ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Асеновградчанка осъдена да плати обезщетение на съгражданин, ухапан от кучето й
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:05 / 25.10.2019Коментари (0)9299
©
илюстрация
Собственичка на домашно куче бе осъдена да плати обезщетение на мъж, ухапан от четириногото й. Преди около година пострадалият асеновградчанин посетил дома на свои приятели, намиращ се на улица “Полковник Дрангов“ в Асеновград. Тръгнал си около 18:00 и като излязъл на двора, точно пред входната врата, върху него се нахвърлило домашно куче, което било приблизително едро.

Мъжът твърди, че то го е нападнало изведнъж, без никаква причина. Животното било изключително настървено и го захапало в областта на корема. Потърпевшият бил облечен с много дебели дрехи, което попречило да бъде разкъсана кожата му. Асеновградчанинът се изплашил много и изпитал силна болка. В това време се появила жена, която повикало кучето и то отишло при нея. Впоследствие пострадалият разбрал, че това е собственичката, под чийто надзор се намира животното.От захапването му била нанесена сериозна рана.

Причинените увреждания са описани в съдебно-медицинско удостоверение от следващия ден – охлузване и кръвонасядане по предната коремна стена. От деня на инцидента мъжът е в стрес, почти не спи, неспокоен е и непрекъснато се оглежда, когато върви пеша, се казва в съдебния акт от Районен съд-Асеновград.

Причина за поведението му е страхът от повторно нападение от друго куче. Страхува се както за себе си, така и детето си. Раната на пострадалия не е могла да зарасне в продължение на два месеца, въпреки оказваната непрестанна медицинска помощ.  С тези мотиви асеновграчанинът се обърна към съда с молба жената да бъде осъдена да му заплати сумата от 2 500 лева обезщетение за претърпените неимуществени вреди, причинени от нападение и ухапване от куче, намиращо се под неин надзор, "пише Актуално".

Собственичката на четириногото пък решила да оспорва изцяло предявения иск. Тя твърди, че познава мъжа още от лятото на миналата година, когато той многократно влизал в двора им, тъй като извършвал ремонт в един от етажите на къщата. През това време кучето й е било вързано. В документа се описва, че то е домашно, добре гледано, свикнало е с хора и не е агресивно, дори се радвало, когато мъжът влизал в двора. Въпреки това, пострадалият го дразнел чрез подвиквания, издаване на специфични звуци и жестове.

Аргументите на сосбтвеничката на четириногото са, че нападнатият и ухапан от животното мъж е "съпричинил вредоносния резултат". От събраните доказателства и след разпит на свидетели, Районен съд-Асеновград реши да отсъди делото в полза на потърпевшия. Жената е наказана за това, че не е упражнила надзор над кучето си, поради което е отговорна за случилото се и дължи обезщетение. В крайна сметка сумата, която собственичката на четириногото ще плати, е 1 500 лева. Размерът на обезщетението е определен на база болките и страданията, преживени от пострадалия, които първоначално са били по-значителни, а впоследствие са отзвучали и необходимостта от посещение на лечебно заведение.

Под значение са взети и продължителността на оздравителния процес от около 15 дни и обстоятелството, че не са останали трайни увреждания на здравето на пострадалия и не са причинили невъзможност за извършване на обичайните ежедневни дейности. За размера на обезщетението са взети предвид и претърпените негативни емоции, като е изпитан страх, както и, че всички болки и страдания са били обичайни за подобни увреждания. От друга страна, не са събрани доказателства, че мъжът е предизвиквал кучето.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Футболно първенство за ветерани
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: