ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Жилищата в Пловдив най-достъпни в Източна Европа, за 7,5 години двама души придобиват имот
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:41 / 07.02.2024Коментари (3)10870
©
Според експертите по недвижими имоти предстои добра година за пазара на жилища. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените за продължи и през новата година. 

Въпреки спадовете на сделките ръстът на цените на жилищата продължава заради намалените обеми започнато ново строителство, свитото вторично предлагане, което не дава възможност да хората да намерят своето предпочитано жилище достатъчно бързо, смята експертът.

Същевременно експертът Добромир Ганев заяви в интервю за БТА, че няма основание да се твърди, че има балон на пазара.

"Подобни твърдения чуваме периодично от 2012 г. насам", допълни той.

По думите му България не е лидер в ръстовете на цените на имоти в Европа, нито пък е най-зле по отношение на достъпността до жилища. Напротив – България е на второ място в ЕС след Румъния по най-достъпни жилища, каза експертът, позовавайки се на данни на ОИСР. По отношение на доходността от наеми също не сме на челни позиции, но не сме и на последните места, като за България тя достига до 3-4 процента, а лидери са София и Пловдив. По последни данни българският наемен пазар сред 40 държави – ЕС и още Исландия, Израел, Швейцария и други, се намира в средата на класацията по темпове на растеж. 

"По различни оценки жилищата в България не са надценени и по различни международни данни страната ни е в топ 5 по достъпност на жилищата в Източна Европа, като най-достъпен е Пловдив, следван от Бургас, Варна и София. Пловдив се намира в топ 20 по достъпност в цяла Европа, в топ 30 са София, Варна и Бургас", каза Ганев.

В България обичайно достъпността се разглежда през съотношението на наемите към цените на имотите, което е доходност, отбеляза експертът и напомни, че достъпността се разглежда през доходите на населението. По този начин достъпността на имотите през доходите за Пловдив е седем години и половина. За този период двама души придобиват жилище, след като отделят сумите за месечните си разходи.

Миналата година пазарът на недвижими имоти в страната приключи с 215 500 сделки за цялата страна или спад от 13 на сто спрямо предходната година. Това е по-малко от 2022 г. и 2021 г., но със сигурност е повече от предходните години, като се започне от 2008 г., коментира експертът. В този смисъл изминалата година може да се характеризира като година на силен пазар на недвижими имоти въпреки постоянното отчитане на спадове през отделните периоди.

По пазари: в София сделките са 32 000, което е спад от 6 на сто, Пловдив – 15 800 (10 на сто спад), Варна – 14 120 (13 на сто спад), и Бургас – 7200 (13 на сто спад). На друг голям пазар, какъвто е Несебър, сключените сделки са 8350, а спадът е 16 на сто. 

Зелените ипотеки, при които получаваме преференция, ако купим имот с висока енергийна ефективност, все повече ще набират популярност в България, смята експертът. Ганев подчерта, че зелената сделка и всичко, свързано с процеса на декарбонизация, със сигурност ще се отразят върху пазара на недвижими имоти. Европейските изисквания до 2030 г. новите жилищни сгради да са с нулеви емисии и да имат или да са свързани с източници на зелена енергия, ще са сред причините за евентуалното увеличение на себестойността на строителството, смята експертът.

По отношение на банките Ганев посочи, че все повече финансови институции в Европа толерират строителството на енергоефективни бизнес сгради, офис и търговски площи и прогнозира, че и този процес ще се активизира в България чрез предлагането на по-атрактивни условия за кредитиране. Причината е, че чрез намалените разходи при подобни сгради се редуцират и рисковете по подобни заеми и това означава, че лихвите би трябвало да бъдат по-ниски, допълни експертът.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на factotum_1967
премахни филтъра

на 07.02.2024 г.
0
 
 
Чакайте цените да паднат...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: