ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
"Асарел Медет" отговори на жалбата на Комитетите за чиста околна среда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:46 / 16.06.2011Коментари (2)2496
Ръководството на "Асарел Медет" АД разпрати писмо, адресирано до европейските и българските институции и медии. То е отговор на жалбата Инициативните комитети за чиста околна среда от селата Попинци, Баня и Бъта, Община Панагюрище и 48 неправителствени браншови организации, природозащитни и правозащитни организации, както и изявени общественици от цялата страна, изпратиха жалба "във връзка с безнаказаното замърсяване на околната среда през последните 20 години от медодобивния комбинат Асарел Медет в България".

Предлагаме Ви целия текст на писмото: 

Ръководството на "Асарел-Медет" АД решително възразява срещу тиражирането на неверни манипулации за компанията под формата на "жалба" до европейски и български институции и до медии. Изглежда по този начин се търси евтина популярност, медийна трибуна за непроверени и голословни твърдения, а вероятно и форма за упражняване на крайно неприемлив натиск.

В първообраза на "жалбата" помпозно като нейни податели са посочени комитети и "тридесет и осем неправителствени браншови, природозащитни и правозащитни организации от цялата страна". Авторитетна цифра, която прави впечатление, нали? Но известно ли е кои конкретно са всички движения, афиширани като жалбоподатели? Съществуват ли в правния мир, дали техните активисти са били запознати с текста и дали реално са подписали жалбата, изобилстваща с неверни твърдения и манипулативни трактовки? Дали под въпросния текст официално стоят подписи и печати на организациите, или е използвана удобната форма за легитимиране чрез "лица за контакти"? Дали всичко не е нечия еднолична акция и опит за дискредитиране на една водеща българска компания и за омаловажаване на нейния значим принос за социално-икономическото развитие на Панагюрище и страната? Какво би мотивирало подобен подход? И защо?


Уверени сме, че уважаемите представители на българските и европейски институции и журналистите не само също ще си зададат тези въпроси, но и надлежно ще потърсят техните отговори.

Въпросната жалба бе изпратена и до "Асарел-Медет" АД от личния имейл на г-н Константин Дичев. От придружаващия текст може да се възприеме, че това е реакция срещу започналия конструктивен диалог между нашата компания и други екологични организации от страната и реалната експертна работа по реализацията на значими екологични проекти, в които те участват активно, конструктивно и напълно доброволно и безвъзмездно като граждански застъпници и наблюдатели.
Дали г-н Дичев се дистанцира от започналия експертен дебат? Дали се опитва да неглижира усилията и отговорното поведение на други организации, институции и учени? Дали не става дума за причудлива форма на институционална "ревност", или пък за личностен стил, залагащ на агресивно, безплодно и голословно говорене, а не на реална работа с потенциал за реален принос?


Възразявайки принципно срещу начина, по който се разчита на евтина публична трибуна, все пак няма как да не обърнем внимание и да подминем с лека ръка крайно манипулативните внушения за "безнаказано замърсяване на околната среда през последните 20 години", "провеждан системен еко геноцид", "проектно нерешени въпроси", "неизпълнени хидроложки и инженер-геоложки мероприятия"... и т.н.
Разпознавайки псевдоекспертния стил и подхода на г-н Константин Дичев, който и друг път е тиражирал безотговорно лъжи за нашата компания и целия минерално-суровинен отрасъл на страната, се питаме дали всичко това не цели умишлено всяване на страх сред хората в региона и страната? Дали провокирането на неприязън към компанията и към бранша не е опит за прокарване на нечии нечисти икономически, политически, лични или други интереси? Съвсем друг въпрос е и по какъв начин г-н Дичев е бил излъчен или оторизиран да се изявява като говорител на "засегнато население"?


По повод въпросите, поставени в "жалбата", излагаме следните факти:
1. Относно опазването на водите в района
"Асарел-Медет"АД е една от малкото компании, където са изградени три пречиствателни станции - за руднични, дренажни и битови води. От това е видно, че не отговаря на истината твърдението, че "проектно не са решени въпросите на дренирането на дъждовните, технологичните и дори отпадните води в Комбината". Изглежда авторите на "жалбата" или са в дълбоко заблуждение, или умишлено целят нечие дълбоко заблуждение.
Реките Панова и Асарелска, притоци на река Банска Луда Яна, не замърсяват водния басейн, което е видно от системните наблюдения на изходните им за дружеството пунктове и публикувани резултати от страна на компетентните органи.
След приватизацията на "Асарел-Медет", за модернизация на производството са инвестирани над 500 милиона лева и са реализирани екопроекти за над 50 млн. лева, включително по Програма за отстраняване на стари екологични щети. За целия екип на компанията и дъщерните дружества - над 1 600 работници и специалисти, които не само работят, но и живеят тук със своите семейства, звучат обидно квалификации като "непрекъснато замърсяване".


2. Относно свободните интерпретации по въпроса за Окисно насипище
Пълна некомпетентност и голословие са твърденията, че на насипището за окисна руда на дружеството "не са изпълнени никакви хидрогеоложки и инженер-геоложки изолационни мероприятия".
По проект от 1999 г. на датската компания "Карл Бро Груп" на насипището са изградени три дълбочинни противофилтрационни завеси с дълбочина на сондажите до 35 метра. Не ни е известно на други места в страната да са били изпълнени такива надеждни инженерно-геоложки мероприятия - противофилтрационни завеси в петата на депа за минни отпадъци. Това е най-добрата практика, за да не се допуска дрениране на инфилтрат и замърсяване на почвите и реките. Факт, който се потвърждава и от системните замервания на изходните точки на реките от района на дружеството.
Насипищата на територията на компанията разполагат с План за управление на минни отпадъци, изготвен в съответствие с изискванията на гл.8 от Закон за подземните богатства, чл.22, в който е транспонирана Европейска Директива за управление на минни отпадъци.
В съответствие с чл.15 от Наредба за специфичните изисквания за управление на минните отпадъци са изградени всички необходими хидротехнически съоръжения - противофилтрационни завеси, баражи, канавки и отводнителни съоръжения.



3. Относно редица произволни трактовки за производствената дейност на компанията
Груба лъжа е, че се били изземвали руди с по-високо съдържание от проекта и се изхвърляли извънбалансови руди на окисния отвал за микробиологично излужване. Спрямо проекта няма увеличаване на обема на Окисно насипище и изменение на ъгъла на откосите, а устойчивостта се проверява периодично и е в съответствие с нормативните изисквания. Няма и не е имало регистрирани тежки промишлени аварии в дружеството в неговата история.
В резултат на стихийно природно бедствие - пороен дъжд през м. юни 2010 г. с интензитет 92 л/кв.м за по-малко 2 часа, за кратко време /няколко дни/ имаше частично отклонение от пределно допустимите норми в р. Асарелска.


4. Относно т.нар. "залпови изпускания"
Надяваме се, че ще се запитате дали не противоречи на здравия разум и дори на най-семплото експертно мнение констатация за "залпово изпускане на флотационен пулп и меден концентрат"?
В тази връзка категорично заявяваме, че няма и не е имало "залпови изпускания" на флотационен пулп и меден концентрат от Обогатителна фабрика в река Асарелска и в бившия микроязовир на АПК, както се твърди в "жалбата". Този т.нар. язовир, който изпълнява ролята на бараж на река Асарелска, е с вместимост 20 000 куб. м и при поройни дъждове в него се събира твърд отток от естествени ерозионни процеси, а компанията на добра воля периодично го почиства. Би могла и да не го прави!


5. Относно диалога с екологичните организации
На 25 февруари 2011 г. - по покана на нашето дружество, група представители на неправителствени екологични организации, придружавани от евродепутата г-н Михаил Тремопулос, посетиха "Асарел-Медет" АД.
Присъстващите, сред които и г-н Дичев, участваха в конструктивна работна среща и разгледаха всички предварително избрани от тях производствени и екологични обекти, а г-н Тремопулос сподели, че е впечатлен от екологичната култура на дружеството.
При това посещение бяха постигнати и следните договорености:
- Да се извършат независими изследвания в поречието на река Асарелска, с които да се установи дали се замърсява реката и необходимо ли е изграждане на допълнителни пречиствателни съоръжения. Независимо, че изследванията на изхода на дружеството системно са в нормативните граници, ръководството на компанията прие - съгласувано с екологичните организации - да финансира такъв проект през 2011 г. Изпълнението му е в ход.
- От страна на Българска минно-геоложка камара да се финансира проект за изследване на язовир "Тополница" в поречието на река Тополница /върху което нашата компания няма влияние/. Изпълнението му е в ход.
- Да се съгласува с екологичните организации списък на акредитираните лаборатории в страната, които да извършват вътрешнофирмения екологичен мониторинг, а при необходимост - да имат ролята на арбитраж. Изпълнено е.
- Последната договореност беше да се предостави на разположение на присъстващите представители на екоорганизации техническа документация на някои съоръжения, за които е бил проявен интерес от тяхна страна. Поради големия обем документация и фирмено ноу-хау сме уведомили интересуващите се, че по всяко време исканата от тях информация ще им бъде предоставена за разглеждане на място в дружеството ни.


6. Относно други произволни обобщения
Колкото до произволните твърдения в "жалбата" за "провеждания системен еко геноцид" и за това, че хората пиели и поливали със замърсени от дружеството води, те изцяло се разминават с факта, че досега в нито една проба /повтаряме: в нито една проба!/ на води от питейните кладенци или почвите на напояваните земи по поречието не са открити отклонения. И това може да се докаже от компетентните общински и областни органи и независими български и чуждестранни експерти.


И накрая - крайно време е г-н Дичев да разбере неколкократно обяснявания му факт, че Микробиологичната инсталация в нашата компания, чието спиране се иска, е изведена от експлоатация и е заменена с единствената в страната и най-модерна в Европа хидрометалургична инсталация за екстракция и електролиза на медни катоди от руднични води - инсталация, която официално беше открита през месец май от Министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов.

Що се отнася до извършването на независима експертна оценка на нашата работа и екологично състояние, то компетентните европейски и национални органи и експерти са винаги добре дошли в нашата компания - когато пожелаят!

"Асарел-Медет" АД е в режим на системен и динамичен диалог не само с институциите, но и с неправителствени и природозащитни организации, медии и граждани. Компанията не само не възразява, но и сама подкрепи независимата експертна оценка, защото дружеството е изключително заинтересовано от опазването на околната среда и устойчивото социално-икономическо развитие в региона. Именно поради това ръководството е уверено, че експертният диалог и с институциите, и с конструктивните неправителствени екологични организации ще продължи и ще има реален принос с реализацията на значими проекти! А в последните месеци диалогът между ръководството на дружеството и на Българска минно-геоложка камара и част от екологичните организации е повече от обнадеждаващ.

В заключение, предвид написаните абсолютни инсинуации и клевети по адрес на "Асарел-Медет" и манипулативни внушения по повод ръководството на компанията, Ви прилагаме:
- Представяне на "Асарел-Медет" АД
- Представяне на Изпълнителния директор на "Асарел-Медет" АД
Изложените в тях факти считаме за достатъчни, за да не се губи време или пилее обществена енергия, като се обръща повече внимание на подобни злонамерени клевети, като изложените в т.нар. "жалба". Считаме, че е крайно време г-н Дичев да разбере, че една лъжа, колкото и пъти да се повтори, няма да стане истина!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Un bastardo
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България и Войната в Украйна
Абитуриентски балове
Празник на розата 2024 в Казанлък
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: