ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
2 торби с фини прахови частици пред швейцарското посолство заради кариерата над Белащица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:21 / 10.07.2019Коментари (1)5250
Протестиращи от района на Белащица срещу замърсяването на въздуха от кариерата на швейцарската фирма "Холсим кариерни материали Пловдив" АД опитаха да връчат на представители на посолството на Швейцария у нас две торби с фини прахови частици, които се стелят над селата Марково, Белащица, Цар Калоян и Гълъбово, както и папка със сигнали до институциите заедно с публикации по проблема.

След неколкократни позвънявания на звънеца на посолството и около час протест пред него, от швейцарските дипломати никой не отвори вратата и не прие "подаръка", нито папката с документите. Папката с документите бе пусната в пощенската кутия на посолството, а двете торби с червени панделки и надпис "Произведено от Швейцария в България" бяха оставени пред външната врата на посолството.

Според Емил Георгиев, председател на ПК "Екогласност", това е безпрецедентна реакция на посолство. Той заяви, че същата папка ще бъде предоставена на премиера Бойко Борисов, а през септември ще има голям протест. Недоволните издигнаха лозунги "SOS за Западните Родопи", "Искаме чиста природа в България като в Швейцария", "Спрете геноцида на Холсим", "Стоп на концесията Белащица", "Стоп на кариерата".

"От една година водим битка с швейцарската фирма "Холсим", която добива скални материали в района на Белащица. От една година ние изпращаме сигнали до всички институции. Тази кариера нарушава българското законодателство. В известни места концесионната площ излиза извън тази територия, т.е. извършва незаконен добив и краде българско природно богатство. За съжаление отговориха само от Министерство на енергетиката и прави чест на министър Теменужка Петкова, че наложи санкция в размер на 50 000 лева на фирмата, което потвърди и нашето твърдение, че там се извършва незаконен добив. Ние имахме преди време среща и с посланичката на швейцарското посолство г-жа Коен, за съжаление тя се държа с нас много надменно и не прие нито един от аргументите, които ние представихме", заяви Емил Георгиев. 

Председателят на "Екогласност" съобщи, че носят "подаръци" за посланичката и това е прахът, който се стели над района Марково, Белащица, Цар Калоян, Гълъбово. "Този прах стига и до Пловдив, най-вече до кв. "Тракия". Не ние, а лекари потвърждават, че там има много белодробни заболявания. Ние си задаваме въпроса, а какво би се случило с българска фирма, ако тя има дейност на територията на Швейцария, която нарушава правата, застрашава здравето на хората. Със сигурност тя ще бъде отстранена за дни от добива или въобще от дейността на Швейцария", заяви Георгиев. 

Той допълни, че носят и папка с всички писма, които вчера са изпратили до институциите.

"Изпратихме писма отново до Министерство на енергетиката, Министерство на околната среда и водите, ДАНС, НАП, до окръжния прокурор на Пловдив. Надявам се от Министерство на околната среда, ДАНС, НАП и прокуратурата да се задействат, защото досега са абсолютно пасивни към нашите сигнали. Сезирахме НАП, защото се извършва незаконен добив и трябва да се проследи какви количества са изнесените материали. Тук сме приложили и всички журналистически материали по темата. Ще поискаме среща и с министър-председателя и ако не се вземат предвид нашите искания, ние ще стигнем и до Брюксел, закани се Георгиев. 

Георгиев припомни отново, че концесията е от 2000 година и тя е разписана тогава от министър-председателя Иван Костов за период от 20 години. Тази фирма не стига, че не уважава природата, ами сега с цялото си нахалство иска концесия за още 50 декара в района на историческия връх Цар Калоян. Ако се разреши тази нова концесия, това означава, че върхът ще изчезне от земята. В момента се извършва доклад за оценка на въздействието на околната среда. Ние имаме технически средства, вчера сме пуснали нов дрон, който на практика засече как се извършва незаконен добив. 

Според Георгиев, швейцарската компания унищожава около 200 декара концесионна площ, като в региона се превишава нормата на запрашеност на въздуха с фини прахови частици. Има статистика, която показва, че от 2001 г. над 10 пъти са се увеличи белодробните заболявания в района, особено при малките деца. Освен това в близките населени места има и много напукани къщи в резултат на взривовете.

Георгиев настоява в полза на държавата да се отнеме цялата техника на фирмата, която извършва незаконния добив. Той намекна и че вероятно от Министерство на околната среда и водите над фирмата има разперен "чадър". Председателят на "Екогласност" посочи към протестиращите и каза, че тези хора искат само чиста природа и нищо друго, пише "Дир.бг".


Още по темата: общо новини по темата: 126
19.02.2024 »
26.12.2023 »
31.05.2023 »
26.04.2023 »
12.04.2023 »
14.02.2023 »
предишна страница [ 1/21 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
И КЦМ трябва да бъде закрит да последва съдбата на ОЦК в Кърджали. Вече няма дефицит на работни места има дефицит на работна ръка. В района има много фабрики с екологично произвоство с дефицит на работници. КЦМ лобито е много мощно, филтърчета, горички, еко пътечки, пръскат стъклени огърлици на туземците (райата). Трябва в независима лаборатория да се направи кръвeн анализ на децата в района. По официални данни от 2010г. Според разпространени резултати от тестове за съдържание на тежки метали в кръвта на деца до 14-годишна възраст от селища на различно отстояние от КЦМ са установени различни наднормени стойности. С над допустимото олово са 38,78% от децата в Асеновград, 48,58% в Брестник, 25% в Горни Воден, 10% в пловдивския район "Тракия", 35,71% в Крумово, 44,69% в Куклен. 84,25% от асеновградските деца са с наднормени стойности на кадмий в кръвта, 100 е процентът в Брестник, а 95% в "Тракия". Значително над допустимото е и съдържанието на мед и цинк. Тъй като изследването било правено през 2000 г., "Еко Пловдив" и "България без цианиди" настояват КЦМ да направи ново изследване, за да докаже, че последвалата модернизация на комбината е променила картинката.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: