ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зъболекарка от Пловдив превърна кабинета си в работилница за здравословно хранене за деца
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:57 / 25.05.2019Коментари (1)7849
©
Пловдивски зъболекар стана доброволец в кампания на известния британски готвач Джейми Оливър. Идеята на инициативата е да научи децата сами да си приготвят здравословна храна, с която да заменят вредните закуски.

Доктор Мариана Александрова е от Пловдив. Превърнала е стоматологичния си кабинет в работилница, в която заедно с 15 деца приготвят ястия от зеленчуци и плодове. Рецептите са одобрени лично от известния английски кулинар, ресторантьор и автор на готварски книги Джейми Оливър, съобщава Нова тв.

Мотивът й да обучава непознати деца да приготвят здравословна храна е личен. "Провокира ме това, че аз съм майка на три деца, подрастващи, и самата аз като родител, виждам децата колко лошо се хранят, включително и моите. Въпреки че аз обучавам чуждите деца как трябва да се хранят, каква орална хигиена трябва да спазват, моите деца също имат  големи пропуски. Трудно се преборвам с боклучавите храни, трудно се преборвам с бързите въглехидрати, с шоколадите", казва стоматологът Мариана Александрова.

За да научи децата кои са полезните храни, отделя от бюджета си по 40 лева на седмица, за да закупи необходимите зеленчуци и плодове. "Нещо, което се старая е плодовете и зеленчуците да бъдат пресни, много добре изглеждащи. Купувам ги буквално минути преди занятието. Искам да ги науча да ядат естествена храна. Храната, която  се произвежда в нашата държава, в нашата родина, в нашите георграфски ширини, защото учените са доказали, че храната, която човек яде в нашите ширини, там където е роден е най-полезна, най-добре усвоима за човешкия индивид", коментира още Александрова.

Не само, че по този начин се развива детската фантазия, но и подрастващите като Анатолий вече знаят кои са вредните и кои са полезните храни.

"Плодове и зеленчуци и също и млечни продукти, също и зърнени са полезни. Вредни са чипсовете, кроасаните...", казва 7-годишният Анатолий Христозов.

На въпрос дали често посяга към вредните храни, той отговаря: "Мммм, горе-долу. Горе-долу значи и да, и не. Е понякога, де. Имам един съученик, който е 50 килограма, но вече слава Богу ги е свали. Затова и аз много се притеснявам, защото съм вдигнал. И затова реших да ям повече плодове и зеленчуци. Дебелеенето е болест вече".

Проучвания доказват, че приемът на вредни храни при децата от 4-6 пъти седмично води до проблеми в концентрацията и понижени резултати по математика и литература в училище, сравнено с децата, които не ядат толкова често такава храна. Препоръчителният прием на плодове и зеленчуци за децата е между 300-400 г. дневно в зависимост от възрастта. Те са необходими за правилния растеж и развитие, за профилактика от заболявания и укрепване на имунната система. "Прави впечатление, че има страшно голям брой затлъстели деца. Връщайки се назад във времето, когато аз съм била дете, преди 30-години, по снимки черно-бели, които съм гледала почти не се вижда дете, което да е пълно, а камо ли с наднормено тегло", посочва Мариана Александрова.

Статистиката поставя България в челните места на класацията по затлъстяване при децата в Европа, като за последните 15 години процентът на затлъстели деца е скочил двойно.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Похвална инициатива, но някой прави ли си труда да провери зеленчуците с какво са бъкани?!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: