ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Златен ключ" - Пловдив 2020: Френски шансони, настроение и много талант
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:55 / 14.07.2020Коментари (0)3355
На 13 юли започна 17-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2020. Поради противоепидемичната обстановка, събитието тази година се провежда на южната тераса на ДК "Борис Христов".

В духа на създадената традиция, водещи на първия концерт бяха Теофана Брадинска, директор на Алианс Франсез в Пловдив и Владислав Севов. "Всяко зло за добро“- така определи ситуацията Фани Брадинска, която сподели, че традиционните дати на фестивала се преместиха, но така пък той ще съвпадне с Националния празник на Франция, когато е втората вечер от "Златен ключ“. Тя изказа огромни благодарности към екипа на Дома на културата "Борис Христов“, на многобройните партньори и спомоществователи и най-вече на Община Пловдив, която неотменно застава зад всяко издание на фестивала.

Сред гостите на откриването бяха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Eргани, ректорът на Медицински университет – Пловдив проф.д-р Мариана Мурджева, Севдалин Божиков и много приятели и почитатели на френските шансони.

17-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2020 бе открито от заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, който приветства участниците и гостите от името на Кмета на Пловдив Здравко Димитров и благодари на Алианс Франсез България, на основателя на фестивала г-н Бернар Руо, на Теофана Брадинска за всичко, което правят за промотирането на Пловдив във Франция и по света.

"Продължавайте със същия ентусиазъм и упоритост да изпълнявате и тази толкова важна мисия – да възпитавате младите хора в любов към музиката, да разширявате мирогледа им за света и да пренасяте красотата и богатството на френската култура“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

В откриващата вечер на "Златен ключ" 2020 участваха лауреати от предишни години, както и млади певци, току-що изкушени от шансона от школата за таланти "Арт Войс Център“ с ръководител Руми Иванова. Тази година фестивалът привлече и впечатляващи гости - младият звезден дует от Франция Jessandwest – близнаците Джес и Усли, лауреати на супер популярното във Франция песенно риалити Graines de talents.

Първата вечер започна традиционно с химна на фестивала Champs Elysees в изпълнение на Jessandwest и пловдивчанката, също печелила престижни песенни конкурси у нас и по света, лауреат и на нашия фестивал – Ивана Муцкова.

Цяла група талантливи изпълнители от прочутия вече "Арт Войс център“ на Руми Иванова пяха на френски. Първата песен бе "Последен танц“ (Dernière Danse). Това е хитът, с който нашумя съвременната френска звезда Индила. Песента бе изпълнена 10-годишната Виктория Илиева.

Следващата песен La vie en rose –емблема на Едит Пиаф, но и въобще на шансона, на Франция, на любовта, хит с безброй интерпретации, бе представена с нов аранжимент на Руми Иванова и изпълнена от нейната тринайсетгодишна възпитаничка Аглея Канева, на 13 г.

Още една песен – визитка " La bohème“ на Азнавур - спомен за златните времена на Монмартр със съвременни музикални краски, добавени от Руми Иванова, публиката чу в изпълнение на Кристиян Павлов, на 15 г.

Позната и награждавана в предишни издания на "Златен ключ“ Надежда Димова изпълни песента на Lara Fabian- « J’y crois encore » и "Простете ми тази детска прищявка!“ ( Pardonne-moi ce caprice d’enfant) - любимата песен на Мирей Матийо.

Още едно от дарованията на Арт войс център Ива Ичевска, носителка на дълга поредица конкурсни отличия, както от престижни национални фестивали, така и от конкурси във Франция, Германия, Нидерландия, Великобритания, Русия, Съединените щати изпя песните Une vie d’amour" – Aznavour и Je me souviens.

Още една позната на фестивала изпълнителка, която спечели Голямата награда през 2016 година и от тогава гостува на всяко издание Марина Спасова изпя 2 любими свои песни - “La vie en rose" на Edith Piaff и " On ira » на Заз.

Една от фестивалните фаворитки в поредица от издания Ивана Муцкова , лауреат на много международни конкурси, която стана национално популярна и с успеха си в телевизионното риалити "Гласът на България“ изненада и просълзи публиката с две свои великолепни изпълнения.

От няколко издания фестивалът "Златен ключ“ няма конкурсен характер и не се връчват отличия, но в края на първата вечер всички участници бяха удостоени с почетни дипломи, като веществен спомен от участието си в 17-ия "Златен ключ“.

Концертът завърши с изпълнение на гостите от Франция, дуетът Jessandwest., които тази вечер точно в Деня на Бастилията, Национален празник на Франция ще изнесат гала-рецитал на същото място – южната тераса на ДК "Борис Христов“. Началото отново е в 19 часа при спазване на всички противоепидемични мерки и отстояние от 1.5 метра на столчетата за сядане.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Отварят за посетители сграда "Ирини"
Строеж на AM "Русе-Велико Търново"
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1525) 16%
Спас Гърневски (1333) 14%
Д-р Иван Чомаков (902) 10%
Славчо Атанасов (2448) 26%
Иван Тотев (2425) 26%
Здравко Димитров (819) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: