ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зелената история на Пловдив
Автор: Мариана Панчева 15:14 / 02.04.2016Коментари (1)4604
© Plovdiv24.bg
От 4 до 9 април Пловдив ще отбележи Седмицата на гората. Честванията са под егидата на кмета Иван Тотев, програмата е богата и наситена с информационни кампании и акции по залесяване. 

В тази връзка Plovdiv24.bg представя историята на залесяването на Пловдив, разказана от Регионалната дирекция по горите - Пловдив. 

"Преди повече от 100 години прочутите Пловдивски тепета нямат нищо общо със сегашния си вид, в по-голямата си част били голи. Най-посещаваното от всички било "Бунарджика", само защото в северната му ниска част имало подивяла растителност. По думите на големия пловдивски летописец, описал етнографски и литературно Пловдив в края на 19 и началото на 20 век - Никола Алваджиев, тази зеленина, привличаща хората "представлявала смесица от дървета, цветя и бурени". Но останалата част от Бунарджика, както и другите тепета били обезлесени.

През 1880 година княз Алеко Богориди - управителят на Източна Румелия, кани прочутия швейцарец градинар Люсиен Шевалас. Още с пристигането си Шевалас започва изграждането на първата градина между сегашния площад "Съединение" и река Марица - наречена Княжеската градина, която за съжаление днес не съществува. 

По онова време Пловдив бил, както пише в своите мемоари д-р Никола Генадиев "един прашен, горещ и гол град", без зеленина и каквито и да е обществени градини, околностите пък изобилствали от блата. 

Тъй като швейцарският градинар дошъл с богат опит, по негово предложение градската управа осъществила първите залесявания с дъбов жълъд - на 6 септември 1881 година по голите хълмове на Бунарджика и Сахат тепе. 

След 5 години - 1886 година, когато влиза в сила първият регулационен план на Йосиф Шнитер се поставят и основите на зелената система на града. В плана на хълмовете се отрежда важна екологична роля - резервирани са за залесяване. На следващата година по инициатива на Христо Г. Данов започва залесяването на Сахат тепе (по късно преименувано на Данов хълм), както и с указ Пловдивската община възлага на Шевалас главния 
надзор на градините. Пак през същата година западно от града - в района на Сточна гара, Шевалас създава Пепиниера - общински разсадник, от който - освен за тепетата, Цар-Симеоновата градина и града, посадъчен материал е доставян за дворцовите паркове Евксиноград и Кричим, както и за редица други български градове. През 1901 година пък са засадени чинарите по ул. "Иван Вазов". 

Следва период, през който по политически причини паркоустройството е в застой, а на тепетата се гледа само като на източник на материал за добив на павета. Почти е ликвидирано Марково тепе, по това време е унищожена и Княжеската градина. 

Градът расте и стига критични размери. Тогава Общината решава: "Паралелно със застилането и павирането на улиците да става и залесяването на града. Да се възприеме като принцип - на всеки поставен камък или паве по улиците, да се залесява по едно дърво."

Така се поставя началото на залесяването на парк "Лаута", а през 1931 година се засаждат чинарите по бул. "Руски". През периода 1932 - 1939 година залесяването и благоустройството стават водещи за града и общинският съвет единодушно решава да се закрият всички кариери по тепетата, които да се залесят. Тогава изцяло се залесява Джендем тепе, прекаран е водопровод до върха за поливането му, устройва се изцяло ниската част на Бунарджика с оформяне на всички алеи и площадки, благоустрояват се и се залесяват Небет тепе и Сахат тепе, залесява се по-голямата част от парк "Отдих и култура". 

До Втората световна война са направени градини и паркове на площ от 330 декара общо, засадени са 16 000 алейни дървета по улиците."







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.04.2016 г.
0
 
 
А сега какво се прави? От близо 60 години живея в Капана. В миналото на почти всяка улица имаше по два реда дървета,а в последните години голяма част от тях се отсякоха по две причини- да се открият фасадите на новопострените сгради и поради застаряването им. На местото на отсечените дървета се положиха павета и циментови плочи. Дали някога пак ще стане така зелен както в миналото зависи от нашти общинари.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: