Раковски за осигуряване на компостери във всяка детска градина бе с  образователна и възпитателна цел.

"Утвърждаването на фамилното компостиране в пластмасови компостери, като практика за домакинствата, ще намали количеството отпадък, който се отделя ежедневно от всяко от тях. Този отпадък ще бъде трансформиран в полезна тор, която ще се използва като добър почвен подобрител.“- коментира тогава зам.кмета Татяна Бакова.

"Работим последователно за разделното събиране на отпадъците, оползотворяването им и превръщането им в ресурс и намаляване на депонирането.Компостирането е един от най-подходящите и икономични методи за третиране на биоразградими отпадъци. Това е процес, при който органичните вещества се разграждат и превръщат в хумосоподобен материал, наречен компост. Компостът подхранва почвата, изгражда структурата, повишава обмяната на въздуха /аерацията/ и осигурява задържането на вода в нея.“- обясни  кмета Павел Гуджеров.

Семейното компостиране поставя основите на нов тип екологична култура на населението. То е предпоставка за цялостно въвеждане на разделното събиране на битови отпадъци.

Практическите методи за намаляване и преработка на хранителни отпадъци в домашни условия са част от "зелените“ проекти на общинска администрация Раковски и лично на кмета Павел Гуджеров. Преди да бъде избран за общински кмет, Гуджеров бе зам.-министър на МОСВ, и екологията и природосъобразните практики за опазване на околната среда не са му чужди. Нещо повече, малко известен е факта, че градоначалникът отдавна компостира битовите отпадъци на фамилното  домакинство  със собствен компостер в двора си.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1540) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (912) 10%
Славчо Атанасов (2470) 26%
Иван Тотев (2440) 26%
Здравко Димитров (827) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: