ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зико: Длъжен съм да се съобразя за доброто на Пловдив, всички проекти трябва да бъдат завършени
Автор: Диана Бикова 18:29 / 22.01.2020Коментари (17)12804
© Plovdiv24.bg
Репортер на Plovdiv24.bg разговаря с кмета Здравко Димитров по актуални теми за града. 

- Доволен ли сте от общественото обсъждане на проектобюджета?

- За мен, обсъждането мина нормално. Колегите изложиха своите виждания. Имаше представители на политически партии, които изразиха доста сериозни виждания относно финансирането – 8 милиона, 2 пъти по 3 милиона и т.н. Нито един не се изказа така: "Дайте ми 1 милион, аз ще участвам в европроекти и ще докарам 2 милиона“. Защото оттук нататък новият програмен период е съфинансиране. Аз мисля, че трябва да се замислят и да вървят в тази посока, не само да искаме пари от бюджета на общината, а тези пари да донесат нови пари. Това вече наистина си заслужава да го чуя отдолу. За съжаление, чух доста хубави неща, но и доста неща, които са в сферата на фантазиите.

- Проектобюджетът предстои да се разглежда в постоянните комисии в ОбС . Очаквате ли корекции и в каква посока? Ще се вземат ли под внимание "външните“ предложения и под каква форма?

- На всичко градивно и добро ще му бъде обърнато внимание. Сигурен съм, че ще има промени, което е в рамките на допустимото. Ще включим "Даме Груев“, което е наложително за район "Южен“. По настояване на една партия е, но проблемите са едни и същи, всички ги говорехме преди изборите. Казах го и предизборно, и сега го твърдя: най-доброто от всички послания, които излъчихме предизборно, аз съм длъжен да се съобразя и за доброто на Пловдив да бъдат завършени, започнати. Това са улици, ремонти. Например, "Модър-Царевец“ - всички го говорят. В момента се актуализира проекта и мисля, че може да се проведе конкурс и да стартира до края на годината или в началото на следващата.

- Разбирам, че проектът "Модър-Царевец“ е един от приоритетните обекти, по които ще се работи, евентуално.

- Да, но не само по него ще се работи. Дали сме възможност на районните кметове да работят вътре, във вътрешнокварталните улици, тротоари, детски площадки ... Те имаха искания, дадохме им пари, осигурихме финансиране.

 - Отворихте темата за районните кметове... Миналата седмица в интервю за Plovdiv24.bg вашият предшественик и съпартиец Иван Тотев каза, че "чрез бюджета прозира политика на централизиране с намаляване на средствата и делегираните отговорности на районните кметове“. Основателно ли е това твърдение?

- Не. Аз си направих труда да извадя справката. Те са получавали доста по-малко пари. Само това ще отговоря.

- С какви средства ще разполагат районните кметове?

- 300 000 лева за капиталови разходи. Ще могат да бъдат изразходвани където те преценят, където има нужда. Може би за детски площадки, тротоари, дупки по пътната настилка. Това не значи, че няма да има други пари за тях. Ще има големи проекти, където също могат да минат през районните кметове. Всичко направено в района, остава в града.

- Капиталовата програма е в размер на 85 милиона. За какво ще стигнат тези пари?

- Тези пари няма да стигнат за много неща. Насочени са, също и според вижданията на районните кметове, и на заместник-кметовете, като се съобразяваме с нуждите. Има приоритети, има и неща, които могат да изчакат. Има започнати неща, които трябва да се платят.

- Не е голяма сума – това казвате?

- Да, не е голяма сума. Недостатъчна е.

- Защо е нужно обособяване на големите инфраструктурни проекти на Пловдив в отделен пакет, в очакване на заем от ЕИБ?

- Това е изискване на банката – да бъдат по-окрупнени, да бъдат обединени. Например – два обекта по 10 милиона. Няма да ми омръзне да повтарям – това е кредитна линия. Таванът е 120 милиона, но това не значи, че ще се теглят 120 млн. Може да са 20, 30 или 40. Това ще го преценим, когато има готови проекти. Има и нещо друго. Новият програмен период е със съфинансиране. Това означава, че ако вземем 20 милиона и участваме по европроекти, те ще донесат още 20 милиона от Европа. Нека сами да си направят гражданите сметката дали ги искаме или не ги искаме, за да се случи нещо в града и то в кратки срокове.

- Освен кредитната линия от ЕИБ, какви други финансови инструменти предлага да се ползват вашият заместник по икономическите въпроси?

- Има намерение да емитираме общински облигации, но предстои да се обсъжда тази идея. Дал съм му възможност да мисли, да намери финансов инструмент, с който общината по-спокойно да поеме нуждите си. Парите винаги няма да стигнат, но трябва да има някакво спокойствие, не може постоянно да има недостиг.

Работим много и по европроекти. Има два отдела, които да подготвят проекти за новия програмен период. В него ще се дават пари за общини, които са свързани, например Пловдив и "Марица“. Там може и ще участваме за "Голямоконарско шосе“. Така няма да се натовари бюджета и няма да теглим заем за него, затова и никъде не съм го казал. Поставих задача и за Околовръстното. То е част от републиканската пътна мрежа. Ако може да се прехвърли на Община Пловдив, тогава става между общините Пловдив и "Родопи“ и ще кандидатстваме и за него. Това са неща като текущи задачи поставени и, дай Боже, да се реализират.

- Какъв е План Б, ако общинските съветници в крайна сметка не подкрепят кредита от ЕИБ или някакъв друг дългосрочен заем?

- Ще искам поименно гласуване и ще видим кои са хората, които не искат Пловдив да се развива. Друго какво мога да направя? Някой каза: "Ще го изплащат нашите внуци“. Да, но сега ще ги направим тези инфраструктурни проекти и ще ги използват всички, защото те ще бъдат за града. Градът се задъхва, системата вече не отговаря на натоварването.

- Има ли възможност тази година, 2020 г., да не се разчита на заем, общината да работи със собствени средства и ,след като се преценят всички възможности, тогава да се реагира?

- Разбира се, че има. Този заем най-малкото до 6 месеца няма да бъде теглен. Освен това нямаме толкова проекти. Сега, ако някой ни даде 120 милиона, няма къде да ги вложим. Това е горната граница, ние нямаме капацитета да усвоим 120 милиона, нямаме толкова проекти.

- Г-н кмете, темата за водата е много актуална напоследък, по разбираеми причини. В Пловдив говорим за Воден проект повече от 10 години. Ще имаме ли щастието най-накрая да го стартираме? Кога и какво точно ще се прави?

- Ще стартира м. март с вътрешнокварталните улички в "Северен“ с подмяна на канализация и водопровод. Пречиствателна станция за 70 милиона, която в момента се обжалва, но веднага след това ще бъде подписан договора. И подмяна на двойния колектор, който е за 17 млн., който го спрях, защото щеше да натовари бюджета – беше около 28 милиона. Това са нещата, които сме длъжни да стартираме. Два пъти мисля, че се провалиха, изпуснем ли и тоя период, тези пари ще се загубят. Да не забравим, мисля че сега е времето, проекта "Въча“. Виждате как се отразява на Перник безводието. Ние черпим вода с помпи и непрекъснато се намалява водния хоризонт. Мисля, че сега е времето за него.

- Имаме ли проектна готовност? Какво правим там?

- В момента върви предпроектно проучване. След като се завърши, ще се обявят процедурите за обществените поръчки. Аз съм оптимист. Трябва да го направим този проект, длъжни сме. Това е чиста питейна вода от Родопите за Пловдив. Водата ще идва по гравитачен път, което означава, че няма да се оскъпява, защото сега ВиК е един от най-големите платци на EVN. Всъщност ние плащаме тази услуга. Може да се произвежда и електричество, понеже водата идва по гравитачен път .

- Какви други проекти ще се реализират в капиталовата програма?

- Трябва да направим уличното осветление на моста на Адата. Кръговото на Асеновградско шосе е пред завършване, там също трябва осветление. Трябва да се продължи проектирането, защото нямаме пълен проект, на "Марица север“, да стане както "Марица юг“ скоростна отсечка. Възложил съм проектиране варианти за преминаване на две нива до Водната палата. Пробива под гарата и оттам – пътната връзка "Бетонен мост“. Аз съм "за“ запазване на тази връзка, дори да има пробив под гарата.

- Друг голям проект, по който скоро предстои да започне работа, е обновяването в кв. "Гладно поле“, където финансирането е по ОП "Региони в растеж“.

- Този проект го спасихме в последния момент. Той е за "Гладно поле“ и две детски градини - "Каменица“ и в р-н "Южен“. Този район има перспектива.

- Провеждани ли са разговори с МО за безвъзмездно или възмездно предоставяне на тези терени на общината?

- Аз не съм провеждал такива разговори. Министерство на отбраната продават, те не подаряват.

- Обявихте, че ще се търси възможност за нова сграда на община Пловдив, заради тъмното минало на зданието на "Ст. Стамболов“1. Личното ви виждане къде трябва да бъде тя?

- Тука е невъзможно да се работи, тази сграда е на 100 години. За съжаление няма подходящ терен в центъра. Беше възможно на Сточна гара, онзи терен от 60 декара, но той беше продаден. В суперцентъра няма подходящо място, а и тука е голям проблем с паркирането. Това е сериозна тема, в близките години трябва да поработим, за да имаме една хубава, голяма сграда. Вече как ще бъде финансирана – дали чрез обезщетение или чрез публично-частно партньорство или общината сама ще си финансира, това пак ще се решава. Проблемът на кметството в "Северен“ също трябва да реши, знаете, те са в едни бараки, и за тях трябва да се помисли.

- По закон, в 3-месечен срок от встъпването в длъжност новият кмет трябва да представи управленската си програма за 4-годишния си мандат. Кога ще е готова вашата? Какви ще са акцентите в нея?

- Управленската програма е почти готова. Акцентът в нея е инфраструктурата. За пръв път от 35-40 в Пловдив ще се строят две нови училища. В бюджета отделихме пари за проектиране. Имам идея Математическата да бъде до Английската и Руската и, като се построи, там ще стане един кампус. Друг важен проект е изграждането на нов мост над река Марица.

- Да кажем няколко думи и за спорта...

- Ще направим така, че зала "Колодрума“ да заработи, защото виждам че трудно се случват там нещата. Трябва да олекотим максимално издръжката.

- Какво ще правим със стадион "Пловдив“, мъката на пловдивчани?

- Тя е и моя мъка, аз там съм израснал... Трябва да се започне от някъде, но с тези приходи в бюджета – ще изчака малко.



Още по темата: общо новини по темата: 79
22.10.2020 »
22.10.2020 »
08.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
07.10.2020 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Здравко, освободи Пловдив и града ни от присъствието си! Ти ставаш само за цирка!
+2
 
 
Да се направи една публична анкета, която не може да се манипулира. Да гласуват всички: 1 - За стадион Пловдив, 2- За стадиони на Ботев и Локомотив. Да гласуват всички от целия град и региона !
+3
 
 
Стадион Пловдив !!!!!. 5 кмета се израдиха през годините да го правят. Вместо да направят голям стадион, Пловдив ще стане притегателен център за южна и не само България. Мачове, концерти, представления. Вместо това ще правят стадини на парче. На Ботев, след това на Локомотив. Ами направете нещо голямо и значимо в центъра на България !!!
+2
 
 
Зоологическата градина си остава паметник?
+3
 
 
Кмете защо бюджета на Пловдив е намален с 30млн.На Варна и Бургас е обратното.Дотук казаното всичко е проект.Недовършеното стои и чака.За Ст Пловдив пак няма пари а Колодрума стои като статуя .Д.Груев да не стане като Северен.Защо не конфискувате хотела на цар Киро и като Източен си направете община без пари.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 23.01.2020 г.
+4
 
 
Значи според новото ни кметче излиза че стадион "Пловдив" трябва да се остави ей така настрани и спешно да почне да се прави ново кметство. Ново градско кметство и ново кметство за "Северен"?!?!?! Тия дето го избрахте тоя главанак за кмет, не ви ли е яд вече за избора ви? Гледам, че даже и герберастките тролчета тип филипсбуша си мълчат.
+2
 
 
Пинокио, мини през някоя работилница, че носът ти започва да се изкривява от лъжи. Питай също дъроделеца-с помощта на дрелка, поне малко мозък да добави в дървената кратуна!
+3
 
 
Този не става трябваше някой от другите без пумияра слафчу
-2
 
 
crock hunter...реве за стадиона им.След 7 Мин влиза Мильо да дриска.След 6 Мин.Господин Пенчев влиза да дриска и той.След 9 Мин Полковник Ставрев и той по реда си. Много ми е любопитно вие на опашка ли сте или ви пускат ,като тролейчета по график ? Ама много зор,много рев бе...ще вземете някой язви да си образувате,славчови дрисльовци.
+6
 
 
Тва, колкото е дълго, толкоз е и тъпо. Какво добро за Пловдив носиш ти, бе, след като замразяваш всички проекти, пари за тях няма. Нали уж беше нагъсто с Бойко, къде са парите за града, а? Скункс миризлив и лъжлив. Клоун. Още девет заместници да си назначиш, пак ти е мека пи*ката, щото нямаш качества, мой човек. Липсва ти капацитет, колкото направи като областен управител, толкова и като кмет ще направиш. Статист от масовката!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: