ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Здравко Димитров със специален поздрав към най-големия джаз фестивал в света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 02.07.2020Коментари (0)2328
©
Кметът Здравко Димитров записа специално послание към участниците за предстоящото откриване на най-големия джаз фестивал в света.

"Използвам възможността, която ми предоставиха организаторите на Международния фестивал "Петроджаз“, за да ви поздравя от името на Пловдив – един от най-древните живи градове в Европа и света и да пожелая на добър час. Радостен съм, че за поредна година Пловдив ще се включи във фестивала с участието на изключително талантливите музиканти от студентска формация "Жарава“ заедно с техния художествен ръководител и ментор - прославеният български музикант Владимир Величков“, казва във видеопоздрава си градоначалникът.

По думите му културни събития като фестивала "Петроджаз“ са чудесен начин да се отпразнува приятелството между Санкт Петербург и Пловдив, които са побратимени градове. Кметът пожела успех и неизчерпаема енергия на участниците, които ще представят Санкт Петербург на фестивала тази година.

"Петроджаз" (PetroJazz) е най-големият джаз фестивал под открито небе в Русия и едно от  най-големите международни събития в света на джаз музиката изобщо. Провежда се в побратимения на Пловдив град - Санкт Петербург и тази година ще има своето поредно издание, което ще се състои на 4 и 5 юли, но този път онлайн.

Заради световната пандемия от COVID -19, голяма част от културните събития в Русия са отменени, а мерките за сигурност са високи. (Отменен е дори джаз фестивалът в Монтрьо, Швейцария). Затова организаторите са изключително горди от факта, че за първи път в света се прави такъв грандиозен онлайн концерт с участието на 14 държави,  като руснаците ще свирят на живо от Санкт Петербург,  а международните участници изпратиха видеа на заснети предварително концерти.

Пловдивската етно група "Жарава“, с ръководител известния български музикант Владимир Величков  получи специална покана за участие, след като организаторите оцениха техния гастрол през 2018 година като изключително запомнящ се, а групата като една от най - изявените във всички издания на фестивала досега. Групата предизвика тогава невиждан фурор и огромен интерес от страна на руските медии. 

Сегашната покана е голямо признание и чест както за Пловдив, така и за България. Концертът на "Жарава“ е специално направен и заснет за участието в "Петроджаз“ и се случва  с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект по Компонент 3.

За първи път програмата на международния фестивал ще включва джаз групи от Чехия, Македония и Швейцария. Съединените щати и Израел ще представят гама музиканти, от блус и рок енд рол до класически джаз. България, Великобритания и Латвия ще разкрият темата за фънк и етно-джаз. Подробна програма - на уебсайта petrojazz.ru. По своя мащаб, география и богатство от стилове "ПетроДжаз“ е най-уникалният проект, както и най-големият джаз на открито в Русия.

Участието на "Жарава“ е планирано за  праймтайма на Руската национална телевизия "Санкт Петербург " и "Теледом" и ще бъде излъчвано от 20.48 часа в събота, 04.07.

Ето и част от участниците  тази година: Anders Koppel (Denmark), Fred Hormain (France), Jazz Connection (The Netherlands), Laurent Nicoud (Switzerland), FunCoolio (Latvia), Raivo Taffenau (Estonia), various artists from the USA (Elijah Jamal Balbed etc) and Israel.

"Жарава“ многократно оглави световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада,  която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. Класирането се осъществява на база гледания и харесвания, като "Жарава“ е под №1 в глобалната класация вече няколко пъти.

"Жарава“ обединява съвременната музика с българския фолклор по лек и елегантен начин, така че да подтикне младото поколение да се върне обратно към корените си. С изпълненията си  момчетата и момичетата съчетават фънк, джаз, поп с български фолклорни инструменти и гласове. Кавал, тъпан, клавир, гайда и барабани обогатяват модерната музика, а гласовете на трите певици ще ви накарат да настръхнете.

Етно групата изнася концерти в цялата страна, а също така участва и в музикалната програма на невероятната боксова гала в зала "Колодрума“ в Пловдив, където Тервел Пулев спечели интернационалния пояс на Световната боксова асоциация в полутежка категория.

Община Пловдив също ще стриймва участието на "Жарава“ на своята фейсбук страница.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: