ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Жители на Пловдив скочиха срещу асфалт, обясниха им какво се прави
Автор: Диана Бикова 08:51 / 08.03.2023Коментари (1)5844
© Google
Живущи в два съседни блока на улица "Капитан Райчо" изпратиха до Plovdiv24.bg сигнал за незаконно, според тях, строителство на паркинг в междублоково пространство. Ето какво пише в писмото:

"Уважаеми госпожи и господа, обръщаме се към Вас с апел за извършване на журналистическо разследване на извършващото се в междублоковото пространство на адреси ул. "Кап. Райчо" № 55-59 и № 61-65 незаконно строителство. Извършва се незаконно строителство на паркинг, който унищожи:

- детска площадка около 200 кв. м с кътове за отдих е 11 броя пейки /катерушките и

люлките бяха премахнати месец по-рано под предлог, че е паднало дете/;

- градинки до детската площадка и от страна на ул. "Кан. Райчо" - 200 кв. м;

- стесни се тротоарът с близо 70 см от страна на входовете с № 55-59.

В момент, когато говорим за опазване на зелените площи и дървета в централните градски части и когато уж се изпълняват европейските директиви в тази посока, се извършва унищожаване на дървесна растителност и градинките в междублоковото пространство в жилищен квартал между блокове на ул. "Кап. Райчо" № 55, 57, 59 и № 61-65. Унищожиха се дръвчета, които бяха посадени от нас - собствениците на жилища на цитираните адреси.

Под предлог за преасфалтиране на паркинга, видно от уведомление, закачено на входовете и на стволовете на дърветата се извършва ново строителство. Площта на съществуващия паркинг беше приблизително 280 кв. м, а сега площта на този който се изгражда е над 900 кв. м, или повече от три пъти по-голям. Настилката на стария паркинг беше с бетонови плочи /всички до една бяха здрави и добре наредени/.

Сега се подготвя полагането на любимата в последно време асфалтова настлка. Премахнаха се толкова павета в града, които бяха емблемата на Пловдив, за да се полага навсякъде асфалт. Ако все още съществуват някъде на склад поне да ги ползват за тези паркинги.

Не се изгражда нова отводнителна система на паркинга. Използва се старата, която е невъзможно да поеме дъждовните количества при новата му площ.

Осъществяваният строеж не е нито ремонт, нито преасфалтиране, а строеж от Пета категория, съгласно Закона за устройство на територията и Наредба № 1 за номенклатурата на видовете строежи.

Не е ясно има ли одобрена проектна документация за строежа, има ли издадено строително разрешение, което да е влезнало в сила, кой изпълнява строителния надзор по временна строителството. На строежа липса информационна табела.

Добрите европейски практики показват точно обратното — изваждане на автомобилния поток и паркинги от централните части на големите градове. Пловдив е най-старият град в Европа. Достъпът до центъра следва да се осъществява пеша. Или новият "елит" не може да ходи пеша и непременно трябва да спре на 2 метра от ресторанта или магазина с автомобил.

И чий проблем се решава по този начин? В имот, който е отреден за сградите в него, с платена от собствениците на жилища в същия този имот вертикална планировка и озеленяване, се прави така, че новият "елит" се настанява в имота, а ние няма къде да паркираме. Или както се казва в една хубава българска поговорка "прехвърляме проблема от болната глава на здравата". И кметът на район "Централен" с клиентелизмът си живее с мисълта за добре свършена работа.

Сега безумно се харчат общински средства, които след време ще са многократно повече за възстановяване на всички нанесени щети от действията на сегашната администрация.".

Всички действия на районната администрация са съгласувани с домоуправителите на блоковете, с които поддържаме добра комуникация, коментира кметът на район "Централен" Георги Стаменов. Още миналата година е премахнато старото съоръжение за игра и предстои да се монтират нови съоръжения, отговарящи на Наредба 2 за безопасни детски площадки.

"Тази зона е поредната в района, в която ще има нова детска площадка и разширение на зоната за паркиране. Паркингът бе асфалтиран миналия четвъртък и разширението е направено. Предстои и на ул. "Трапезица" да се изгради зона за паркиране" - обясни районният кмет.

Детската площадка ще е с габарит 13 на 9.5 метра и бетоновият фундамент за нея се подготвя. Ще има противоударна настилка и ще се монтират четири различни съоръжения за деца до 12 години. 

Самият паркинг по проект е с 45 места, три от които за хора с увреждания. Предвижда се да се монтира LED осветление на цялото пространство, а също и да се подменят тротоарните настилки. 

Обновяването на зоната е част от дългосрочната стратегия на администрацията на "Централен" за облагородяване на междублоковите пространства в района, каза кметът Георги Стаменов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
браво, жоре! лей асфалта! мани ги тея лелки дето мрънкат за площадки и градинки. да копат градината на село, тука е бетон!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1549) 16%
Спас Гърневски (1349) 14%
Д-р Иван Чомаков (919) 10%
Славчо Атанасов (2491) 26%
Иван Тотев (2465) 26%
Здравко Димитров (838) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: